用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友小一應否留班?
樓主: kristy_bb_heng
go

小朋友小一應否留班? [複製鏈接]

回覆:小朋友小一應否留班?

睇咗呢個post幾日,掙扎咗好耐點回應。

我囡幼稚園k3嗰陣全年普通話同英文都冇老師(教開老師突然辭職又請唔到人),當時我又受嚴重鬱躁症困擾喺生死邊緣冇心機理佢功課,結果佢上小一之前學校評估,佢真係26個英文字母都未識齊。

小一上學期開始兩星期,班主任打俾我,話阿囡英文唔得,叫我揾補習。我係ftm,所以決定自己試試。係一段十分辛苦嘅過程,每日陪讀半小時,由 ORT level 6 開始,再叫佢做文法練習,初初真係想鑿開佢個頭塞本書入去算!下學期尾佢自己睇到 my weird school,就陪讀 roald dahl,之後由佢自己閱讀,成績方面上學期第一次評估中英都唔合格,第二次中文可以,直到下學期大考英文80分。今年小四,成績中等至中上。

所以樓主,認清小朋友困難所在,同佢同行,比起面子,留班與否重要!

Jane1983  好感動   發表於 14-6-28 20:10

回覆:YolandaTam 的帖子

好感動,加油!

回覆:小朋友小一應否留班?

影響深遠,三思!

引用:回覆+kristy_bb_heng+的帖子 如果你有時間

原帖由 Jane1983 於 14-06-25 發表
回覆 kristy_bb_heng 的帖子

如果你有時間,自己跟功課、幫小朋友好d。補習社都係做生意,吾係間間好,一 ...
係啦,最好自己教,
就算搵補習社都一定要同果先生傾過曬,
信得過,有熱誠先好去,
唔係的話唔去好過去,
成日見到有d細路係d功課輔導班出面行黎行去!
趁暑假搵間好既,真係有心教好小朋友既啦
懶都要懶得其法

回覆 YolandaTam 的帖子

好感動,  做媽媽 真是  好  偉大, Salute to you!

tws2010 發表於 14-6-30 21:54

好感動,  做媽媽 真是  好  偉大, Salute to you!
哎吔, 真汗顏!我相信只要情況許可, 大部份媽媽都會咁做.
要返工嘅媽媽, 喺公司做牛做馬又受氣, 返屋企仲要跟功課, 更值得尊敬!

多數亞媽係最愛護、照顧自己小朋友利益的人,無媽的孩子真系像根草。

有親戚的太太有外遇走了,留低孩子給兩老。老人家都愛錫個孫,但真系無魄力玩考小一遊戲,就係派也讀也⋯跟本無人為小朋友籌謀吓。

兩 種  媽媽  都  偉大.   

Isaacmommy 發表於 14-6-28 02:12
70幾80分當然唔使留班啦!真傻, 學校都唔比啦!
就是這分數都要排名係第尾幾個呀,好大競爭搞到我好緊張

11B 發表於 14-6-28 09:00
樓主在自由果邊話全紅。無講點教深。但宜家至少教快一個學期係好 common 的事。
小一上學期開頭係重温KG嘢 ...
點樣知道是教快,老師沒有講?

yanyan6 發表於 14-7-2 00:11
點樣知道是教快,老師沒有講?

教快嘅學校至少有兩款做法:

1)側側膊教快: 某啲科目升小四暑期作業係小四上作業, 課本正常但其實用好少時間教, 部份時間教其他嘢, 另派工作紙教深啲, 考試亦出深. (小女三至四年級中文科係咁)

2)明目張膽教快, 即係升小一暑期作業係小一上嘅作業, 小一上嘅書不一定要買, 書單上必定要買嘅係一下同二上書本, 一開學係咁咦提吓一上嘅知識或直接測驗, 之後教一下知識.(遲小女幾屆, 今年升小一至三嘅學妹, 英數科係咁)

歡迎補充及指正!

‹ 上一主題|下一主題