用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想問下是否大部份小學考試病左都無得補考? ...
go

想問下是否大部份小學考試病左都無得補考? [複製鏈接]

我女考試病了,老師說無得補,計少次分。但我想是否不太公平呢?請教大家

0    0    0    0

回覆 linachoy 的帖子

我囡學校有得補考, 亦唔會扣分

回覆:linachoy 的帖子

我女n仔 (不同校) 都喺冇得補考, 只計測驗分,除少次。 只喺冇名次。除呈分試先需作補考。

我知有部份學校有得補考,但計8折,仲喺病好回校即考。

比我簡都寧唔補考, 小朋友病緊期間你叫佢如何入腦,倒不如讓佢好好休息,不必相方有磨擦。

引用:我女考試病了,老師說無得補,計少次分。但

原帖由 linachoy 於 14-06-28 發表
我女考試病了,老師說無得補,計少次分。但我想是否不太公平呢?請教大家

...
如你問我,個人意見覺得對病緊學生公平,所以平時上課表現,測驗默書都要認真。

引用:我女考試病了,老師說無得補,計少次分。但

原帖由 linachoy 於 14-06-28 發表

...
要程分嗎?如果唔係程分考少次,我覺得無問題

回覆 pooh仔 的帖子

每間学校有佢嘅制度……我儿小学,補考8折,
他試过一次病,見佢中午退燒,

即回校考試,否則第二天当補考,

8折支薪,死得!

果次見佢精神,我才趕住送佢考試!
中学是冇得補考,計少次!

我地無得補考(abs),會計少一次分,不排名次

當然有,尤其報分試
‹ 上一主題|下一主題