用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 金巴倫未開学,已用了萬元,好貴
樓主: maniris
go

金巴倫未開学,已用了萬元,好貴   [複製鏈接]

回覆:金巴倫未開学,已用了萬元,好貴

冇諗過sn貴成咁……
小女間k2全年  $2300書簿雜費(K1好似$1600),規定自備茶點……

引用:我大仔都在九龍塘另間幼稚園,都無噤多乜費

原帖由 maniris 於 14-06-25 發表
我大仔都在九龍塘另間幼稚園,都無噤多乜費乜費。 (但细囡是Waiting)

約克出名貴及多雜費所以報都沒有報,  ...
但係york 的雜費可以break down items,  你可以optional 揀邊樣交,邊樣唔交喎!
原來SN 都咁貴,咁俾我寧願揀york, 名氣大d, 學術又好d

ekhc  但人揀我, 我㨂人嘅!  發表於 14-6-30 00:17

好貴.... 之前放棄咗學位, 等我仲掙扎咁耐....

引用:開学主動问班主班才知茶点内容,差不多$18

開学主動问班主班才知茶点内容,差不多$18—餐,貴過小兒讀小學午歺,當然可以唔Join,但到時個個有得派, ...
其實真係建議你不要讓你的小孩入讀!讓出offer比其他很想入讀的小孩家長吧!否則你只會不斷找到sn的缺點!而且又貴,你又覺得唔值……不過要澄清就是sn的雜費部分也可選擇唔比的!祝你小朋友有更好offer!

回覆:angie0828 的帖子

我大仔應該是你仔的師兄吧,非常good,實而不華,可惜妹妺waiting,我都等緊電話,有得轉—定轉。

回覆:angie0828 的帖子

係有項目,表面上可選可唔選,但电学校問,佢哋講好多理由叫你考慮清楚才不要囉!

有一項$360电惱費,我想不要,但对方話有d功課要在網上做,真系唔明3歲小朋友就要被迫用电腦。

引用:係有項目,表面上可選可唔選,但电学校問,

係有項目,表面上可選可唔選,但电学校問,佢哋講好多理由叫你考慮清楚才不要囉!

有一項$360电惱費,我想 ...
考慮走人?

回覆:picture 的帖子

如收到其他Offer…會考慮!

回覆 angie0828 的帖子

Well said

其實我吾知York 、維多利亞、迦南等幼稚園的學費加埋雜費係幾多,我一直以為金巴倫算係平添,因為我次次講親學費4k 樓下(我係今年交緊學費3千3個批家長) ,D朋友就會答,咦咁九龍塘吾算貴wor, 其實我亦吾係好記得雜費我交左幾多,只記得一年二次,一炮過,冇牙牙聲,之後冇咩大數要交。我諗貴吾貴真係因人而已,且要用同區同類比先有得比,我朋友個仔黎緊讀民生,民生註明係非牟利都收3千3 la , 始終run.一間幼稚園樣樣都係$

金巴倫我就吾覺得好貴,始終學校全新裝修,樣樣野新新淨淨,學校位於九龍塘地段,40幾年 , 正所謂你吾知吾好以為d小學老師吾識金巴倫 . 全港只有一間,沒有分店,曰曰有net , 老師又好,活動又多,課程適合考小一。我阿女好愛金巴倫,我亦因為阿女咁愛,我自已都好愛這一所學校。

金巴倫係一間私立幼稚園,用私立收費角度睇會公平一些,要有合理的期望才對啊!

但....最後我反而想講,有時D野不能下下用$去衡量,阿女既童年生活有緣始於金巴倫,每曰開開心心又學到野,我已好感恩!

whalebone  民生轉左冇學卷,再唔係非牟利喇    發表於 14-9-23 09:20
nono76    發表於 14-9-22 09:32
AJH    發表於 14-6-26 11:43

其實雜費都幾合理呀,幾百蚊一個月茶點,千幾蚊校服。
讀邊間學校都會收雜費,學費。

回覆:maniris 的帖子

收到信,我同你一樣感受....support u

引用:我大仔都在九龍塘另間幼稚園,都無噤多乜費

我大仔都在九龍塘另間幼稚園,都無噤多乜費乜費。 (但细囡是Waiting)

約克出名貴及多雜費所以報都沒有報,  ...
你不知金xx是同一老闆嗎?背後校董會都是約x...萊x都係

nono76    發表於 14-9-22 09:32

回覆:louisakong 的帖子

louisakong: thanks,終於有人明白我所想!

我由頭到尾都没有否認金巴倫d老師有愛,学術高,環境清潔。

但学费加15%及雜費高昂是事實,很多不切實際嘅費用,無奈下要比(表面上可選唔要)。

回覆:bearwhat 的帖子

唔係喎,好似約克同史丹福才是同—個背後老細,金已經同他们拆開了,

heidya 發表於 14-6-25 11:38
讀尼D學校, 費用多又貴, 預左啦, 入學前要預計清楚

100% agree!!

heidya    發表於 14-6-26 09:34

明白你的感受, 有好多野真係唔講唔知, 亦好多謝你分享呢D資訊出嚟,
唯有寄望小朋友日日開心, 返學學到嘢, 學懂自理, 與別人相處, 已經好好,
如果再有下一個, 就唔好揀呢間啦

回覆:金巴倫未開学,已用了萬元,好貴

我放棄咗york個offer,揀金巴倫,清楚2 間嘅收費。我同意揀得九龍塘幼稚園學費平極都有個譜,金巴倫係平d,真係得dd,不過揀比小朋友都唔志在平個小小錢,學校都有其他藉得嘅地方,我個人覺得都係worth嘅⋯我都有2個小朋友,當然想平d啦⋯不過我連york都報得就預咗比㗎啦!

我相信樓主選擇得係九龍塘比小朋友讀,當然自己計過有能力負擔先會報,唔係比唔出。唔願比係因為有啲收費係局家長比,即係學校話有得比家長選擇要定唔要(不過你唔要既話,小朋友就無得用,無得參與,無得.....),我早前係度睇過有一個家長講YOXX,又係有套教材,個家長唔想買,咁個老師就同個家長講,唔買都得,咁你小朋友到時就坐度無野做架喎!咁你係小朋友個家長,到最後你選擇買,定唔買?

作為一個家長,當然想比小朋友最好,如果唔係是但讀一間幼稚園就得啦,亦唔需要左選右選,其實依家好多時都係學校足到家長心態,有時就話要買教材,有時就話買哩樣,買果樣。

其實好多九龍塘私校都係甘貴, 出名雜費貴~ 真係唔係人人讀得起, 我以前住九龍個邊,都有去考過york ,, 因為貪佢似國際, 英文好似教得唔錯,, 但最尾都冇去讀因為覺得自己交唔起甘貴學費,仲要搭校車,,不得不面對現實。
而家黎緊k1讀有學卷學校, 覺得輕鬆好多,, 真係要計過晒自己屋企經濟能力應唔應付到先好去報囉~
‹ 上一主題|下一主題