用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九真(九龍塘)與培道女子中學哪一好d? ...
樓主: lucial
go

九真(九龍塘)與培道女子中學哪一好d? [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+simonlawht+於+14-7-1+02:00+

原帖由 simonlawht 於 14-07-01 發表
九真用全英文卷考DSE,這跟胡兆熾相似,對band 2同學來說是一個挑戰。

醒目開學勳章

回覆:九真(九龍塘)與培道女子中學哪一好d?

我女話如果中意旗袍,可選九真,否則選培道!培道F4先要著旗袍!

回覆:心心媽 的帖子

九真跟培道比較的話,

九真用地理用英文教,培道用中文;而且九真有Eng Lit (Reading), 培道冇。

培道將中/西史合併為一科:歷史與文化。

培道功課多,學生可以放學後在圖書館逗留至晚上八點做功課。培道的圖書館好靚。

九真和培道都是4班開3班英文班。培道將分班試中英文最好的編入1A,最差的編入1D, 所以1D英文分兩班上,變成小班教學。 九真是英文最好的編入1D,餘下的中文最好的入1C,剩下的數學較好的編入1B,剩下的入1A。所以九真的標籤效應較大。

識人在這兩間返學,她們都說讀得很開心,不過她們都是成績比較好,所以學習上沒有出現跟不上進度的問題。我問過補習老師的意見,他說培道較好。

引用:九真跟培道比較的話, 九真用地理用英文教

原帖由 ATSLO 於 14-07-01 發表
九真跟培道比較的話,

九真用地理用英文教,培道用中文;而且九真有Eng Lit (Reading), 培道冇。
九真地理用英文教。。。。。

ATSLO 發表於 14-7-1 16:29
九真跟培道比較的話,

看見你的詳解,真是難下決定。小女剛呈一,成績還好,尚在等待成績表派發。女兒屬文靜帶動。conduct A. 二間學校都同樣喜愛。請問九真或培道是否只注重學業?小女有芭蕾舞grade 6及鋼琴grade5的考試證書,在自行時會否有幫助?

opclk 發表於 14-7-1 09:26
回覆 simonkawah 的帖子

八成都係狒狒,旅港,銀禧,丘中。
到時只有去九真玩下叩門喇,,,

唔好意思問句,你講真定假?
派到以上四間英中,反而去九真叩門?
雖然九真唔差,但點解你當初又選以上四間呢?

不過,聖家附近仲有間民生,聖羅撒附近都有林裘謀同林漢光,唔只得女校的!
同埋,黃笏南暫時都可搭MTR返學的。

引用:Quote:原帖由+simonkawah+於+14-07-01+發表

原帖由 goodenough 於 14-07-01 發表
銀是band 1英中,讀書嘅態度、進取度都唔同。你小朋友真係識得揀!
幣在亞女係正宗邊緣人 ,吾知派吾派到,派到又吾知跟吾跟到。

simonkawah 發表於 14-7-1 22:04
幣在亞女係正宗邊緣人 ,吾知派吾派到,派到又吾知跟吾跟到。
死了,我會否錯?為求女讀得輕鬆,其實我唔理佢band 1b,c我都捻住揀尼2間哦。因為唔想佢讀得辛苦,除讀書外還是有很多興趣的事情做嘛,我係咁捻嘅。

心心媽 發表於 14-7-1 13:41
我女話如果中意旗袍,可選九真,否則選培道!培道F4先要著旗袍!

...
我女勁中意旗袍,不過佢話在穿到佢前要減肥先。哈哈

引用:Quote:simonkawah+發表於+14-7-1+22:04+幣

原帖由 lucial 於 14-07-01 發表
死了,我會否錯?為求女讀得輕鬆,其實我唔理佢band 1b,c我都捻住揀尼2間哦。因為唔想佢讀得辛苦,除讀書外 ...
你正確,放心,女間女校都係band 2頭。我擔心嗰間係銀禧。

引用:Quote:原帖由+lucial+於+14-07-01+發表死了

原帖由 simonkawah 於 14-07-01 發表
你正確,放心,女間女校都係band 2頭。我擔心嗰間係銀禧。
兩間女校先真

引用:Quote:ATSLO+發表於+14-7-1+16:29+九真跟培

原帖由 lucial 於 14-07-01 發表
看見你的詳解,真是難下決定。小女剛呈一,成績還好,尚在等待成績表派發。女兒屬文靜帶動。conduct A. 二 ...
按中學概覽內的資料: 收生準則: 1.學業(校內成績及教育局提供的成績次第排名); 2.操行; 3.服務、獎項及課外活動表現(包括體、藝潛能); 4.面試表現。四項比例為 2:2:1:1。   培道若要全開英文班,所收學生的英語能力對這個影響較大,所以如英文能力/成績較好,在自行收生階段相信會較有優勢。

引用:回覆+lopoto+的帖子 阿囡唔撘得四個轆既交

原帖由 opclk 於 14-07-02 發表
回覆 lopoto 的帖子

阿囡唔撘得四個轆既交通工具,去何文田一定要巴士小巴先到,
如果係band 1學生,叩門九真應該唔難,因為去年有band 2學生成功叩門。不過我估係因為那學生來自英文小學,所以九真揀佢。

ATSLO 發表於 14-7-3 02:52
如果係band 1學生,叩門九真應該唔難,因為去年有band 2學生成功叩門。不過我估係因為那學生來自英文小學, ...
講真,感覺上阿囡不是能言善辨的人,對時事議題又不熱心 ,在學業上尚可。如果面試考討論,我不敢躬為,筆試或還可以。面對現時的教育感到無奈,每一小朋友均要面面、科科精通,試問現今的教育者又是否俱圓?只是身在此遊戲當中,既然不能改變,惟有配合。
九龍城尚有一女校嘉諾撒聖家書院,請問此校可好?

lucial 發表於 14-7-3 11:15
講真,感覺上阿囡不是能言善辨的人,對時事議題又不熱心 ,在學業上尚可。如果面試考討論,我不敢躬為,筆 ...
如我女是BAND 1 B至C,我絕對會在在第一階段嘗試,因見呢幾年它在自行時都收很多外生.
論學校個人覺得俾你點題的兩間高.

‹ 上一主題|下一主題