用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 CY「戀英」送子女留學
樓主: elbar
go

CY「戀英」送子女留學   [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+tcmsung+於+14-6-28+10:09+編

原帖由 tcmsung 於 14-06-28 發表
唔係帝皇家,係豺狼家!

「你可以說,我是家中的害群之馬。我與兄長和妹妹都截然不同,我有自己的強烈看法,我不認同家人的觀點,我對自己的未來有一套看法,且對此毫不感愧疚。其他人可以不滿,但我知道我是一個有道德的好人 。」

在豺狼之家有道德是害群之馬。梁妹妹,收到!

回覆 JustAParent 的帖子

睇完信報篇嘢,吾明梁女搞也,𠝹手、吾想讀法律、爆老母幾毒...
相由心生,你話唐女士好善良、好相與、好慈愛,都無人信。只好講句,有個吾好的亞媽,係好慘,不過她都大個,吾鍾意可以閃人啦。

Artie  點閃?一向食好的著好的,點捱?真係捱得到,老早走佬啦。  發表於 14-6-28 22:31
totheend  呢個女仔唔夠成熟. 大陸周X康的細仔明知阿爸謀殺阿媽, 都不會爆料, 只是與老豆不來往而已.  發表於 14-6-28 20:23

回覆 Jane1983 的帖子

唔係想幫cy講好說話,而係曾蔭權太貪,令到我地香港人咁慘

Jane1983  係呀,佢正衰神!  發表於 14-6-28 19:56

bookreader 發表於 14-6-28 11:11
他有公關助手叫馮煒光,自比白宮發言人。
白宮痔瘡膏 .....

vincher  更正……佳句  發表於 14-6-29 13:41
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

yy0000 發表於 14-6-28 19:14

唔係想幫cy講好說話,而係曾蔭權太貪,令到我地香港人咁慘 ...
禁他而家點呀?ICAC放過他呀?又不了了之呀?

引用:回覆+Jane1983+的帖子 唔係想幫cy講好說話

原帖由 yy0000 於 14-06-28 發表

唔係想幫cy講好說話,而係曾蔭權太貪,令到我地香港人咁慘 ...
咁依家無咗貪曾,香港係咪好好呀?貪曾思歪,根本就係屎味朱古力同朱古力味屎。貪曾,外觀好D又未必個個食落口,所以唔係人人知佢咁臭;思歪,佢話佢係朱古力味屎,就算我真係低能到信佢好好味,不過真係見到已經想嘔,點吞得落? 香港,依家折墮到鬥邊個特首無咁衰。

MyFairLady2014  懂伯係無味朱古力,睇得吓,但食落無味道,無乜實際用處  發表於 14-6-29 11:34
tcmsung  咁董伯是咩?  發表於 14-6-28 21:01

邊個坐呢個位,可以搞得掂?

真系好無希望!

引用:邊個坐呢個位,可以搞得掂?真系好無希望!

原帖由 Jane1983 於 14-06-28 發表
邊個坐呢個位,可以搞得掂?

真系好無希望!
重點根本唔係要包生仔。我自己娶個女婆嫁個老公,衰咗唯有認命,大不了離婚。依家有人硬要塞個老公比你,重要佢有前科打老婆打到飛起,你受唔受?

你真系相信有一個一人一票選出來的特首,今日的亂象就會消除?吾可能lor。

MyFairLady2014  若做得唔好,市民可正常途經下換另一個做嗎  發表於 14-6-29 11:36

Jane1983 發表於 14-6-28 22:23

你真系相信有一個一人一票選出來的特首,今日的亂象就會消除?吾可能lor。

我再重複一次我的信念: 我自己娶個女婆嫁個老公,衰咗唯有認命,大不了離婚。

就這麼簡單,唔過分呀? 

MyFairLady2014  唔單止認命,係可以自己再揀過另一個,而唔係盲婚啞嫁  發表於 14-6-29 11:38
Jane1983  你會認命,但大部份人係輸打贏要的  發表於 14-6-28 22:35

我都唔中意 CY, 但也不認同他次女梁齊昕今次的做法, 尤其是身為香港呀一家庭成員, 無論係自殘以獲得社會注意甚或公開數自己母親, 都係唔用腦的處理方法, 比幼稚更不堪, 枉佢讀咁多書.

