用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖公會幼稚園 vs st catherine
樓主: janelle427
go

聖公會幼稚園 vs st catherine [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+tallmama+於+14-06-29+發表聖

原帖由 sunnygirl 於 14-06-29 發表
都唔同grade
唔同grade x 2

lauwingtai  x3  發表於 14-6-29 23:51

回覆:聖公會幼稚園 vs st catherine

skh seems better (pls correct me if i m wrong)

回覆:janelle427 的帖子

It really depends on what u want to achieve. If u want to hv better language development and higher level of academic knowledge, then choose St Cat. My friend's kid is studying at SHK, she needs to take him to extra lessons outside after school. Its teaching language mainly just focuses on Cantonese only. Personally I would prefer St Cat, language development is good at children age 1-6.

引用:請問各位前輩,如想入DBS,+SPCPS,+英華等直

原帖由 janelle427 於 14-06-27 發表
請問各位前輩,如想入DBS, SPCPS, 英華等直資/私小,那一間幼稚園較有利?

thanks  a lot!
SkH: 如果係教友,當然揀啦

路過! 本人對聖公會完全不認識! ST.CAT 因名氣大到無可能唔識; 但基於無小朋友或相熟朋友真正讀過, 所以一切都只是聽聞!

但前兩日, 坐地鐵時, 對面坐左一個工人姐姐同兩兄妹, 估計K3 AND K1! 個姐姐與一般姐姐無異, 埋頭苦幹玩電話; 兩小朋友雖不是文靜派,但活潑得來沒有騷擾到別人! 到有一個站, 有位伯伯上車, 佢兩個第一時間讓坐! 成個過程都好有禮貌~~~

因我也在煩於小朋友搵K1, 所以特別留意D學生! 見到佢地個書包係” 聖公會幼稚園”!  雖然有可能係家庭教育致兩位小朋友這樣! 但我諗佢地讀得間學校, 應該都唔差!

kyleebc  阿仔最近在公園玩騎馬時,見到有一個兩歲B想玩,他主動起身讓佢玩。這是外婆話返俾我聽,我估家庭和學校都有教,兩者配合事半功倍。加油!  發表於 14-6-30 15:50

janelle427 發表於 14-6-27 23:08
Thx for yr prompt reply!

May i know why st cat is better?
It seems 聖公會幼稚園 has some connections to those skh primary school, like dbs and spcps...

我諗睇家長本身同小學既 connection 會大過幼稚園同小學既 connection?

connection 深厚如 寶山 & SPCPS,如家長本身同 SPCPS 無關亦好難踏隻腳入去。唔好以為大家都係聖公會團體就會有著數,就算有聖公會洗禮紙都一樣可以無 2nd in。

兩間我都有朋友既小孩讀過。而我既見解係,除非你對其中一間情有獨鐘,否則住港島就聖公會,九龍就 St. Cat。
我並不需要看到你現在跑得有多快,只寄望看到你日後跑得有多遠

引用:Quote:janelle427+發表於+14-6-27+23:08+Th

原帖由 Patpatmom 於 14-06-30 發表
我諗睇家長本身同小學既 connection 會大過幼稚園同小學既 connection?

connection 深厚如 寶山 & SPCPS ...
請問你覺得SHK 的英文是否比ST Cat 差很多呢?

picture 發表於 14-6-30 16:17
請問你覺得SHK 的英文是否比ST Cat 差很多呢?

照常理去想,SC 英文會較好

我並不需要看到你現在跑得有多快,只寄望看到你日後跑得有多遠

回覆:picture 的帖子

At SHK, My friend' s kid only sings lots of Cantonese songs, never heard any English song. He also needs to attend extra English lessons after school

回覆:megwong1 的帖子

我朋友小朋友very naughty, 打我小朋友和不share玩具, 可能是家教, 不是関SHK

yubaba  我屋苑有幾個都係比較"活躍". 另小女BB時常去的Playhouse有幾個男仔都唔係好顧其他人, 亂衝亂撞, 又喧嘩....  發表於 14-7-1 18:09

睇嚟個個都喺斷估,沒有參考價值。

引用:請問各位前輩,如想入DBS,+SPCPS,+英華等直

原帖由 janelle427 於 14-06-27 發表
請問各位前輩,如想入DBS, SPCPS, 英華等直資/私小,那一間幼稚園較有利?

thanks  a lot!
我都係有這兩個offer,但最終簡左st cat,其中一個最大原因係我搬左入沙田區,所以簡間車程短d,小朋友冇咁辛苦

‹ 上一主題|下一主題