用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友小一應否留班?
樓主: kristy_bb_heng
go

小朋友小一應否留班? [複製鏈接]

引用:唔係下話?+樓主個仔好明顯唔可能係SFA啦,+2

引用:Quote:IloveJJ+發表於+14-6-26+15:57+係深

300000 發表於 14-6-26 15:46
嘩,中學每月有排名表,好大壓力,我唔會俾小朋友揀呢間

聖芳濟書院  根據 khmama 升中排名係 Band 1B, 唔係我揀, 係我女都唔知有無本事讀 Band 1B了 (呢間男校?)

引用:+本帖最後由+小時了了+於+14-6-26+16:08+編

原帖由 小時了了 於 14-06-26 發表
剛剛睇左原來係男校,多謝你的分享先,我仔仔有無本事都不會讀呢間,我不想佢有壓力

小時了了    發表於 14-6-26 16:37

回覆:小朋友小一應否留班?

睇埋樓主在自由講場的資料,情况幾嚴竣,吾系留班一次或兩次,問題就自動解决。樓上有家長提到check吓有無讀寫、學習障碍系一樣,搵到問題核心先幫到小朋友。

另外,樓主要幫小朋友,甘既環境,只有好愛他的父母和春風化雨的老師,可以扭轉局面。好老師難求,唯有家長自己辛苦d。我見過成功的例子,愛與關懷,一定有機會,加油!

回覆 joanthony 的帖子

樓主要正視根本問題。

如果是我,我會,留班,辭職自己湊,自己教。
現在還細,再大啲,你想教都難了。

回覆:babywoman 的帖子

以我所知,所有小一都有個叫什麼“小一甄別試”,會將學習有障礙的小朋友“撈“出來,如讀寫障礙,自閉症。又會在開學前,已測試到特別落後的學生(老師會考學生一系列常用字),最弱的8個有加強輔導提供。我估樓主可能已經知道小朋友問題。其實呢d小朋友只要用對方法教,都有機會學得很好,一定要打好個底,留班係個好選擇。

回覆:Olympian 的帖子

你有冇聽個陳錦鴻個仔?佢個仔有自閉及輕度智障,但也可考到全級第一,雖然不是就讀名校,但也可見只要用心教,還是可以學得好的。

joanthony 發表於 14-6-26 14:53
如果唔係睇左樓主係自己講埸post左同一個post, 入面, 有人問佢幾多科唔合格, 佢自己話全部, 然後再講講下又 ...
Thx for the link, 睇完。
樓主,其他jm提過的我唔repeat la, 但想reiterate 一點,幾年後的事冇人知會點唔擔心得咁多,fix 左眼前的問題先. 你小孩上小學三個月後a-z已識了,現可以由a背到z,  right? 以我看你小孩都可能只是borderline case,用一年時間把自己(一些parenting 和教導上的 skills)和小孩基楚整頓好是值得的。

至於家人的意願,就話老師的專業意見便可,period。

我個是在k3 repeat 轉做大B,當年k3 我用了很多心血和時間幫小孩的學習問題,kg 亦提供一些support, 慢慢地用了一年catch up 返到average level. 現在一傳統谷的小學就讀,雖然還是要a lot of hand holding, 但都算開心返學,成績過到老師和自己.

Jane1983  真系成擔心機   發表於 14-6-26 19:59

在任何情況下,我從來都不建議在小一留級。

如果背後有一些特別原因,如智力特差、有特別學障、家長不懂管教等,留了級後第一年會OK,但升上二年級後,同樣的問題又會浮現,沒完沒了。反而要對症下藥,針對不同問題去解決。

如果只是根底不足,則有許多年去追回,不用自己嚇自己。

這裡有心去幫人的家長有很多,如果樓主肯慢慢將問題講出,大家會給她很多建設性的意見。

回覆:eviepa 的帖子

我老公,中二留班,重讀那年,唔溫書成績都很好,但到中三依舊成績差。
所以真係要找出具體問題。呢樣,作為媽媽係應該最清楚。

如果小一尾都科科不合格, 應該是同幼稚園底差無關, 同本身的學障或SEN 有關,  如果老師提可以留, 可能眼前最好的選擇, 因我識人有SEN, 細至大又是真的差不多全部不合格, 學校無補考冇留班, 轉眼都要上中學, 學校已提議一band 3, 到時不想去都沒有得選.  

引用:回覆+Jane1983+的帖子 唔係牙,我都唔肯定

原帖由 kristy_bb_heng 於 14-06-25 發表
唔會留。。。有好多小朋友都係後期先發力,反而小朋友有冇盡小小力,如果有,會唔會係學校太難唔適合佢?

其實係咪大部份學校如果要留班老師都會先問吓家長的意願呢??

Jane1983  吾係,有d無得揀,吾肯留就要走。  發表於 14-6-27 15:51

回覆:小朋友小一應否留班?

過去幾年樓主為小朋友升小做過d咩? 學障唔應該拖到讀小學先發現、學術培訓更屬零。

要盡快找出小朋友成績欠佳的原因,是學習方法不正確、學習態度問題、還是小朋友有學習障礙,否則無論升班、留班、抑或轉校,都無法改善小朋友的學習表現。不要以小朋友年紀小、未開竅做借口,將問題拖延到幾年後才去面對,盡早面對問題吧!

little_yolky 發表於 14-6-26 14:46
如果跟唔上, 真係茅鬼茅馬咩, 有無聽過band 1學校既band 3生個慘況。
想了解一下
而家中學是不是有分band1-5,還是band1-幾多
排名幾多大約是band1/band2/band3...

thanks!

karen55407  Three Banding only  發表於 14-6-27 22:55
‹ 上一主題|下一主題