用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 法國留學
go

法國留學 [複製鏈接]

女兒今年中三,9月將到法國交流一年, 明年回港重讀中四,希望她考完DSE後有機會再到法國讀大學,有朋友曾經流學法國的話請多多提點。
   4    0    0    0

恭喜㚷的女女可以到法國交流,一年后她們的法語能達溝通程度了。這一年必然認識不少法國新朋友,他們一定更清楚了,現在的孩子朋友很多,鼓勵她主動找幫手,不必擔心。

回覆 creativy45c 的帖子

請問法國邊個地方?

回覆 annie40 的帖子

多謝你啊,我都希望她能盡快掌握法語,開開眼介!

回覆 vcom 的帖子

現在還未知道,因為要配對到當地的host family再找學校,聽前人的經驗要差不多出發前一個月才知道會去那一個城市,我地都好心急想快D知道啊!

savoy  My son is going to Belgium this Aug. The host family has sent him email to check his favorite subjects in order to search school for him. His host sister & bro are emailing him as well.  發表於 14-7-2 13:35

You are such a brave mom to let your girl to fly at such young age.  So far I know most AFS students have so special experience in other world that lead them open-minded and more appreciated.  And it is no harm that she takes a break year and return to take Form 4 continuously.

I know some very good French friends.  They are very warm and sincere once you really know them so it would be easier to keep long distance friendship.

savoy  Annie, the older the exchange student, the more they will enjoy <-- quoted by my son, a bit scare of what he is thinking ^^  發表於 14-7-2 13:45

回覆 annie40 的帖子

個個朋友都話我點解咁勇咁捨得,我就覺得亞女始終要長大,遲早都要放手啦,早放手佢會學識更多(希望真係如我所願)你好似對交流好熟識,你係自己去過還是小朋友去過?我同女女都傾過將來如果佢返香港考完DSE後如果成績未足夠入讀本地大學,有機會再到法國升讀大學,所以今年的交留會對佢將來再去法國好大幫助,佢亦都好期待;以我所知法國會認可香港嘅DSE成績,但係法國係讀3年大學嘅,香港學生讀完F.6唔知係咪可以直接讀大學呢?希望有人可以解答到我呢個問題啦。
我女本身在香港都有修ART,將來亦希望修讀有關ART的課程,但是是那一方面的ART她就未有明確的方向,希望去完法國回來後佢可以發掘到自己取向啦!

annie40  pm you later.  發表於 14-6-27 19:43

本人多年前在法國里昂讀過美術學院,法國都係到中六考大學入學試,叫Baccalauréat,同香港DSE性質差不多。其實讀美術學院唔係太著動成績,最重要考美術院入學試,個時係考足日半,第一日早上考文字題,小小美術史,問下某藝術家你識唔識,當然要用法文作答,下午就畫畫,比幾條題目就畫足一個下午。第二日要面試,要帶自己D作品比老師看,他們會發問,例如:點解甘遠由香港黎法國讀美術等等…當然法文回答,法文可以唔流利,但一定要識聽識講,講英文就死得。面試應該決定你入唔入到,要同法國人一齊考,無分本地或外國學生,五月考的,但一二月已經要報名,好似7月知道結果,九月注冊,十月返學。
希望可以幫到你,但資料可能太舊!要自己上網看看。

creativy45c  多謝你嘅回覆,絕對係幫到我吖,希望我女都有機會好似你一樣喺法國讀書,想問你當年嘅學費同生活駛費要多少?  發表於 14-7-4 12:25

引用:女兒今年中三,9月將到法國交流一年,+明年

原帖由 creativy45c 於 14-06-25 發表
女兒今年中三,9月將到法國交流一年, 明年回港重讀中四,希望她考完DSE後有機會再到法國讀大學,有朋友曾 ...
可否指教有什麼途徑可作交換生?費用貴嗎?

creativy45c  http://cn.afs.hk/  發表於 14-7-4 12:29
creativy45c  你可以上AFS嘅網睇睇,好似每年10月開始接受申請,佢有好多簡介會架,你上網check時間表啦,接受15﹣18歲嘅學生申請  發表於 14-7-4 12:28

thank you.

creativy45c  希望幫到你  發表於 14-7-4 15:30
creativy45c  希望幫到你  發表於 14-7-4 15:30

引用:女兒今年中三,9月將到法國交流一年,+明年

原帖由 creativy45c 於 14-06-25 發表
女兒今年中三,9月將到法國交流一年, 明年回港重讀中四,希望她考完DSE後有機會再到法國讀大學,有朋友曾 ...
想問下你女兒是否停學一年?學校願留位嗎?我看過AF網頁,资料不太齊,一年法國交換,收费大约多少?

回覆 happy-kid 的帖子

係吖,新學年亞女會停學一年,明年9月返來讀中四,學校己經批准咗留位,大多數學校都會批嘅,呢個問題唔大,其實AFS唔係只得法國揀,歐洲好多國家都有,德國,意大利,比利時,芬蘭,東歐...等,仲有美國,日本,泰國...等,我女原本想去西班牙架,不過佢遲咗Full咗吖,歐洲嘅價錢今年係$98XXX包哂所有費用﹣機票,保險,學費,住宿及正餐由當地接待家庭免費提供。

參加一年海外交流計劃的學生將被安排入住當地的接待家庭及就讀當地學校,為期一個學年。AFS專業人員及義工網絡會於計劃進行期間跟進交流生的學習進度 (包括語文訓練) ,並為接待家庭提供支援。AFS 亦會為他們安排不同的活動及社會服務。 一年海外計劃的費用包括來回機票(連內陸機票) 、醫療保險、當地交通費、輔導活動。AFS學生毋須繳交在交流期間的學費。食宿則由接待家庭義務提供。 交流生離港前,AFS會盡力協助學生向其就讀之學校申請保留學位。大部份學校均樂意讓交流生在交流計劃後重新入讀。當然,學校擁有最後決定權。過去已有超過220間本港學校參予AFS計劃。呢段係由AFS copy落黎。

需要乜嘢資格及成績?

引用:回覆+happy-kid+的帖子 係吖,新學年亞女

原帖由 creativy45c 於 14-07-04 發表

係吖,新學年亞女會停學一年,明年9月返來讀中四,學校己經批准咗留位,大多數學校 ...
先謝謝你詳细的回覆。你囡囡識西班牙文、法文嗎?她在香港是否讀國際學校?

creativy45c  我女唔識西班牙文,最近至學法文,唔係讀國際學校  發表於 14-7-7 10:41

回覆 scso 的帖子

唔係好著重成績,佢面試著重你性格多啲,亞女interview之後話佢果組得一個唔收(好似8個人一組);我女讀英中,但佢話都好多中中學生
‹ 上一主題|下一主題