用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 金巴倫未開学,已用了萬元,好貴
樓主: maniris
go

金巴倫未開学,已用了萬元,好貴   [複製鏈接]

回覆:金巴倫未開学,已用了萬元,好貴

我老公個表妹早年有st.cat offer 都放棄了而選金巴倫,so far 佢都都幾滿意,學術與老師也不錯,考私小成績頗理想,唯一真係雜費較難預算,她也覺得貴,但就話值得喎!

各位媽咪您地好!
小兒是畢業生已升中學,金巴倫是好學校!

Vickyblah 發表於 14-6-26 21:22
其實茶點可以唔使俾。好多家長都俾小朋友自己帶。SN同york,施丹福,萊恩都係同一個老板,我唔知SN係咪拆開 ...
[size=11.818181991577148px]SN同york,施丹福,萊恩都係同一個老板。。。。[size=11.818181991577148px]**************************

[size=11.818181991577148px]所以雜費多都唔奇。好似SC同KV無禁多花申雜費,明碼實價d~~

Yanamami 發表於 14-6-28 18:47
SN同york,施丹福,萊恩都係同一個老板。。。。**************************
Sc  PN  學費收hkd5978 之後就無咩雜費收 ?  

回覆:金巴倫未開学,已用了萬元,好貴

睇完之後越黎越覺得阿囡間學校抵讀,零雜費,只係一年比幾百買pth教材

Audreynov 發表於 14-6-29 00:10

啊~~我大女已F3, 細女都P4, 就以細女過時計,她在SC畢業果年先有PN班,所以未讀過。但兩個女喺SC讀時,就只有交學費,$7XX書簿費,書包都喺$50個,校服去世光買都喺幾百禁,無茶點費(全部學生自己帶),我自己接送,唔洗/無課本。就算計買加價同通漲,都應該唔洗成萬蚊掛~~我細女畢業K3時學費好似喺$4700/m。果時聽講PN班收5千鬆d。但真喺無乜雜費,而家有唔變就唔知,只知果時讀就只喺學費貴,其他好OK。

回覆:Yanamami 的帖子

我都知,其實我大仔都是上年在SC畢業。之前唔提不想其他人有無謂的説話,SC學費貴,但明碼實價好多(就算有d人可能覺得學費已包)。

最起碼我註冊前已知學費係幾$囉,唔會註册後要交d樣交那樣不必要費用。SC今年K1好似约$4400,4年前約$3800,4年内加15%,但SN—年加15%!

我寫此話題目的,只望來年報幼稚園之父母有所預算吧!  完!

maniris 發表於 14-6-29 09:26
我都知,其實我大仔都是上年在SC畢業。之前唔提不想其他人有無謂的説話,SC學費貴,但明碼實價好多(就算有d ...
我大女讀同細女讀時學費竟然一樣,既喺SC好多年無加過價,到我細女K3過年開始加。算喺禁了~

Audreynov 發表於 14-6-29 00:10

嘩!原來 SC PN 學費要成 6 千元一月 ,  書費校服雜費小小都有啦 , 加埋要成7 萬幾一年 , 其實幼兒班教咩要攪到這麼貴呀 ! 食水都幾深下

回覆:Gracefield 的帖子

SC PN這個價銭主要…包埋—定上SC K1囉,唔冼再同其他爭,而且冇校車,自己要接送,不知現在有设有改!

其實今年13/14年度嘅學費原本會加,最後出通告無加到,所以今次加幅係累積咗兩年,所以俾人嘅感覺就以為加好多,其實唔係

回覆:maniris 的帖子

Sc pn係偏貴。
但言歸正傳,講返k1,雜費近萬確實有點……
明白樓主,唔係比唔起,係確得好似比人㩒住搶,尤其比咗註冊費,可能已放棄某些offer。 有啲似去試做facial, 換晒衫,洗完面,再同你講加呢樣加果樣個效果好啲。覺得唔開心,亦好心提提後來者小心。
有時候,某些“名幼”佢出名多人報除了名牌效應,確實有其原因。如kv, sc kindergarten(唔係pn),lh多人報係因為佢比人物超所值。
Kv平通九龍塘名幼係人都知,lh雖然好似學費貴,交十二個月,但係極少雜費,校車費公道。sc學費少少貴,交十一個月,尤九月開學,七月中先暑假,全年雜費三千幾,校服有幾間做,豐儉尤人。校車費平過讀九龍塘啟思。
(利申,本人有兩子,一正讀sc,另一將讀九龍塘啟思pn,唔報sc pn係因為覺得sc pn貴,九月先同細仔考sc k1)

