用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 14/7 放榜
樓主: pauline.c
go

14/7 放榜   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

PCCW2319 發表於 14-6-28 08:30
我仔係第2輪報名,報左2間學院,都面試左,現在等有無 conditional offer 。

...

祝成功!!!!

我女報一間, 第一輪面試已收到conditional offer,
第二輪都係報一間, 就要7月頭公佈.
好彩無報城大.....

醒目開學勳章 王國長老

88muimui 發表於 14-6-28 07:51
我有去

我都請定假.......

回覆 ZZdaphne 的帖子

今年有兩個外甥考DSE,臨近放榜我都好緊張。

引用:Quote:PCCW2319+發表於+14-6-28+08:30+我仔

原帖由 ZZdaphne 於 14-06-29 發表
祝成功!!!!
多謝。有conditional offer 個心會定d。但當然希望大家最終唔需要用,順利入8大及心儀科目啦。

健康的生活態度其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。
「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

自資學士學位難入嗎?

寧取副學位 不要自資學位?根據教育局自資專上教育資訊平台(Concourse)公佈的自資院校收生成績,部分自資副學位收生成績,比資歷高一級的自資學士課程更高,如擁有「港大效應」的港大附屬學院,其工商管理副學士收生達18分,即約文憑試五科「44333」成績,比同由港大成立的明德學院平均收生成績17分還要高。另外,港大附屬學院的文學副學士、社科副學士,及理大香港專上學院健康學副學士,收生分數也有17分,比沒有大學背景的院校自資學位課程高。自資學位感覺次一等 寧取副學位
對於「副學位收生高過學位」的情況,學友社學生輔導中心副總幹事吳寶城接受報章訪問時指出,自資學位「比較新」,難免感覺「次一等」,加上課程選擇不多,學生未必有信心而卻步,「學生重院校名聲和傳統,寧願博一個(入讀資助大學)的機會,都好過讀自資學位。」他又分析,由於自資學士要讀4年,修讀中途難以「轉彎」,部分有能力的文憑試畢業生寧願冒風險,先花2年時間修讀副學士,再以爭取好成績銜接上八大,所以一些過往銜接成功率較高課程會受青睞,造就部份大學附屬學院的自資副學士收生分更高。
自資學位的最低入學成績為「33222」,個別競爭激烈的學系平均入學成績可能高達「44444」。

2014/15學年開辦自資學位院校及部份課程
明愛專上學院:工商管理
明德學院  :文學士、專業會計
珠海學院  :建築、新聞及傳播、財務金融、土木工程學
恒生管理學院:供應鏈、工商管理、新聞及傳播、商務翻譯
樹仁大學  :新聞與傳播、輔導及心理、社會工作、中文
浸會大學  :幼兒教育
教育學院  :通識教育、音樂教育、科學教育
公開大學  :創意寫作與電影藝術、護理、政治及公共行政
東華學院  :健康科學、醫療科學、社會科學、工商管理

引用:寧取副學位 不要自資學位?

原帖由 brother4 於 14-06-29 發表

寧取副學位 不要自資學位?根據教育局自資專上教育資訊平 ...
我仔high dip,自資學位,2樣都有報。現在等offer。

健康的生活態度其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。
「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

回覆:PCCW2319 的帖子

己報了其它地区平價學校有offer及辦好簽証,原來44444分都入不到8大,天意安排

引用:Quote:PCCW2319+發表於+14-6-28+08:30+我仔

祝成功!!!!
我國囝一心入城大,現在真的突然感沮喪
不知你們報了哪間呢?

回覆:Viman 的帖子

城大好學校,不用想太多

醒目開學勳章 王國長老

PCCW2319 發表於 14-6-29 12:41
多謝。有conditional offer 個心會定d。但當然希望大家最終唔需要用,順利入8大及心儀科目啦。

...

這個當然啦!!!

.....希望上天有憐憫之心, 畀阿女入到想要的大學..下門.......

醒目開學勳章 王國長老

Viman 發表於 14-6-29 13:48
我國囝一心入城大,現在真的突然感沮喪
不知你們報了哪間呢?

我女第一輪, 已收到HKUSPACE的conditional offer,
另一間係HKpolyCC, 因是第二輪, 未有offer.
希望你囝囝直入城大啦.....

城大擬破天荒賣專上學院 兩自資校接洽 7000師生路未明 ...

http://www.edu-kingdom.com/forum ... 5572&extra=page%3D1

~~ 我見到都打個突.... 竟然可以賣盤 ?! 

PCCW2319 發表於 14-6-29 13:12
我仔high dip,自資學位,2樣都有報。現在等offer。
你有經驗到時可以教下我.

醒目開學勳章 王國長老

Marco-ma 發表於 14-6-29 17:04
城大擬破天荒賣專上學院 兩自資校接洽 7000師生路未明 ...

http://www.edu-kingdom.com/forum ... 5572& ...

好似一盤生意咁.....

引用:Quote:PCCW2319+發表於+14-6-29+12:41+多謝

這個當然啦!!!

.....希望上天有憐憫之心, 畀阿女入到想要的大學..下門.......
大家咁話。希望大家仔女都入到心儀大學,讀到心目中科目。

引用:Quote:PCCW2319+發表於+14-6-29+13:12+我仔

原帖由 YuYuMother 於 14-06-29 發表
你有經驗到時可以教下我.
到你女考DSE時, 我怕遊戲規則又唔同左啦!

YuYuMother  都唔係隔好耐啫......  發表於 14-6-29 17:39

樂觀D,買家可能國際級出名大學,來香港發展,咁城大排名不比科大低,(希望不要跌眼鏡)

brother4 發表於 14-6-29 17:41
樂觀D,買家可能國際級出名大學,來香港發展,咁城大排名不比科大低,(希望不要跌眼鏡) ...

目前學界盛傳至少2間本地自資院校有意收購,其中一個買家有多年開辦學位課程經驗,財力雄厚,估計收購是希望擴大市場佔有率;另一買家為有意自行開辦學位的院校,相信希望透過收購擴充教師團隊,提升教學質素。

國際出名大學就無, 不過如果係HKU SPACE 收購,
讀完城大ASSO 可以有機會駁入HKU DEGREE的話就唔同哂..

冬日勳章 醒目開學勳章

亞仔完全冇報eapps 或其他, 真係擔心, 如果失手點算
‹ 上一主題|下一主題