用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 學英文的方法 (純分享)
go

學英文的方法 (純分享) [複製鏈接]

由中一睇EK到而家高中, 我都獲益良多. 小女子英文不及很多EK家長的子女, 但我對依種語言有濃濃的興趣. 所以希望暑假有空, 分享一下我學英文的方法, 更希得到指教.  我幼稚園的三年都是在玩耍中渡過, 以現今的指標我是一個遲起步的小孩. 我不是讀名校, 只是屋村小學. 我當時沒有閱讀英文書的habit, 直至小三參加完一個國際學校的holidaycamp, 我才慢慢有系統地學英文.

因為holidaycamp的小朋友大多是nativespeakers, 當時的我終於發現好好學英文的重要, 始終小朋友有鬥心, 我都很想可bilibala講英文, 亦因為去過PageOne(至今仍是的最喜歡的地方), 便慢慢開始愛上英文書.  

First method:Reading   

由小三去完第一次外國書店的就經常去買書, 我第一套書是Magic Kitten, 由簡單易明的書開始, 到明一半的Narnia, 英文慢慢進步. 我很快變了小書蟲, 出街一定會帶書. 而我都經常去圖書館借 Magic school bus, HorridHenry等故事. 我睇ge時侯係3,4年班, 但我知好多小朋友小1,2都睇得明, 但我好enjoy超快睇完一本書ge快感, 而且我覺得書無分年紀, 只要鍾意便行. 如果一開始就睇Dge,好易會失興趣. 而不得不提就係的高小好迷ge Jacqueline Wilson. 5多全部我都睇過.我當時睇書係為興趣, 但原來我的英文水平慢慢進步不少, esp. reading andwriting.

其實閱讀係我學英文的主要方法, 閱讀亦係學語言ge不二法門. 我高小到初中的英文成績基本上都是閱讀的功勞. 到初中的睇ge更多更廣, 重質不重量. 我初中至今的最愛係Sophie Kinsella的書, 容有趣, 手法風趣, 無論係shopaholic series定小說都好好睇 (但注意當中有foul language sex scenes). 另外我都有睇書e.g. the Mysterious Benedict Society, theHunger Games etc. 而家高中就睇下小說e.g. the fault in ourstars, Between a mother and her child, Silver linings playbook etc.

閱讀係長線投資, 但效用係明顯的, 亦係一個根本的方法. 要學好英文必由興趣入手, 而書就絕對係一個好好的媒界. 我知ek好多人提倡閱讀,所以便分享一下閱讀心得.要提高閱讀興趣5, 帶多D小朋友去書店, 圖書館, 書展, 等他們自己選書.仲要一開始5好買太多,等他們期待借/買下一本, 自自然然圖書館變假期聖地!

這不是教家長的文章, 只係用家分享. 5知有無用,但我好希望去令更多人去喜歡英文, 5係負擔!English is not a subject but a language! 我仲有其他方法ge分享, 稍侯再Po.

YDLFATHER    發表於 15-2-8 00:15
王家爸爸  閱讀係長線投資... 亦係一個根本的方法 Totally Agree!!  發表於 14-7-1 15:39
   30    0    3    0

回覆 Miss_Parker 的帖子

不過囡囡唔會主動看呢!加上佢喜歡閱讀中文書多過英文書。話過好多次都唔聽。無符。多謝你分享。我叫佢睇下你的心得。

Yanamami  我女反而一本中文書都唔睇!  發表於 14-7-14 10:15

Second Method: Movies

我覺得睇電影係學好listening speaking  ge良策, 我記得我小學的啟蒙電影就係High School Musical, 我睇左幾次同埋狂聽D, 對英文的興趣漸漸多! 不過到的最鍾意movies都係中學時期, 我每逢假期就會狂睇電影( final完睇左7…) 我最鍾意Hunger Games, 都有睇Nicholas Sparks小說電影e.g. theNotebook, Dear John, 同埋其他如X men, Silverlinings playbook, The Amazing Spiderman etc. 睇電影令我愛上外國文化, 亦因為鍾意某名星, award shows, interviews 等好有興趣,我經常上IMDB, youtube就更是. 我會睇電影外睇埋本原著小說, 我覺得依個係一個好方法去更深入了解套電影. 就用Catching Fire為例, 我睇左7, 每次發現同體驗都不同! 而有關字幕問題, 我會睇英文字幕.