Yanamami  我女果个年代SC外好似收10个月学費.  發表於 14-6-29 22:45

maniris 發表於 14-6-29 11:43
SC PN這個價銭主要…包埋—定上SC K1囉,唔冼再同其他爭,而且冇校車,自己要接送,不知現在有设有改!

...
Ic thx! 呢個係"留位誠意價" 想上 sc k1  既家長唯有焗比,一間係"明焗" 一間係"暗焗"

此言差矣。自由社會,一個願賣,一個願買o者。無“焗”既成份既~

引用:Sc+pn係偏貴。 但言歸正傳,講返k1,雜費近

原帖由 jason1978 於 14-06-29 發表
Sc pn係偏貴。
但言歸正傳,講返k1,雜費近萬確實有點……
明白樓主,唔係比唔起,係確得好似比人㩒住搶, ...
細心睇不是雜費近萬,雜費是$1800,其他是學費、校服呢D加加埋怨先要近萬。

pinky8618  茶點費電腦費唔係雜費咩!? 佢只不過係拆開哂  發表於 14-7-8 12:51

Yanamami 發表於 14-6-30 08:45
此言差矣。自由社會,一個願賣,一個願買o者。無“焗”既成份既~

自由論壇,我手寫我心! 純個人感想!

睇完樓主回覆話SC PN 成6千元學費這麼貴既原因可能係因為包上SC K1有感而發寫出來!

至於個句 “ 明焗 ''我都係學左樓主話其他幼稚園既名句改一改而已!

講得現實點,考到名幼,就算學費貴都會甘願比,暫時弱小小只考到普通學校,但九萬幾樣雜費就是焗住比,尢其是交完留位費和放棄左其它offer先知就感受更深。

就咁立吓眼,真係以為好跨張~~~比成皮野,但睇真d原來係有點似係標題黨。
1. 書包同校服就無謂講,學費加得多都有版友講左係上年冇加過今日加反。
2. 同冇學卷既私校跟有資助既黎比較,吾好玩啦,重要讀? 快d搵過間算啦。
3. Online 書 同 EVI 呢類費用,好多幼稚園都會用,你要諗吓啦。
4. 茶點費你可以吾比,吾少既小朋友既家長都會自備,因為小朋友可能有食物敏感問題,學校又吾係強制性,自己諗啦。
5. 校巴費間間幼稚園都貴,有點留意新都知發生乜事,咁做乜又要計落佢頭上呢?

費用既野有d係用三年有d最少都用兩年,有d又可以自選比同吾比,學費只係追加上年,樓主你得閒食飽就開一篇負面標題報導,先有排隊問題,今又玩文字標題,咁有乜謂? 我咁講,金巴倫係九龍塘幼稚園黎講,算係低食大件,又要有兩文三語又有NET,學校環境,坐落地段,有邊樣係吾係做到比吾上人? 大哥,要計一計佢係私校黎架,再者以金巴倫近呢幾年既派位成績尤其以今年計,吾計大抽獎(都好掂吓),以全K3總人數計,比例之高可算是非常飲得柸落了。我覺得樓主你應該諗吓快d退出,比個offer 比其他有需要人仕好d,起碼吾使一路讀一路覺得赤丫ma

fabsum  同意!!  發表於 14-6-30 18:51

引用:就咁立吓眼,真係以為好跨張~~~比成皮野,

引用:SC+PN這個價銭主要…包埋—定上SC+K1囉,唔

原帖由 maniris 於 14-06-29 發表

...
同意

‹ 上一主題|下一主題