用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友小一應否留班?
樓主: kristy_bb_heng
go

小朋友小一應否留班? [複製鏈接]

300000 發表於 14-6-26 15:48
樓主如果係科科唔合格,應留班或轉校
想問一問,如小朋友小一,考試4科都75以上,英文就80幾,中文70幾上次80幾,但學校級排名是尾10左右,應唔應該留班

回覆 yanyan6 的帖子

想問一問,係唔係學校個排名頭1/3是band1,跟住1/3 band2,最彼1/3 band3,thanks!

引用:Quote:little_yolky+發表於+14-6-26+14:46+

原帖由 yanyan6 於 14-06-27 發表
我地細時就有5個band,依家得番3個band啦。

little_yolky 發表於 14-6-27 23:03
我地細時就有5個band,依家得番3個band啦。
謝謝你先
我是net34/35 中學是9龍城校網,點分係band幾,好出名果d就一定是band1啦,咁其他點樣才可以知道,thanks!

回覆 yanyan6 的帖子

間間的band 1,2,3的比例都吾一樣的。

yanyan6 發表於 14-6-27 22:58
想問一問,如小朋友小一,考試4科都75以上,英文就80幾,中文70幾上次80幾,但學校級排名是尾10左右,應唔應該留 ...
排名唔重要, 4科合格就得, 唔駛留班.

300000 發表於 14-6-28 00:12
排名唔重要, 4科合格就得, 唔駛留班.
咁就好喇,我仲日日自己係度緊張

回覆:yanyan6 的帖子

70幾80分當然唔使留班啦!真傻, 學校都唔比啦!

引用:+本帖最後由+kristy_bb_heng+於+14-6-25+18

原帖由 kristy_bb_heng 於 14-06-25 發表

小朋友今年小一升小二,但老師要求留班,我應該俾他 ...
小一先識26個字母?!我仔宜家K3,私校KG,中,英已經要默生字,詞語,短句子,聆聽練習。功課除左一般寫字,仲有作句,重組句子,短篇閱讀理解。但就算朋友仔讀學倦玩玩玩KG無我仔學甘多,都唔會差到甘,最遲K2一定識哂 A至Z 同 a至z。
玩玩玩KG都總有課本,你睇吓教過d咩?的確小朋友吸收力强,但亦好大頭蝦同善忘,所以由細個便要温習係需要的。你仔看來唔系讀寫障碍(因唔合格唔系錯大意位同錯字,但可能亦是其中一個問題),係唔識,唔明。不如去評估有無邊方面的delay。

引用:Quote:eviepa+發表於+14-6-26+14:01+樓主有

原帖由 little_yolky 於 14-06-26 發表
樓主話如果唔想留級, 學校會俾佢上小二, 咁應該係全科合格吧, 主科一科唔合格都無得升啦。

樓主話佢學校係 ...
樓主在自由果邊話全紅。無講點教深。但宜家至少教快一個學期係好 common 的事。
小一上學期開頭係重温KG嘢咋,跟住就預備教下學期,下學期就差不多教小二d嘢。9成普通津校都係。
樓主個仔的程度真係要快去做d專業評估。幾玩樂的KG都有課本同年度學習評估報告,希望樓主唔系放左個小朋友入學校就咩都唔理果d家長。

引用:樓主,+唔好怪我直接,+見你係自由果邊話你小

原帖由 joanthony 於 14-06-26 發表
樓主, 唔好怪我直接, 見你係自由果邊話你小朋友來自活動教學kinder, 但竟然上小一連A-Z都未識晒?? 即係話凡 ...
算啦!自由果邊得唔到認同,可能以為呢邊d人緊張小一學位而支持她小朋友升小二。 升定留,樓主自己一早有答案。
for me 就唔會再等一年先去做評估。

MrBeast  印象中,自由那邊話等待評估結果  發表於 14-6-28 09:43

引用:Quote:原帖由+小時了了+於+14-06-26+發表本

原帖由 300000 於 14-06-26 發表

恐佈

Jane1983 發表於 14-6-25 20:26
回覆 kristy_bb_heng 的帖子

如果你有時間,自己跟功課、幫小朋友好d。補習社都係做生意,吾係間間好,一 ...
無錯! 我見過有補習老師勁玩手機

回覆:11B 的帖子

所以我聽過幾個校長異口同說,sen學生通常不是最差的,因有家長努力協助。學校最怕是家長不理會,只把問題交給學校的學生。當然明白有些家庭較基層,兩公婆都要搵食又不懂教,要體諒。

11B 發表於 14-6-28 08:53
小一先識26個字母?!我仔宜家K3,私校KG,中,英已經要默生字,詞語,短句子,聆聽練習。功課除左一般寫字 ...
每個發展唔同,咁比較未必適合。初初我到ek, 見到好多家長叫苦連天投訴hk 教育制度,初時都唔太明,玩過小一這遊戲後才深深明白,小一課程加深,kg 在競爭下又要跟,做成viscous cycle, 令一些原本冇問題但發展慢的變成問題兒童,如有做過學障評估,就知正苦n年前set 條bar 和現時有幾脫節。
在這環境下,父母真要跟得緊,不要過份相信愉快學習和活動教學,i learned the hard way myself.

引用:Quote:原帖由+kristy_bb_heng+於+14-06-25+

原帖由 11B 於 14-06-28 發表
小一先識26個字母?!我仔宜家K3,私校KG,中,英已經要默生字,詞語,短句子,聆聽練習。功課除左一般寫字 ...
認知上有delay的小朋友係會學完好快又唔記得,要不繼的重溫,如果唔幫佢真係kinder未學會a-z,數1-10也不出奇。

引用:Quote:11B+發表於+14-6-28+08:53+小一先識2

原帖由 MrBeast 於 14-06-28 發表
每個發展唔同,咁比較未必適合。初初我到ek, 見到好多家長叫苦連天投訴hk 教育制度,初時都唔太明,玩過小 ...
唔系想比較,只係想表達宜家的學習步伐。
宜家9成津小,小一上學期開頭只係重温KG嘢,跟住就預備教下學期,下學期就差不多教小二d嘢。係好 common。
樓主個仔的程度真係要快去做d專業評估。
幾玩樂的KG都有課本同年度學習評估報告,希望樓主唔系放左個小朋友入學校就咩都唔理果d家長。

我女兒現在等文憑試放榜,成績大概會不錯。不過,如果她小一時讀名小學,很可能會被詢問要否留級來打穩基礎。

中小學共十二年,是長途競賽。開開心心讀書,不要過早憂慮短期成績是個可行方法。

yuenkw  預祝你女兒考取佳績  發表於 14-6-28 12:19

‹ 上一主題|下一主題