用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真係輸啦!89網
樓主: kkh2014
go

真係輸啦!89網 [複製鏈接]

我個仔都係89校網,出年升小一,見今年甘癲,我而家已經担心緊!

回覆 xyzroom 的帖子

你囡女有一個咁關心同锡佢嘅爸爸,佢邊有得輸呀?!漫漫長路,此時此刻只係一個經歷。如果冇得選擇,就好好同囡女一齊努力,可能喺呢間學校有意外收獲呢。再唔係,攞住個靚靓成績表,大把好學校等你囡女去插班啦。唔使灰心。

kkh2014 發表於 14-6-29 22:59
我呀女派咗去純陽小學。真係好努力叩門。早上等校長俾叩門信,上班時間去面試,晚上又train 呀女,日日每小 ...

你囡女有一個咁關心同锡佢嘅爸爸,佢邊有得輸呀?!漫漫長路,此時此刻只係一個經歷。如果冇得選擇,就好好同囡女一齊努力,可能喺呢間學校有意外收獲呢。再唔係,攞住個靚靓成績表,大把好學校等你囡女去插班啦。唔使灰心。

回覆:Soundervolt 的帖子

回覆:真係輸啦!89網

加油

引用:我呀女派咗去純陽小學。真係好努力叩門。早

原帖由 kkh2014 於 14-06-29 發表
我呀女派咗去純陽小學。真係好努力叩門。早上等校長俾叩門信,上班時間去面試,晚上又train 呀女,日日每小 ...
不要灰心,朋友仔仔小一讀純陽,今天考插班,有兩間收,証明不太差,只要一年級努力增取好成績,小二插班不難的

回覆 Alicia_florrick 的帖子

新移民以後都系香港人,你們的祖輩或則父輩不是從大陸來嘛?請不要帶有色眼鏡看待別人。要怪就怪政府無能~~

89網純陽我又唔覺得差喎,當然唔能夠同d1線比啦,佢衰只衰在「道教」兩個字之嘛!
樓上講得冇錯,你如果小一的成績好,出年插91網的1線學校都有可能~

如果我係樓主,寧願試叩泰伯

仲有試嘛大圍,沙田呢兩區二線的學校,

坦白講,大圍沙田三線既小學都冇咁多雙非吧?

引用:如果我係樓主,寧願試叩泰伯 +

原帖由 hebe2010 於 14-07-02 發表
如果我係樓主,寧願試叩泰伯
何解?

原帖由 kkh2014 於 14-06-29 發表
我16網,都一切落空,心情很差,喊了一場。

樓主,純陽已經唔算差啦
SYPS vs St Jo vs Tai Pak

係咩... 原來純陽重好過91四寶...

linggong 發表於 14-7-1 11:42
回覆 Alicia_florrick 的帖子

新移民以後都系香港人,你們的祖輩或則父輩不是從大陸來嘛?請不要帶有色眼 ...
以前落黎d大家都肯挨,對社會有貢獻,而家落黎d郁d都去攞踪援,分學位,我擺到明歧視佢地!

kawaiiliz    發表於 14-7-7 12:28

引用:Quote:linggong+發表於+14-7-1+11:42+回覆+

聽到道教,跨境童,金字塔班級已經怕怕,
無奈叩門不成功,只有接受,多了解e間學校。

純陽小二分精英班,只要入到相信有很好的培育,所以要努力呀!

樓主都應該參觀過校舍,校舍設備比同區先進及多元化,都幾吸引,嘗試搵下間學校的優點e.g.活動教學,選用之教科書尤其英文科,校長老師既表現……家長會放心d.

升中問題反而係我担心的,由於高年班較少(現時五六年級只有一班),對爭取較多英中學位是否會有影響。

聽到道教,跨境童,金字塔班級已經怕怕,
無奈叩門不成功,只有接受,多了解e間學校。

純陽小二分精英班,只要入到相信有很好的培育,所以要努力呀!

樓主都應該參觀過校舍,校舍設備比同區先進及多元化,都幾吸引,嘗試搵下間學校的優點e.g.活動教學,選用之教科書尤其英文科,校長老師既表現……家長會放心d.

升中問題反而係我担心的,由於高年班較少(現時五六年級只有一班),對爭取較多英中學位是否會有影響。

buddaau 發表於 14-7-2 13:47
係咩... 原來純陽重好過91四寶...
只供參考!
‹ 上一主題|下一主題