用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 14/7 放榜
樓主: pauline.c
go

14/7 放榜   [複製鏈接]

October. 發表於 14-6-30 19:51
估佢應該係失手, 對自己重考實力有信心.
應該是

小彬彬 發表於 14-6-30 19:38
小兒果年都是中文2, 其他考得不錯, 老師教佢讀hd, 再自修中文, 但佢最後都是決定重讀, 同時報台灣和大陸的 ...
你對台灣大學升學途經好熟, 輔仁大學文科好嗎? 有邊一科最有代表性?

如果阿囡香港無得讀,佢中意台灣, 都要唸唸囉.

October. 發表於 14-6-30 20:02
你對台灣大學升學途經好熟, 輔仁大學文科好嗎? 有邊一科最有代表性?

如果阿囡香港無得讀,佢中意台灣, 都 ...
其實我对台灣大學唔多熟, 只知讀國立最出名個幾間可以考慮, 讀其他返港好難揾工, 有朋友兒子台灣返來兩年都揾唔到工, 去得台灣要有心理準備留在台灣工作

October.    發表於 14-6-30 20:15

引用:Quote:October.+發表於+14-6-30+20:02+你對

原帖由 小彬彬 於 14-06-30 發表
其實我对台灣大學唔多熟, 只知讀國立最出名個幾間可以考慮, 讀其他返港好難揾工, 有朋友兒子台灣返來兩年都 ...
咁可能衰過係香港讀high dip?

健康的生活態度其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。
「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

PCCW2319 發表於 14-6-30 20:01
我仔都有返林sir 班。不過今年好多天王都失哂眼鏡。
我囡話, 佢有補開中文既同學講今年考評局出卷,避開補習天王教既果套技考, 補來都作用唔大.

小凝`  由AL 到DSE 年年都係避開佢地教既技巧
睇邊年簡中邊個敢解  發表於 14-7-2 19:41

引用:Quote:PCCW2319+發表於+14-6-30+20:01+我仔

原帖由 October. 於 14-06-30 發表
我囡話, 佢有補開中文既同學講今年考評局出卷,避開補習天王教既果套技考, 補來都作用唔大.
...
係呀!好多科都係咁。所以我同朋友講,今年考評局同天王鬥法,等d學生知道天王都未必幫到你。唔好再靠王天摘星星。

snoopy008  考評局簡直係倒啲家長米!  發表於 14-6-30 23:30
健康的生活態度其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。
「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

yanyan-mummy 發表於 14-6-30 18:47
係呀~同亞仔商量過如果英只有3,可能真係要摷番d 工程上前面d 既位,
其實佢而家頭2 位都要高分先入到, 第3  ...
有水泡就最好辦。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

PCCW2319 發表於 14-6-30 20:13
咁可能衰過係香港讀high dip?
但可移民台灣..........

引用:Quote:PCCW2319+發表於+14-6-30+20:13+咁可

原帖由 小彬彬 於 14-06-30 發表
但可移民台灣..........
即讀完大學,可以申請入籍移民,做台灣人?

Yanamami  可以呀!新例話畢业後揾到工達某个收入水平就可申請。  發表於 14-7-1 12:22
snoopy008  仲可以娶埋個台灣女仔 XD  發表於 14-6-30 23:28

October. 發表於 14-6-30 20:23
...

咦, 我個女都係咁講喎...

佢話YY林俾考評局睇穿哂, 今年你用佢果套答法一定死梗....

Marco-ma 發表於 14-6-30 22:26
咦, 我個女都係咁講喎...

佢話YY林俾考評局睇穿哂, 今年你用佢果套答法一定死梗....
天皇天后靠唔住,就要睇實力了。希望係咁。

其實樹仁同公開大學,邊間認受性高啲呢?兩間都有心理學,睇收生分數,公大 Jupas 既心理學就高少少。

回覆 Marco-ma 的帖子

我估考試局唔會花時間睇天皇教什麼,肯花時間的話,不如改善一下份卷究竟問緊乜啦!

wildberries 發表於 14-7-1 09:53
回覆 Marco-ma 的帖子

我估考試局唔會花時間睇天皇教什麼,肯花時間的話,不如改善一下份卷究竟問緊乜啦! ...

大家都想考評局認真研究下份中文卷啦, 佢地又覺得佢果套評分無問題, 激死!

阿女都有補過YYLAM, 去咗一輪無再去,
佢比我解釋就係覺得無咩用幫唔到囉..

不過只係阿女自己覺得無用, 佢身邊好多同學仍然有補的,

中文科真係幾難,佢哋睇咗D資料,作用都唔太大!

而且, 我諗緊, 係咪可以一邊讀副學士課程, 一邊報自修生, 重考中文, 考番好中文, 博入8大.

不過唔知可唔可行, 有待確認.

>> 阿女今年去考DSE 時話識到個女仔, 是早一屆在GH考DSE 的, 現就讀恆商DEGREE YEAR 1.
今年RETAKE 返中文一科, 希望 COMBINE 成績可以入返八大.

>>根據呢位GH生講, 佢超過一半的恆商同學都有RETAKE 今屆DSE的, 上堂時呢班全部會坐後面自修的....

聽完之後我再諗, 保險線會唔會係 HKU SPACE 的副學士好D呢, (同自資學位比)
起碼大家的目標明確,  呢兩年會死讀搏上返 HKU 唔會HEA讀囉...  

小凝`  如果係一邊讀asso 一邊retake既 一科兩科止 否則會互相影響.  發表於 14-7-2 19:32

Marco-ma 發表於 14-7-1 13:50
而且, 我諗緊, 係咪可以一邊讀副學士課程, 一邊報自修生, 重考中文, 考番好中文, 博入8大.

不過唔知可唔可 ...
有一點想提一提大家,如果一路讀專上課程再重考DSE, 申請HKU時佢會睇埋你大專的成績

Marco-ma  TKS 多謝提醒 ~ 但我真係唔鐘意學生HEA 讀囉, 成八萬蚊一年你返學自修DSE?  發表於 14-7-1 14:05

引用:Quote:Marco-ma+發表於+14-7-1+13:50+而且,

原帖由 小彬彬 於 14-07-01 發表
有一點想提一提大家,如果一路讀專上課程再重考DSE, 申請HKU時佢會睇埋你大專的成績 ...
咁呢個當然。所以,如果讀副學士+自修重讀走呢個雙行線。重讀就唔可以多過1份。如果唔係就一定唔會有好成績。

PCCW2319 發表於 14-7-1 14:23
咁呢個當然。所以,如果讀副學士+自修重讀走呢個雙行線。重讀就唔可以多過1份。如果唔係就一定唔會有好成績 ...

我理解: 正修讀自資學位(如恆商) 可以RETAKE 再重報 JUPAS 的,
讀副學士都可以嗎 ?

我諗:
自資學位讀四年, 大半年HEA 讀去搏DSE  搏唔到都仲有3年時間追返自資學位,
但副學士只得兩年, 一心二用結果會唔會仲差呢?

Marco-ma 發表於 14-7-1 14:35
我理解: 正修讀自資學位(如恆商) 可以RETAKE 再重報 JUPAS 的,
讀副學士都可以嗎 ?
以我所理解, 副學士都可以, 你可以揀用副學士成績經non jupus申請, 或者用dse 經jupus 申請
‹ 上一主題|下一主題