其實有好多apps都有免費電影睇, 聽多D睇多D自然會進步. Pronunciation accent 我都係從中學會!

Yanamami  我女就喺一日到黑上youtube煲片~~~  發表於 14-7-14 10:16

我很同意,睇書睇電影學英文, 因為我仔仔D英文好過其他科目的原因都係從小已睇英文MOVIES全英文。

YDLFATHER    發表於 15-2-8 00:16

醒目開學勳章 王國長老

我女和你同樣模式地看書和外語片,
難得是...你中文語句都十分流暢,
我女中文就無你咁好啦.
你現在係form 幾呀????

原來你升F.5, 加油呀.

回覆 ZZdaphne 的帖子

其實我中文麻麻不過多謝你先!

Keep it up and you are a good role model to many students.

很用心的分享 謝謝樓主

謝謝分享,現今像你這樣善心嘅女孩真不多,很欣賞你。

我仔從小已愛上中文小說, 可以一日2本,

但一本英文書都唔肯睇,冇晒計, 我宜家要諗計,間中迫佢睇一套佢鍾意而又冇中文字幕既movie先得.(但佢已日日上youtube睇d 有中文字幕既英文笑片)英文開始唔合格---_f.3(中文科就超強)

swcon  我仔亦如是   發表於 14-7-29 11:33
王家爸爸  所以,打算用暑假力谷中文,尤其是作文。  發表於 14-7-15 21:22
王家爸爸  我仔正好相反   發表於 14-7-15 21:20

Miss_Parker 發表於 14-6-28 13:04

Second Method: Movies
看你英文水平該有咁上下。試下不用字幕。有字幕便會不自覺看字幕,不會專心聽。

YDLFATHER    發表於 15-2-8 00:18
Miss_Parker  好, 多謝你的意見   發表於 14-8-17 15:12
scyauchris  謝謝分享!  發表於 14-7-18 03:27
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

多謝分享,能產生興趣當然最好,但往往小朋友不明當中的詞語,

睇二行便查幾查,而當中的生字又有多個含意、解釋等,
這令本來已不感閲讀興趣的小兒,更加乏味

明白到能書不離手,語文的成績差不到那裡,

可能欠的就是像你的一個機緣(遇上一個特別的場合)
讓他知道閱讀、寫好一篇文章和說得一口流利外語的重要

回覆:cc_2012 的帖子

阿女比較喜歡看美國連續劇,例如Victorious (校園喜劇),有時我們一家人一齊看。剛開始時,看有中英文字幕的,慢慢只顯示英文字幕,時間長了,她的英語加強了不少,現在也很喜歡用英文跟同學朋友溝通。

YDLFATHER    發表於 15-2-8 00:19
Heilarymum  Thx for sharing!  發表於 14-8-30 21:35

想請教大家, 如小朋友升小一, 有甚麼電影岩佢睇呢?有時比佢睇卡通, 英文字幕, 覺得佢好像只睇公仔, 沒有留心聽同睇字幕呢!

NC9 發表於 14-7-27 08:28
想請教大家, 如小朋友升小一, 有甚麼電影岩佢睇呢?有時比佢睇卡通, 英文字幕, 覺得佢好像只睇公仔, 沒有留 ...
Despicable Me, Cars, Smurf, all Thomas and Friends movies, etc...

Despicable me, Cars etc have quite a lot of American slangs and choice of words, even adults may find it difficult listening to them without subtitles.   Just simple cartoons from Pearl would be good I think.

YDLFATHER    發表於 15-2-8 00:20
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.
‹ 上一主題|下一主題