用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教,CERT
go

請教,CERT [複製鏈接]

想請教,咩課餘課程,CERT,樂器,對考中學,自行面試等有幫助?
   1    0    0    0

樂器:最好是銅管樂器或木管樂器
證書:最好是皇家音樂學院(ABRSM)或聖三一音樂學院(Trinity Guildhall)八級

回覆:siujanjan 的帖子

簡單D講,係有報讀過什麼音樂學校、機構嘅課程?(持續課程?年制?)如香港演藝學院青少年音樂課程或音樂事務處器樂訓練課程,都屬於本港認受性嘅音樂課程呢!
一般小型琴室嘅課程證書並冇幫助於升學,除非有國際認可之音樂考試證明書,如英國皇家音樂學院或聖三一音樂學院嘅樂器、樂理級別合格證明書才有幫助!

引用:簡單D講,係有報讀過什麼音樂學校、機構嘅

原帖由 jandtfamily 於 14-06-30 發表
簡單D講,係有報讀過什麼音樂學校、機構嘅課程?(持續課程?年制?)如香港演藝學院青少年音樂課程或音樂事 ...
小朋友亦然在初小,想問下前輩如學中樂要幾多級先有優勢?是否一定要中學有中學團先有優先考慮,如在校際有獎是否又不同?

回覆:Mabello6 的帖子

小學畢業前有8級或以上才有揀選中學嘅優勢。當然,中學有中樂團,而你小學時期有中樂團演奏經驗,更具優勢!
曾校際音樂比賽,如六十多屆之香港校際音樂節嘅比賽有獲得冠、亞、季名次,將會係理想嘅業績,對升中絕對有幫助,尤指重視音樂嘅中學呢!

引用:小學畢業前有8級或以上才有揀選中學嘅優勢

原帖由 jandtfamily 於 14-07-01 發表
小學畢業前有8級或以上才有揀選中學嘅優勢。當然,中學有中樂團,而你小學時期有中樂團演奏經驗,更具優勢 ...
想問下,校際音樂節有獎的意思,是否還會看是grade 幾的比賽呢?因為常有聽聞勝出者本身已考獲比該項比賽grading 要高幾級的資格

回覆:fion6406 的帖子

對!有D學生為了得獎,故意參加比自己程度低的級別(不一定100%得獎,只是機會比較大,看評判決定!)。但就算得獎,也不光榮呢!中學看到你的音樂考試證書級別和得獎級別作比較的話,心裏有數啦!別自欺欺人呢!

回覆:jandtfamily 的帖子

謝謝回覆! 請問邊間直資或津校重視音樂成績?

‹ 上一主題|下一主題