用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 暑假報讀預備班一問.
go

暑假報讀預備班一問. [複製鏈接]

小女放完暑假後, 就升讀小六. 但本身數學有70-80分, 而英文就只得20-30分,
請問如果報讀預備班應該報那個緊要d呢?
因大家都是要程分.

thanks!

Yanamami  點解可以升班既?  發表於 14-7-1 13:54
   0    0    0    0

回覆:暑假報讀預備班一問.

英文2-30分???

中英數同等重要

小肥豬 發表於 14-6-27 11:11
小女放完暑假後, 就升讀小六. 但本身數學有70-80分, 而英文就只得20-30分,
請問如果報讀預備班應該報那個 ...
幾年級?

slowmemame  放完暑假後, 就升讀小六, 所以現是小五  發表於 14-6-27 15:36

小肥豬 發表於 14-6-27 11:11
請問如果報讀預備班應該報那個 ...

"英文就只得20-30分"! 這個暑假真係要在英文這科加把勁啊.

建議佢重溫五年級的英文課本及資料,找出不明的地方,然後查字典或上網找資料, 再默熟/記/抄寫.

也建議佢每日溫英文字/詞典(中英對照),訂一個學習目標,如每日10個生字, 學一些新詞語及例句,然後給他默寫所學的新字詞, 同時多睇英文圖書, 也可睇佢有興趣的一些英文記錄片或電視節目

暑假再預習埋六年級的課本.

可能要買一些練習給她做.....

若要上預備班但時間有限, 似乎英文比較需要多啲啊...

加油啊!

你是否寫錯了,英文 20 -30分不用留班?在我校是要的!

回覆 birdmom 的帖子

已經是小5生和呈了一次分, 應該唔可以留級.英文如果只有20-30分可能已經趹到b3生了, 暑假要好好惡補, 建議由小三或小四開始溫習, 加強自信心和補底, 再進上去. 如果底子不足便由小5課程開始可能好吃力和抗距, 不願意溫習

回覆 小肥豬 的帖子

如果英文是這個成績不是今天的事,應該是好早前的英文底不好。現在先處理太遲了。

Yanamami    發表於 14-7-1 13:53

英文就只得20-30分?我認為需要找出低分背後的原因。是因為沒有足夠的詞彙呢?是語法錯誤的問題?是拼寫的問題?還是對語言的理解問題?
語言學習需要浸一段較長的時間,沒有短期的修補方法,需要針對問題來解決問題。

joanthony  agree!!! 要知道係邊方面問題,  發表於 14-7-1 14:02

video_ming 發表於 14-6-27 17:30
回覆 小肥豬 的帖子

如果英文是這個成績不是今天的事,應該是好早前的英文底不好。現在先處理太遲了。
不太遲,現在處理還行。

專科或私補
如不是讀障,肯用功,追到的

回覆:小肥豬 的帖子

我覺得必須必須必須要私補喎,唔合格得黎,是不太能接受的水平呢,請必須找個信得過的好老師,有熱誠的老師,我真心俾我小朋友跟一個老師係因為佢真係教到我小朋友英文之餘,會激發佢地(渴望)做乖小朋友,有上進心

回覆:暑假報讀預備班一問.

我曾經找過三個私補,但都唔得。因為佢唔溫書,唔默,而家仲唔鐘意人地叫佢英文名添,都唔知點算。 我地而家如去睇戲,都會帶去睇西片多。

小肥豬 發表於 14-7-1 05:46
我曾經找過三個私補,但都唔得。因為佢唔溫書,唔默,而家仲唔鐘意人地叫佢英文名添,都唔知點算。 我地而 ...
她會樂意看英語卡通電視節目嗎?看卡通學英語也是一個可行的方法。

回覆 video_ming 的帖子

有 心 唔怕 遲,   小  妹  當  年  中  小  上  英  中,   當時 英  中  真  是  全英,   有  好  多  字  唔  識,    後  發  奮,   有  志  者  事  竟  成.

Add oil

joanthony 發表於 14-7-1 13:58
其實去到而家都只係得20-30分, 就算其他科好都應該係band 3, 佢3, 4年級時你有做過d咩?? 平時亦肯定無睇英 ...
中文科只是剛剛合格.

小肥豬 發表於 14-7-2 15:15
中文科只是剛剛合格.
你女應該是小一到而家都唔係好用心讀書嗎,你沒有管教她?女仔應該是易過教男仔
我仔而家是小一,幼稚園本身都好hea,一上小學,咩都唔掂,多得我仔班主任成日打電話比我,我話已努力了,老師講出咩做得唔夠,要點呀點,我又會好誠實地講我仔比老師知,因我都想知可點樣幫到我個仔,傾完我才知未夠出力,今年我好感謝我仔班主任,上學期不合格,得4/50同60幾,下學期已科科75分以上,英文有80幾,當中老師沒有壓外跟進學術的,只是講出我的錯誤,好感恩

個個睇到眼都凸.英文20一30分?越迫佢越怕!找出那方面弱,多串多讀多聽及多寫!你間學校似乎半放棄你小朋友!家長努力呀!

SORRY! 我要更正喇! 今期對卷後, 英文科分4卷, 合共是46分先真. 不過都需要努力. 由其聆聽 10分滿分, 佢只得1分架.

回覆:小肥豬 的帖子

‹ 上一主題|下一主題