用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德雅小學 留班問題
go

留班問題 [複製鏈接]

小女小一,剛收老師電話,因為數學不合格,所以要留一年級,大家點睇?現在好難找津校二年級。究竟如何取捨?

0    0    0    0

小女都是讀德雅今年升小三,其實如果經濟可以的話,留一年重讀都不是一件壞事,我見亞女在班中的重讀生,第二年的成績已經追得上,測驗時還能取得高分數,而且老師也會特別照顧這類的同學,不斷鼓勵和另她們增加自信心,所以不用太擔心。

回覆:Victorwongyk 的帖子

1課不合格就留班,咁嚴重?

引用:1課不合格就留班,咁嚴重? +

原帖由 GLAU530 於 14-07-02 發表
1課不合格就留班,咁嚴重?
所有直資或私校都係,只要中英數常其中一科唔合格都要留班

引用:+本帖最後由+Victorwongyk+於+14-7-2+22:33

原帖由 Victorwongyk 於 14-07-02 發表

小女都是讀德雅今年升小三,其實如果經濟可以的話,留一 ...
怕影響她日後發展,最後都轉了津校。亦考慮這一屆收生方面的確出了問題,預期一直七班去到小六,資源嚴重不足,都係放棄。

只是一科不合格就留班。

回覆:ming2006 的帖子

資源不足? 可以講多少少比我地聽?因為覺得小班教學應該資源上會好....謝分享

回覆:留班問題

我有聽聞過去了七班小一是超額收了,但資源有限,所以七班不可以上到小六,一路篩走,吾知真/假呢

Tigerpooh   一篩走咁恐怖   發表於 14-7-22 17:27

引用:我有聽聞過去了七班小一是超額收了,但資源

原帖由 poksi 於 14-07-07 發表
我有聽聞過去了七班小一是超額收了,但資源有限,所以七班不可以上到小六,一路篩走,吾知真/假呢

...
我當日有問過學校,她們回答:跟得上的,一定不會篩走

回覆:poksi 的帖子

基本上 :
1)上年間間私校都超收生(豬年出生嘛)

2)開學時的家長曰,校長巳講過—科唔合格都要留班呀!(同意上位所講,間間私校如此)津校就會升,因為寧願留個位比叩門收叻人

3)不知所指資源是什麽,我見仍是—班有兩位老師處理事項, 考完試由老師带d小朋友去Pizza Hut整Pizza,照舊有步行,探訪老人…

4)如果所指是硬件的話,學校有幾大, 大家都知有眼睇呀!

5)記得開學時副校講過,學校本身没有講過少班教學,只是有d人覺得20多人—班就定為少班吧!德雅有五十年歷史,以前都是三四十人一班。

6)如要一體—藝及多元化就Sorry
如要教乖、纯品、心地善良而有—定嘅學術水平绝對可以!

引用:基本上+:+ 1)上年間間私校都超收生(豬年出

原帖由 eunshe 於 14-07-08 發表
基本上 :
1)上年間間私校都超收生(豬年出生嘛)
全中

德雅一向都係中英數常任何一科不合格就要留班, 從來冇改變過, 我囡升小六啦, 我相信學校唔會因為資源唔夠就篩走學生喎, 過慮了

德雅一向都係中英數常任何一科不合格就要留班, 從來冇改變過, 我囡升小六啦, 我相信學校唔會因為資源唔夠就篩走學生喎, 過慮了

回覆:Kwan 的帖子

校長話過只要四科合格都—定升到班!

引用:Quote:原帖由+poksi+於+14-07-07+發表我有

原帖由 bryan_csy 於 14-07-07 發表
我當日有問過學校,她們回答:跟得上的,一定不會篩走
逐年籂走,甘對學生好唔公平。今年聽講每班都籂幾件,加自動退學,估計有成一班被cut.

我見其他私校都跟平時一樣甘多班,無超收。

引用:校長話過只要四科合格都—定升到班! +

原帖由 eunshe 於 14-07-08 發表
校長話過只要四科合格都—定升到班!
我問差幾多分才合格,他們不講,只話唔合格。我估計應該係幾分之差,好唔透明,一句話留班就留班,任佢嗡,呢個係我個人感覺。

引用:Quote:原帖由+bryan_csy+於+14-07-07+發表

原帖由 ming2006 於 14-07-10 發表
逐年籂走,甘對學生好唔公平。今年聽講每班都籂幾件,加自動退學,估計有成一班被cut.

我見其他私校都跟平 ...
差不多全部直資/私校都係唔合格留班,無話公不公平……
SFA 45人一班妳話有冇超收,培僑上年也超收,唔通唔開7班開5班,但45人一班,大家會好高興?

引用:Quote:原帖由+eunshe+於+14-07-08+發表校長

原帖由 ming2006 於 14-07-10 發表
我問差幾多分才合格,他們不講,只話唔合格。我估計應該係幾分之差,好唔透明,一句話留班就留班,任佢嗡, ...
手冊上寫低哂每科幾分喎?加上學生自己對卷時份卷寫哂幾多分……點會唔知差幾多分唔合格?

回覆:bryan_csy 的帖子

係囉,基本上考完試後隔兩天已對卷,卷上有分數架,小朋友本身都知啦!

回覆:ming2006 的帖子

以我所知,好多私都超收啦!宣小—响是40人一班,但朋友話上年45人—班喎!莫講較多人識嘅私校,連較唔系噤多人討論嘅聖三—都由兩班開至四班啦!

Anyway,小朋友找到適合嘅学校才是最好的選擇。

凡事正面及態度向善對父母及小朋友都好重要,話晒只是小一吧!

其實可以去信查卷, 我認識的家長係咁做. 不過既然選擇離開, 就作罷了! 最重要是小朋友讀書開心!
‹ 上一主題|下一主題