用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 沙田15/16 PN 邊間好?
go

沙田15/16 PN 邊間好?

囡囡2013年6月B,target左以下PN school :
1)樂基
2)綠茵
3)嘉德麗

想佢入呂小,因為C6係舊生,呂小係咪鐘意收樂基既小朋友?

仲有邊間好介紹?

回覆:沙田15/16 PN 邊間好?

請問有冇JM可以俾下意見... ?

回覆:GeArBe 的帖子

Hello,我個5月蛇B,target樂基、綠茵、Boxhill、Think同幾間九龍塘。

這幾間也相當不錯, 建議全部報名, 收了再考慮。樂基比較難入, 每年超多人報名。

樂基

樂基係咪只收大B?
我囡係細b又有咩pn班可選?

GeArBe 發表於 14-6-29 17:06
囡囡2013年6月B,target左以下PN school :
1)樂基
2)綠茵
小學收生根本唔關出自邊間幼稚園事⋯

Hi, 我b係7月, 都諗緊報呢幾間..開始報名未呀?

我上年幫我個龍b報左十間PN, 只得九龍塘咖南有得interview,本來落waiting,最後有半日制offer,不過無要到。
都唔知其他點解無得interview

我仔都係2013年6月B呀~ 你講的3間都係我TARGET會報名既~ 不過我住馬鞍山, 所以我都會報埋康傑~

囝囝13年2月b, 打算報樂基,boxhil,  嘉德麗, 唔知樂基同boxhill 邊間分校比較好呢?

我唔係好分得清楚幼稚園既分級, 係米2歲讀PRE-N, 跟住就係K1,K2,K3
定係2歲N班, K1,K2 跟住就小學?

引用:Quote:GeArBe+發表於+14-6-29+17:06+囡囡20

原帖由 新人物 於 14-07-09 發表
小學收生根本唔關出自邊間幼稚園事⋯
但係當「自行分配」太多相同分數的小朋友報名,學校會安排面試㗎喎,又或者「大抽獎」衰左,攪到要扣門,之前讀邊間就好有影響啦!
我朋友個小朋友就係要扣門入「喇沙」,好采讀根德園,結果成功收左,佢話另一個小朋友同時扣門但讀迦南,學校冇選嗰個小朋友,喇沙小學個校長自己都係讀根德園出來,都會有preference 㗎⋯⋯

GeArBe 發表於 14-7-20 07:56
但係當「自行分配」太多相同分數的小朋友報名,學校會安排面試㗎喎,又或者「大抽獎」衰左,攪到要扣門,之 ...
我朋友係一間大部分家長都認為係神校既直資學校度教,佢話面試表現先最重要,一間幼稚園咁多學生,唔會個個都精英黎,仲要歲幾兩歲就入讀,收生好多時都估估下,所以邊間幼稚園出黎唔會影響個考慮。

2013 - 6月仔仔, 沙田區, 報到!
而家有邊間報得名??

回覆 GeArBe 的帖子

自行分配太多相同分數的小朋友報名,學校會安排面試㗎喎<-係冇架

一呂唔知,但沙呂係鍾意收樂基嘅學校,我講緊叩門階段
隨遇而安

讀哩D小學谷硬,
幼稚園訓練定差不多。

回覆:siumak 的帖子

女女係11月細B,住沙田,報到先