梁齊昕小檔案
歲數:22歲
背景:現任香港特首梁振英次女
學歷:早年在香港就讀德瑞國際學校,後到英國讀中學並在倫敦經濟學院(LSE)攻讀法律,但其facebook顯示她去年中離開LSE,有傳她疑因棈神健康出問題而須休學,未知有否完成學位。
居住國家:英國

引用:我都唔中意+CY,+但也不認同他次女梁齊昕今

原帖由 sharons 於 14-06-29 發表
我都唔中意 CY, 但也不認同他次女梁齊昕今次的做法, 尤其是身為香港呀一家庭成員, 無論係自殘以獲得社會注 ...
一個二十頭的女仔,成長性格最受家庭影響。梁女有咁嘅表現,係可以理解。

引用:Quote:原帖由+sharons+於+14-06-29+發表我

原帖由 samchan2179 於 14-06-29 發表
一個二十頭的女仔,成長性格最受家庭影響。梁女有咁嘅表現,係可以理解。

...

名人子女的家書

親愛的家人,如果我情緒出現了很嚴重的問題,甚至患上了情緒病,而鬱結又來自彼此關係,那麼,最理性的解結辦法,就是私下關上門來,開誠布公間將心事血淋淋地解剖開來。大家都把輩分放下,不妨沒大沒小,哪怕吵架爭論,在沒有和諧的條件下,也不必急着於以和為貴、一家人相嗌唔好口,一棒壓下來,把沒解決的問題、沒有發完的疑問爛死在肚裏,腐蝕在心裏。所以,別那麼趕着維持穩定的家庭狀況,別用你辦公的那套。

又如果你為此放下肩上扛着事關幾百萬人的擔子,飄洋過海來關注關注我,我緊繃的情緒自然有可能得到舒緩。但是,也要懂得關心情緒出問題的人,最需要的是空間,不想做的事情別逼我做,連鼓勵誘導也不必。我知道我需要多曬曬陽光,一家人到公園走走,也罷。

我親愛的家人,你想合影全家福,也好,就當私人留個紀念,但是,你把合照公開到社交平台,你想跟誰社交想應酬誰?你這一公開,闔家樂融融即時變質,淪為唱好家庭的形象工程。我不敢以機心去度親人之腹,只是思前想後,你是想證明你齊家有道,還是為我澄清我沒事我歲月靜好?我其實不敢想下去,也不敢說你私心大於親心。你知道嗎?可能我之前為發泄而把家事抖了出來,添了你麻煩,可是你這樣發佈一家人齊齊整整的消息,會讓我覺得我拖累了你的形象,所以要挽救,而情緒有事的人,最受不起這壓力,變相增加我的內疚。我需要的是空間空間空間,你卻把我照片公開,像要證明被圍觀的大熊貓,依然盈盈樂樂,安然無恙,沒損了門楣。

閉門家事,本容不得他人指點,更不用向外人交代。但你一交代,就別怪旁人多話。你關心我而不得其法,把家庭活動當公關活動,兩邊也不耽誤,我為此心傷。雖說禍不及家人,你治下幾百萬人沒理由心涼,卻也有權因此心寒。

林夕                                                                                                                                                                           

torunpoland    發表於 14-7-3 00:59

子女無辜港人更無辜

689次女公告割腕自殘不止一次了。這回七一之前,一家三口趕及在英國海德公園合照,689還刻意展示報章。女兒夠勇,踢爆其父拙劣「公關伎倆」,被操控營造開心家庭狀。各人家事我們沒興趣理會。但「修身齊家治國平天下」689沒一項稱職,大話連篇其身不正,連一個對母不滿對父失望的女兒也管教不好,卻來管治香港七百萬人?

當然明白當公眾人物的子女不容易──但當一個民望低落能力成疑的公眾人物子女,更難。除了689,你看那些什麼私煙絕食鬧劇草草收場衰畀港人睇、唔亮星在內外抗議聲中粗暴通過東北撥款、劏房囤地波的滅村賣港、被演藝學院畢業生拒絕鞠躬致謝的林鄭、以歪理迫港人面對魔鬼白皮書的「珠詩」馬跡(共黨馬仔)、唔得掂、堆填星、偉大強、掌厲魂……

做着這些遭市民非議的人的子女,怎會好過?都很無辜,大人為自己作為負責,子女即使蒙羞卻無可選擇。父母真正關心盡力去幫助保護他們的方法,就是從此消失。

讓香港人有選擇的自由。七一遊行!

李碧華

簽名被屏蔽

引用:Quote:原帖由+sharons+於+14-06-29+發表我

她说得对,她父亲的职份没有丝毫影响她。一个这么自我的人,无论父母是谁,结果都是一样。

引用:Quote:原帖由+samchan2179+於+14-06-29+發

原帖由 bckobi 於 14-06-30 發表
佢女女有呢d精神病,連醫學界都解釋唔到,就憑你見解?如果係咁,唔駛咁多人跳樓,香港人無同情心是真的。

...
解釋到就唔洗跳樓?解釋到就等於可以改變?醫生解釋到生癌對身體的影響,但唔一定可救活癌症病人。況且你又知我唔係醫學界

‹ 上一主題|下一主題