用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友小一應否留班?
go

小朋友小一應否留班? [複製鏈接]

小朋友今年小一升小二,但老師要求留班,我應該俾他留班嗎?還是到4年級成績唔得先再俾佢留?係咪如果今年留左以後到中學都冇機會留阿?因為有些朋友說因只是9年免費教育,只可留一次!
麻煩各位幫我解答一下,很煩惱!
唔該各位,thx!
   1    0    0    0

什麽原因要留?留班可以解决到問題,幫到小朋友嗎?

吾留又有什麽其他選擇?

回覆 Jane1983 的帖子

老師話佢成績差問我俾唔俾佢留,話打好反個基礎先,如果唔留就上二年級!

你小朋友系咪細B?學習上的問題系咪留班可以解决?經呢一年,你摸吾摸到幫個仔女上軌番軌道的方法?

小一d野吾系甘深,搵到問題所在,你一個暑假努力就追得上。相反,如果你吾解决問題症結,留班起初可能有d,之後都系吾掂。

唔係牙,我都唔肯定留班可唔可以解決到,所以我問過老師,老師就話留一年會好d,我都摸唔到牙,因為本身小朋友我自己教佢好冇心機,講好多次都唔入腦,所以我係俾補習社教架!佢學校d野會俾區內小學較深的,我就係驚咁,到時留左哂左一年時間!
我都唔知會唔會因為岩岩小一所以未適應先成績咁!

奇實老師已經是最清楚你孩子的人啦,她都比左意見,叫留班啦!樓主問人留唔留班好,是想找比老師更清楚的人的意見?還是想找答樓主不要留班的意見呢?好多人想留都無得留呀!

回覆:小朋友小一應否留班?

香港現在是12年免費教育。

引用:你小朋友系咪細B?學習上的問題系咪留班可

原帖由 Jane1983 於 14-06-25 發表
你小朋友系咪細B?學習上的問題系咪留班可以解决?經呢一年,你摸吾摸到幫個仔女上軌番軌道的方法?

小一d ...
係呀, 暑假努力追, 多親子閱讀。

教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

回覆 kristy_bb_heng 的帖子

如果你有時間,自己跟功課、幫小朋友好d。補習社都係做生意,吾係間間好,一定無亞媽咁上心。
留班係一個辦法,但你要睇清楚個問題係邊,跟住解決,見過吾只一個,留完初初好d,跟住都係包尾。

5tgb 發表於 14-6-25 19:40
奇實老師已經是最清楚你孩子的人啦,她都比左意見,叫留班啦!樓主問人留唔留班好,是想找比老師更清楚的人 ...
其實我最想知係小學留左一次係咪冇得再留,如果因為咁小4唔得冇得留,5-6年級程分,到時中學驚派得唔好!

不會留左一次,唔可以留第二次,但小學留二次班,考到一線中學的機會應該不高啦!

引用:回覆+Jane1983+的帖子 唔係牙,我都唔肯定

原帖由 kristy_bb_heng 於 14-06-25 發表

唔係牙,我都唔肯定留班可唔可以解決到,所以我問過老師,老師就話留一年會好d,我 ...
你講話小學比較深,係咪唔適合小朋友呢? or 轉去一間正常無教深嘅小學會好啲呢??

5tgb 發表於 14-6-25 21:01
不會留左一次,唔可以留第二次,但小學留二次班,考到一線中學的機會應該不高啦! ...
why會影響升中?

留就唔多唔少對小孩心理有d影響,不過如果摸唔到問題係邊,可能都是留會好d,有冇問過當事人意見?有冇得重考?

醒目開學勳章

如果小朋友應付唔到,原校升小二係浪費時間
我反而有興趣知道,會唔會係因為學校教得比正常深,小朋友底子唔夠應付?其實正常嘅小學會無問題?
學校會唔會有教育心理學家?可唔可以搵佢傾下?其實我唔知幫唔幫到,但好似有個專家了解下,佢嘅意見會幫到手咁

little_yolky  樓主話係較深。  發表於 14-6-26 09:49

回覆:小朋友小一應否留班?

我會選擇留班,如果成績差還勉強升班,可預計佢一路都係會包尾,我學校就有人留完可以再留,無話得一次留班機會

轉校吧

kristy_bb_heng 發表於 14-6-25 20:53
其實我最想知係小學留左一次係咪冇得再留,如果因為咁小4唔得冇得留,5-6年級程分,到時中學驚派得唔好!
...

我唔知你間學校有幾神, 但一般小朋友11-12歲升中一, 你仲預小朋友可以留兩次班, 13-14歲至讀中一, 又想問中學仲可唔可以留, 咁你到底想小朋友讀到幾多歲? 你覺得青春期既小朋友見同級但大其他人兩年, 其他同學仔會點睇, 佢自己會點諗。你去買番正常小一程度的習題, 佢識唔識做? 如果正常課程無問題, 係咪真係需要咁堅持讀間band 1名校。你有無入過升中網, 有一個帖係band 1學校既band 3生, 該家長升中時的辛酸, 我諗你真係要諗清楚。

利申:我安排自己囡囡入band 2學校博做band 1生。

simonlawht  妳女兒就讀的學校不錯啦!  發表於 14-6-26 14:59

kristy_bb_heng 發表於 14-6-25 20:53
...

官津校老師不會随便叫人留班. 我聽過幾個CASE係家長要求留班而學校不批.
我估老師咁樣講一定係非常跟唔到... P.2, P.3的課程比P.1要求嚴格, 勉強升班會令差距越來越遠.

既然現在有問題, 便應及早解決現在即刻處理, 而不是等問題惡化落去, 到P.4才處理.

如果小朋友留了一次班, 仍然是跟不上(或者情況沒有改善), 可能要檢查吓小朋友是否有專注力或學習能力的問題... 再跟據佢能力去轉合適的學校, 到時已經不是留班2次的問題了.

little_yolky  可能唔係官津校。  發表於 14-6-26 11:54

差係去到幾差先?  

老師叫得小朋友留應該係覺得小朋友都重有機會可以教得好,小一個底子打得唔好上去真係會好辛苦!  
‹ 上一主題|下一主題