用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中四選科後,專注於副科,主科卻忽略,應如何調節? ...
go

中四選科後,專注於副科,主科卻忽略,應如何調節? [複製鏈接]

想問下EK各位高人,我小朋友是就讀文科班,副科揀咗西史、地理及經濟。中四學期已接近尾聲,縱觀這一年學習成績,我發覺佢用咗過量時間在這3科上面,比如話這幾科可以考到7X, 8X, 甚至9X, 但主科比如中文卻僅僅合格,前幾日,佢去報外面的天皇補習班,但卻報了佢最喜歡嘅西史及通識,但卻沒報中文,我非常頭痛,不知佢升上中五後,中文是否能夠再保持合格?我是否應該放手任由佢自己就佢興趣讀書?點樣勸說佢要擺多哋時間在閱讀中文上,懇求意見,萬分感謝!
   4    0    0    0

簽名被屏蔽

又係中文!我女都係死中文。

mummom  我個又系!已經補左天皇。  發表於 14-6-27 17:20

引用:又係中文!我女都係死中文。

原帖由 Yanamami 於 14-06-26 發表
又係中文!我女都係死中文。
睇咗幾年,不單是名校生死中文,中文的考評特別多問題!英文呢?

Yanamami  英文是當外語吧,反而覺得應付到。  發表於 14-6-27 10:05
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:foresight 的帖子

我仔中二,也有類似問題,英中1C,肥英作及说话,
都係唔肯补習,唔做練習。

回覆:中四選科後,專注於副科,主科卻忽略,應如何調節

我孩子中四也是副科好過主科,上學期中文不合格,期考也剛好合格。dse肥中文呢科也上不到大學

學校有無公佈中文科係DSE既合格率?如果有,佢睇完應該會自己調節

不過佢出去補自己成績已經唔錯既科目就好似有D資源錯配.....

electives用ge時間多, 往往令溫core ge時間不足! 經過中四,中五真係要好好分配時間...暑假係一個好機會, 善用時間睇下書做下數係要的

中文一定要谷上去, 唔能夠放鬆, 去到中四巳經時間無多, 閱讀中文書來提升成績效率低, 最實際是去補習

lex 發表於 14-6-27 13:17
學校有無公佈中文科係DSE既合格率?如果有,佢睇完應該會自己調節

不過佢出去補自己成績已經唔錯既科目就好 ...
是啊!我都好嬲,我話佢:「你歷史考試都已經8字頭、9字頭,你去補習即係想點?我不需要你這科考滿分,只希望你擺哋心機落中文度,畢竟就算你歷史點樣叻都好,中文差入大學機會就差好多。」。但佢只會話,得啦,得啦,佢知道啦,吾好煩佢。
剛看過佢學校網頁,佢間學校13年DSE中文合格率好似係約78%,英文則100%。

foresight 發表於 14-6-27 16:07
是啊!我都好嬲,我話佢:「你歷史考試都已經8字頭、9字頭,你去補習即係想點?我不需要你這科考滿分,只希 ...

合格是2 , 但大學要求中英文最低要3, 要搞清楚學校所指的合格率是什麼意思

78%中文拿2或以上跟78%中文拿3或以上差很多

Yanamami    發表於 14-6-27 17:38

jaci 發表於 14-6-27 16:19
合格是2 , 但大學要求中英文最低要3, 要搞清楚學校所指的合格率是什麼意思

78%中文拿2或以上跟78%中文拿3 ...
那應該是78%中文拿2。佢間學校是band 1C, band 2 A。

mummom  我個又系!已經補左天皇。

都有聽過話,個底差的話,天皇都不能起死回生!

都唔知點算好~~

回覆 Yanamami 的帖子

天皇!只適合根本基礎唔錯,更上一層楼!否則都是私補对焦D!更貼身!
趁暑假,搞搞佢!
但学习动机最紧要!
並非知道自己弱,想改善咁简单,
要你囡囡肯下功夫ko.中文才行!

回覆 Yanamami 的帖子

叫阿女PRINT D DSE 卷出來做下? 再搵人私補下??

阿女對天皇補習有保留喎..

醒目開學勳章 王國長老

好多時佢地英文好就中文唔好,
有無識得中學生中英都叻叻咖......

vincher  有!不過少啫!翻譯人才!  發表於 14-6-30 07:08
Yanamami  有啫!  發表於 14-6-29 22:32

引用:想問下EK各位高人,我小朋友是就讀文科班,

回覆 naughtybj 的帖子

都係一个好方法!

引用:回覆+naughtybj+的帖子 都係一个好方法!

‹ 上一主題|下一主題