用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 仔仔EQ好低 有乜可以幫到佢
go

仔仔EQ好低 有乜可以幫到佢 [複製鏈接]

成日小小嘢就發脾氣 有冇啲課程係可以改善情緒

3    0    0    0

我女都係鍾意發蚊憎,讀課程不如日日同佢講道理,長期抗戰。

Snafkin  我女都係,每日都要發最少一次脾氣同喊!我果個重未夠三歲,發起脾氣或喊緊時,真係道理、咩好言都入唔到耳...  發表於 14-6-27 00:39

如你孩子還小,之前我上過一個叫3p course covered 些techniques 如quite corner, 良好行為紀錄表,smilie board, delayed gratification, etc 可以一試.

王家爸爸  我以前用Naughty Corner,非常有效。  發表於 14-6-27 13:01

回覆 MrBeast 的帖子

MrBeast

男爵府

請問smilie board, delayed gratification 即係咩吖!請幫忙指教,thanks~

回覆 Snafkin 的帖子

行為好就比個哈哈笑貼紙,儲理10 個有獎,最好是非物資的如帶佢去玩之類,delayed gratification 都是同一樣野,只是個technical term, 有興趣可google 下mashmellow experiment.

王家爸爸  我以前用印仔,也是10個印有獎。  發表於 14-6-27 13:00

醒目開學勳章 貢獻勳章

smiley board..
係咪norma嗰個?
http://www.playtherapygames.com/HTML/smileybook_intro.pdf
http://www.playtherapygames.com/HTML/smileysystem1.html
norma每年會返香港講學一轉,有興趣可以留意青田,真係獲益良多,我年年都去追架!(不過唔係年年去到)
恐龍家

這些techniques 由一兩歲開始會好些,大個需要的時間會耐些和可能細節上要作出一些改變,不過我相信有心不怕遲,最主要要小孩明白要good behaviour 才有獎勵,仲要是不止一次的good behaviour, 要多次。
Ps. 家人要一至,如果有個財神姐姐係咁派糖就麻煩少少

Snafkin  明白,等我把握時間好好試下先,謝謝指導~  發表於 14-6-27 09:01

小曳人 發表於 14-6-27 06:33
smiley board..
係咪norma嗰個?
http://www.playtherapygames.com/HTML/smileybook_intro.pdf
Norma 講得好生動  
另外我可rec 陳庭三和ricky chan, 有時仲會有free talk

小曳人    發表於 14-6-27 09:27

其實小朋友d脾氣,好多時系學他的primary care taker,有樣學樣,所以,家長自己都做好榜樣。

我自己以前都吾系幾好脾氣,為小朋友都要做好d。

MrBeast    發表於 14-6-27 12:42

回覆:Jane1983 的帖子

我都覺得亞女升左小學d 脾氣衰左好多, 一日可發兩三次脾氣, ee 哦哦煩到爆

Jane1983  夠大個,可以講道理了  發表於 14-6-27 15:47

copied from heep hong:

今日有報道指出,六成受訪幼稚園及小學生家長表示,子女發怒時會用暴力、尖叫或大吵大鬧。孩子待人接物態度惡劣,儼然如家中小惡霸,家長可以怎辦﹖協康會教育心理學家黃俊傑接受«明報»訪問時表示,問題若不改善,只會隨成長而變本加厲,家長應有堅定的決心、建立權威謝絕縱容。

建立權威,不代表要惡狠狠的打罵,以吃飯為例,父母要清楚表達:這是吃飯的時間,要安定的吃畢,若一小時後未吃完就會收起飯菜。執行要有決心,不要到頭來又心軟的逗他餵他,這是進一步縱容他。家長不要以「做完便了事」為目標,比方讓孩子邊看手機動畫邊餵飯,要規管他在過程中出現的行為問題。

家長要了解孩子的能力,再提出合理的要求,經一段時間執行,便能培養出良好的習慣。再以吃飯為例,家長應該相信四歲的孩子毋須別人餵,懂得自行夾吃飯,縱然做得不完善亦要讓他做。為強化守規矩,可以把時鐘放在桌上,要求他在指定時間內完成。

想孩子待人以禮,父母應以身作則,平日親切的向人打招呼、道謝,有實際例子在眼前,孩子會掌握得更好。孩子做得好時,應給予非物質獎賞,讓他體會到良好的行為會獲得的自然回餽,像他對人有禮,別人回報微笑,他亦感覺開心;守規矩吃飯,多出的時間可以做喜歡的事,讓他明白良好行為對他有裨益。

似乎是父母要讀COURSE,不是小朋友要讀!小朋友短時間上下COURSE無用、都係父母有良好EQ,再教導小朋友才是上策。
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

回覆:Kx1918 的帖子

Watch "super nanny".

王家爸爸    發表於 14-6-27 21:08

小燕子2011 發表於 14-6-27 20:07
Watch "super nanny".
我以前用 Naughty Corner 的方法也就是從 Supernanny 學習得來的,非常有效。

回覆 jswailam928 的帖子

我試過錄低和影低我女發蚊憎、黑面的片段給她看,和她講道理。發覺其實佢仲細,佢黑面發脾氣,其實有時並不是故意,係慣咗咁做,又吾知咁做吾好。
幾歲人仔,心靈仲係好純潔,講多d道理、勸得多,其實都好有用。

王家爸爸    發表於 14-6-28 20:38

回覆:Jane1983 的帖子

本來eq 算高, 經過小一兩測兩考後eq 低晒, 要有d 時間從書本跳番出黎, 同埋 成日講極唔聽, 聽完轉頭又唔記得, 我就好忟

回覆 jswailam928 的帖子

上小學,大人、細路都要適應,吾係易ga。有時忟,都係人之常情,鬧完又錫番。親子感情都係咁樣積累。
幼稚園、初小,仍然好sweet的,到高小、初中,又另一階段。

回覆:仔仔EQ好低 有乜可以幫到佢

醒目開學勳章 王國長老

我仔係社交情緒較弱(係SEN小孩)。有次情況係:童軍要準備d野口試,我仔唸緊,朋友叫佢一下問佢唸成點,我仔發晒脾氣話本來差唔多呢到而家分左心喇,果下我知要正視了。學校社工介紹下,上左聖基道健苗軒個情緒社交班。不過我仔小學,市面上真係小見中學生有呢d課程

‹ 上一主題|下一主題