用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真係輸啦!89網
go

真係輸啦!89網 [複製鏈接]

我呀女派咗去純陽小學。真係好努力叩門。早上等校長俾叩門信,上班時間去面試,晚上又train 呀女,日日每小時看forum update news 。其實,面試真係怕怕,自己見工都冇咁驚,對住d老師校長真係好怕。當然,我只得很少機會面試,second in 只得一間,但都落空啦。失望心情真係唔知點形容,對住校內大量雙非家長與學生,都唔知點講好,好無奈,又無助,又無辦法。怪只怪自己是一個冇用啲爸爸,幫唔到呀女。當然,我會盡力backup 呀女。但真係好失望,好失望。
   3    0    1    0

回覆:kkh2014 的帖子

加油,可以插小二。。。我朋友派咗孖宝学校,之後叩華德讀小一,而家小二插聖心,入咗

引用:我呀女派咗去純陽小學。真係好努力叩門。早

原帖由 kkh2014 於 14-06-29 發表
我呀女派咗去純陽小學。真係好努力叩門。早上等校長俾叩門信,上班時間去面試,晚上又train 呀女,日日每小 ...
加油!
今年區區都多人到癫,40網閑閑地2,3百人争10個,8個位,我地做家長的,只能盡力……

我呀女派咗去純陽小學。真係好努力叩門。早上等校長俾叩門信,上班時間去面試,晚上又train 呀女,日日每小 ...
不要怪自己、也不要怪女。今年是我見咁多年小一入學暫時超恐佈的一年。我真的對那莊咩鬼案好不滿。我只能為你打氣,不要洩氣。

純陽唔係太差。。。。唔洗灰心喎。。。

786 發表於 14-6-29 23:57
不要怪自己、也不要怪女。今年是我見咁多年小一入學暫時超恐佈的一年。我真的對那莊咩鬼案好不滿。我只能為 ...
今年係好癲,初時考直資私小,出名的、吾出名的,度度都過千人;到大抽獎,抽到心儀的比率低;到叩門,更得人驚,新油天有~750人爭15個位⋯
不過,未來幾年至蛇年截龍,預計越來越恐怖。

我女舊同學第二志願入純陽,佢之前所有可以參觀嘅學校都去,覺得純陽好不錯。好似話學校好用心培養學生,唔知係咪真。你可以問下用家了解下,等自己有心理準備,比心機讀,兩手準備p2轉。

引用:Quote:原帖由+kkh2014+於+14-06-29+發表我

原帖由 ozoz 於 14-06-30 發表
我女舊同學第二志願入純陽,佢之前所有可以參觀嘅學校都去,覺得純陽好不錯。好似話學校好用心培養學生,唔 ...
純陽校舍大,老師好,只是好多好粗魯的雙非,父母又唔理佢地——這是我朋友星期六去純陽的感受。對不起,不是令樓主難過,而是想給純陽中肯的評價。

引用:Quote:786+發表於+14-6-29+23:57+不要怪自

原帖由 Jane1983 於 14-06-30 發表
今年係好癲,初時考直資私小,出名的、吾出名的,度度都過千人;到大抽獎,抽到心儀的比率低;到叩門,更得 ...

786 發表於 14-6-30 06:27
純陽校舍大,老師好,只是好多好粗魯的雙非,父母又唔理佢地——這是我朋友星期六去純陽的感受。對不起,不 ...
Thinking positively, if there are students not cared by their parents!
They will be band-2,3 and yours band-1!

回覆:真係輸啦!89網

未到9月都唔好失望,希望在明天吖嘛!
加油呀!

其實好多已經出咗reject信,就算到8月尾音樂椅仲有位都唔輪到我地呢班已經收到信既家長

回覆:ming0314 的帖子

回覆:123onebaby 的帖子

引用:Quote:原帖由+ozoz+於+14-06-30+發表我女舊

原帖由 786 於 14-06-30 發表
純陽校舍大,老師好,只是好多好粗魯的雙非,父母又唔理佢地——這是我朋友星期六去純陽的感受。對不起,不 ...
希望樓主唔好放棄,保持EQ同情緒穩定,小朋友免受負面情緒影響,開心返學,讀好d,p2轉。

你會否試下去問泰伯, 相對雙非小好多, 地點雖然在山上,但佢地個校長都好有heart, 比多個選擇自己。

冇咩幫到手,只可為你和小朋友打氣,佢咁細個去咁多面試已經好叻,唔好係佢面前表現唔開心,我派到五寶嘅時候都同亞仔講間間學校都好,只係有d更好,校舍更大,我地去試下

同樓主身同感受, 睇住d 新移民乜都無做都派到第一志願名校, 真係火都黎

Jane1983    發表於 14-7-1 10:59

我都係人地嘅爸爸,我都好明白樓主你嘅心情,不過都奉勸一句,放鬆少少

‹ 上一主題|下一主題