用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 有冇試過阿仔同你講"我唔想叻!"? ...
go

有冇試過阿仔同你講"我唔想叻!"? [複製鏈接]

事原阿仔就快考小一, 我有幫阿仔報面試班, 但班中內容一啲都唔谷, 我只係想佢知道到時面試會係點

咁呢兩堂老師叫每位小朋友準備本故事書, 上堂試講, 講左2次, 阿仔表現都係最好, 老師都有讚佢

有一晚, 同阿仔傾計, 佢同我講唔想講故事時大聲, 想細細聲講, 我問佢點解, 佢話佢唔想叻, 我再問佢點解呀, 做咩事呀, 佢都只係話唔想叻...

其實我真係唔開心, 佢就快考小一, 我怕佢會收埋自己, 影響表現, 但最擔心係佢發現自己可能同其他小朋友有唔同, 而感覺唔開心

我一直都冇俾壓力佢, 我只係同佢講面試係俾佢感受下自己鍾唔鍾意間學校, 如果佢唔鍾意考到都可以唔讀...點知阿仔答我, 屋企附近好多小學啦(不是直資/私校)

講真, 以阿仔的資質, 佢可以有更好的學校, 但我又唔想佢有壓力, 明明佢係得, 但偏偏佢又唔想突出

兩難
   0    0    0    0

maomaochoi 發表於 14-6-30 10:39
事原阿仔就快考小一, 我有幫阿仔報面試班, 但班中內容一啲都唔谷, 我只係想佢知道到時面試會係點

咁呢兩堂 ...
有無問囝囝,"叻"係點架?如果佢"叻",會有咩事發生?
我唔會將選擇學校的權全交在囝囝手中。我會直接話俾囝囝知道,媽媽認為邊三間學校最適合他,他去試考那三間學校,同時看看是否真的好,真的喜歡。

他若是對自己有要求的人,一定會感到壓力,你控制唔到。或者教他怎樣面對壓力,這可能對他更好。
for every one criticism, three positives must be given.

都有問過,但唔肯講或者唔識講,佢表達能力仲係好bb

我都唔想俾阿仔選擇學校,但佢唔肯表現自己,其實話事權都係喺佢手,唯有帶佢睇下學校,又問下佢有乜感覺,起碼我知佢鍾意乜唔鍾意乜

但最煩係唔知點鼓勵佢參加呢個面試遊戲

maomaochoi 發表於 14-6-30 13:12
都有問過,但唔肯講或者唔識講,佢表達能力仲係好bb

我都唔想俾阿仔選擇學校,但佢唔肯表現自己,其實話事 ...
或者同囝囝咁講,唔係要叻,而係盡力做好自己?如果你心中有間學校想囝囝去考,或者咁同佢講: 每間學校都有D唔同,適合唔同既人讀。我覺得呢間較適合你,所以希望你去考呢間學校。面試時,老師會同你傾計問你問題,睇下學校啱唔啱你讀。你乖,盡力答老師問題,咁樣老師才清楚知道學校啱唔啱你。我地到時亦可以入去間學校,睇下我地鍾唔鍾意。

如果學校收你,即表示老師覺得間學校適合你。唔收,就表示老師覺得你適合讀其它學校。所以你乖,合作答老師問題就得啦。
for every one criticism, three positives must be given.

醒目開學勳章 貢獻勳章

[size=15.555556297302246px]講真, 以阿仔的資質, 佢可以有更好的學校
好,既然係咁,佢去到邊都應該成績出眾啦?唔駛咁緊張,攞住小一成績去插班啦!

隨緣,唔駛太過緊張,如果佢有料,名校嘅門自然會為佢而打開!

其實,你點解一定要阿仔去讀直資私校呢?你有無同佢一齊了解過呢d學校?俾佢知道學校其實係有分別嘅?

我個仔都無乜主見,隨得我舞,但過咗4-5次面試,佢話好辛苦,唔鍾意....你仲要面試班!即係唔鍾意square!
你就俾佢自由發揮啦~

恐龍家

回覆:小曳人 的帖子

其實俾佢上面試班,只係想佢知道到時會面對什麼情況,上完堂我都冇再同佢溫書

點解考直資私校?我相信每位家長都會為小朋友做啲打算,如果到時派位唔好,我一定會極級後悔

但講真我唔會選擇插班,我唔想俾壓力佢,如果佢原校讀得好又開心,我會俾佢繼續讀,除非佢讀得唔開心,我先會同佢轉

我只係想佢明白,冇理由因為唔想叻而特登唔表現自己,太消極。我一直覺得做人要有上進心,積極好重要

回覆:lillymarie 的帖子

睇完你咁講,我覺得好舒服,等我試下用你的方法,俾佢知道媽咪只想佢盡力,唔係想佢做最叻!

回覆:有冇試過阿仔同你講"我唔想叻!"

我大仔都講過唔想拿一百分,因好驚老師講邊個同學一百分,又要企起身

醒目開學勳章 貢獻勳章

人好得意,特別係叻嘅人
佢地要有明確目標,就自然會努力嘗試,做好d
你一嚟未幫佢自己建立目標(到呢刻都仲係家長嘅目標),咁你點叫佢做好d呢?!
至於壓力,你叫佢去面試就無壓力?考直資私小嘅理由我當然知,但考同讀係兩回事(你話你想佢讀直私,但佢想讀屋企附近嘛!),你有無同小朋友解釋遊戲玩法?聰明嘅小朋友會鍾意聽"攻略",你要俾佢覺得大家係共同目標,一齊去作戰先得!

其實,對於一個唔願意表現自己嘅人,面試好大壓力,反而插班考筆試,壓力少得多,而且機會大得多多!

carolmum  Agreed! 叻既人吾止要有目標!而且目標遠大!佢地吾會任你點架!  發表於 14-7-12 01:24
恐龍家

如果我係你都唔知點做

冇,佢講一定要叻

咁呢兩堂 ...
睇咗好多關於資優小朋友的行為嘅文章,佢地應該係鍾意show 比人知多啲,所以會時常提點小兒要低調啲呢!
‹ 上一主題|下一主題