用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SFX /旅港/WFN/英皇/九華
go

SFX /旅港/WFN/英皇/九華 [複製鏈接]

男仔,英文好,成績約band1b ,建議自行選邊間?

2    0    0    0

回覆:SFX /旅港/WFN/英皇/九華

請問WFN 係邊間?

Anniemun  黃勿南  發表於 14-7-1 12:35

引用:請問WFN+係邊間? +

原帖由 austism 於 14-07-01 發表
請問WFN 係邊間?
黃笏南

Anniemun  Yes , 打錯咗個笏字, thx  發表於 14-7-1 12:41

林嬌嬌 發表於 14-7-1 11:56
方便的話講出你小朋友有冇咩專長,讀邊間小學,成績多次如何?這樣討論區的專業的家長們應該會樂意解答!

引用:男仔,英文好,成績約band1b+,建議自行選邊

原帖由 林嬌嬌 於 14-07-01 發表
Band 1b 成績只有旅港有少少和SFC較大機會。但自行選校還要考慮會唔會摶大抽獎,如果會摶大抽獎,自行就可考慮摶高一線,否則太早被自行學校取錄又冇得玩大抽獎。

還要考慮同學學校所屬區域,看看學位供求情況,若情況像北區、西貢、南區、荃灣等學位比較緊張的區分,自行時應考慮盡快攪掂,以免要玩大抽獎,選校或可以保守一些。

回覆:goodenough 的帖子

英皇,九華自行,是否只有1a成績才有機會?
以上幾間,請問是否全部自行有得見?
據知:sfc 是部分約見。想了解其他!謝

仲要看小朋友本身校網加權。因為自行是要看所有報同一校的小朋友在全港的成績排名。

回覆:leoncf 的帖子

補充:強區…强校…校內band1中間

引用:英皇,九華自行,是否只有1a成績才有機會

據知:sfc 是部分約見。 ...
英皇好似係全部約見(各位有錯請指正),九華係佢通知你約見,前年有朋友講比我知自行有800人入紙,佢發300封信call人 interview , 再係裏面選大約50人左右入。

是否所有人要band1a成績,咁我又唔知。

引用:英皇,九華自行,是否只有1a成績才有機會

據知:sfc 是部分約見。 ...
SFX 是太子果間男校嘅話,前年call 左100人入去in 自行,有幾多人入紙我唔清楚,只知自行收40-50人左右。

但我想講間學校d職員好nice, 我陪朋友入紙,佢唔見左佢個仔張領洗紙,那位職員叫佢回家搵清楚,因為有分加的,催我朋友今晚好找下張紙,否則明天已是deadline!之後朋友第二日交回,那位職員一見到就認得我朋友,所以SFX比我嘅感覺係好親切,好有誠意。

回覆 austism 的帖子

個仔冇洗禮但亞媽洗左得嗎

引用:回覆+austism+的帖子 個仔冇洗禮但亞媽洗

原帖由 chrischeung 於 14-07-02 發表
回覆 austism 的帖子

個仔冇洗禮但亞媽洗左得嗎
一定唔得

回覆:austism 的帖子

是這間。始終自行得2個機會,要好小心計算面試機會。你朋友仔最後有否入讀?

引用:是這間。始終自行得2個機會,要好小心計算

原帖由 林嬌嬌 於 14-07-02 發表
是這間。始終自行得2個機會,要好小心計算面試機會。你朋友仔最後有否入讀?

...
冇呀,SFX 係自行第二志願,我朋友話SFX係安全網,佢都幾肯定SFX會自行收佢個仔,最後入左自行第一志願。

引用:是這間。始終自行得2個機會,要好小心計算

原帖由 林嬌嬌 於 14-07-02 發表

...
2個機會真係要好好運用!

sfx band two頭自行有冇机會呢?

引用:sfx+band+two頭自行有冇机會呢?

原帖由 chrischeung 於 14-07-02 發表
sfx band two頭自行有冇机會呢?
冇,都幾肯定

如校內一至六十是BAND1,咁三十五是否BAND1中呢,但成績係BAAA,咁點計,請指教.....
:-? :-?

‹ 上一主題|下一主題