用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 net 11, 有無人派左去天主教總堂區, 請問呢間學校如何? ...
樓主: yanyan0218
go

net 11, 有無人派左去天主教總堂區, 請問呢間學校如何? [複製鏈接]

回覆:fourleaf 的帖子

戥你高興,囡囡可以轉校!
可否分享下,你當年統一分配的排位,以作借鋻,謝謝!

DEL

回覆:wchow10 的帖子

咁你姨甥有無讀?

回覆:Mommy-Maggie 的帖子

DEL

回覆:net 11, 有無人派左去天主教總堂區, 請問呢間學校如何?

叩到門,都是叻叻的小朋友,恭喜哂!

引用:叩到門,都是叻叻的小朋友,恭喜哂! +

原帖由 Mommy-Maggie 於 14-07-21 發表
叩到門,都是叻叻的小朋友,恭喜哂!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

Jules_S 發表於 14-7-17 23:47
學校不是說會按學生能力分組上(中、英文)課嗎?為什麼會被其他同學拉低中英文水平?

...

我地上過一堂體驗課, 有去家長會, 我問咗好多問題, 如fourleaf 講, 校長答問題, 真係副校答哂! 咁我好相信呢位真係用家. 吾知你小朋友有無上過體驗課.?

不過校長講過, 佢地無net teacher 教, 吾想哂錢, 普通話都香港人教. 聽家長會, 老師都係港式英語.

我地去體驗堂, 都最少8班, 我眼見得3-4個英童, 其他都係菲律賓, 少少印巴籍, 所以我好懷疑佢係咪真係講到咁多外籍學生. 我都相信, 佢地中文程度吾高, 真係拖低哂程度, 日後想轉校追呈分試就好難.

外國人好滿意呢間學校, 你可以去youtube揾一集新聞透視, 南Y島有一間村校, 8成外籍小朋友讀, 你就明佢地咩心態, 一來近, 二來想佢地學中文, 又吾洗錢, 學得幾多得幾多, 反正日後回老家.

我問過校車, 中環站要1小時先返到學校, 其實我見學校條長命斜5百級樓梯, 小一每日都要背住6-8磅書包又上又落, 好天又哂, 落雨又淋, 仲要坐MTR又轉校車, 未返到學校都濕哂身. 恕我怪獸家長, 吾想佢太辛苦.

仲有, 呢間學校原本係殺校, 依家包裝過, 再推出市場, 我開頭都畀佢個包裝吸引過.

回覆:net 11, 有無人派左去天主教總堂區, 請問呢間學校如何?

我本想放她在保險線添,好在上來睇到此帖,感謝!

引用:我本想放她在保險線添,好在上來睇到此帖,

原帖由 Mommy-Maggie 於 14-07-24 發表
我本想放她在保險線添,好在上來睇到此帖,感謝!
保險放新會商會第三仲實際。

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

引用:+本帖最後由+melonfans+於+14-7-21+18:01+

原帖由 melonfans 於 14-07-21 發表
咁有無參觀過聖嘉錄?

引用:Quote:原帖由+melonfans+於+14-07-21+發表

原帖由 我係女仔 於 14-07-24 發表
咁有無參觀過聖嘉錄?
呢間未去過

引用:+本帖最後由+melonfans+於+14-7-21+18:01+

原帖由 melonfans 於 14-07-21 發表
Hi melonfans, 估唔到你都有睇呢間

亞仔有同學住中西區,第一志願放呢間,話好多外藉,國際課程。
但我覺得,1. 升中問題,如國際課程,升本地中學中文程度達標嗎? 香港升中睇TSA, 分banding, 咁點同同區學校競爭?
2. 師資問題,教開本地課程轉全英語教學,老師有足夠能力嗎? 英語水平可以嗎?
3. 好多外國家長喜歡,就如melonfans 講,佢地只想有免費中文學,唔係長期留港升學,仲有所謂外藉,可能母語都唔係英文,點可以提升本地學生英語水平?

希望有多些用家上來比意見,講下實際情況係點。

babyjen 發表於 14-7-26 20:03
Hi melonfans, 估唔到你都有睇呢間

亞仔有同學住中西區,第一志願放呢間,話好多外藉,國際課程。

Hi!  你地就完成升小任務, 我地依家先開始!

問咗校長, 我問既然你地話用好多外國教材, 係國際課程, 按能力分組學習, 如果小朋友中途想轉國際學校, 或升中想國際學校, 可以連接到嗎?  佢地回覆, 吾係連接IB 課程, 係連接本地英中.  之前有用家話掛羊頭, 係咪好貼切!

仲有, 國際課程就係IB?

我亦有問呈分試, 佢話吾係年年都呈分!  我又聽到一頭霧水, 以我理解, 呈分試係年年呈分, 有錯請指教!

一句講哂, 吾啱咀型, 玩一次就算!

升中呈分係小五同小六,同埋佢地的國際課程,其實都係要根據教署的課程指引來篇寫,唔可以跳出這個範疇的。
我仔仔都係今年升小一,我記有有一日上去取回小一註冊證,我係走廊聽到有一位男教師係到大聲講野,問個小朋友你識唔識得舉手,唔識得同我坐低(個位男老師都幾勞氣)。所以直覺覺得老師都教得幾辛苦!

之前決定讀呢間的JM, 開左學而家如何呀?
‹ 上一主題|下一主題