用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 91 區叩門,大家有冇消息呀?
樓主: ShepherdBush
go

91 區叩門,大家有冇消息呀?   [複製鏈接]

chunchunlee 發表於 14-7-4 15:22
回覆 喜樂果子 的帖子

岩,到出年既家長個個知道今年咁,都穩陣派,揀哂二線第一志願,又係弊 ...
咁又係, 根本捉唔到路, 我自己放崇真第3夠以為好鬼隱陣, 但真係唔知點解
咁都唔得, 同埋有咁多人放佢第2, 講真之前崇真一定唔會有人排咁前囉, 入到都想叩其他, 今年
竟然會有人咁多人放第2都入唔到, 又真係點估到呀,
其實會唔會下年2呂1培放第1叔而全部入哂呀? 如果係就真係搞笑!

引用:今年91網好像好少聽到成功叩門好消息,前二

原帖由 happyty 於 14-07-04 發表
今年91網好像好少聽到成功叩門好消息,前二年六月尾媽媽們已紛紛上來報喜了!一年慘過一年!唉! ...
係應學校要求:唔好講

引用:Quote:chunchunlee+發表於+14-7-4+15:22+回

原帖由 喜樂果子 於 14-07-04 發表
咁又係, 根本捉唔到路, 我自己放崇真第3夠以為好鬼隱陣, 但真係唔知點解
咁都唔得, 同埋有咁多人放佢第2,  ...
這恐怕是全港性現象。

nillnill 發表於 14-7-4 18:29
這恐怕是全港性現象。
咁又係, 真係聽好多區都係咁, 不過91又真係搞鬼D既,
咩鬼LEVEL既學校都幾百人考,

引用:Quote:nillnill+發表於+14-7-4+18:29+這恐

咁又係, 真係聽好多區都係咁, 不過91又真係搞鬼D既,
咩鬼LEVEL既學校都幾百人考, ...
以新界為例,可能只有沙田91及上水80才有這個現象,關鍵上水80係中港生大戰,沙田91真係咩區咩人都有,沙田本區、大埔、粉嶺、深圳、市區都有。

nillnill 發表於 14-7-4 18:42
以新界為例,可能只有沙田91及上水80才有這個現象,關鍵上水80係中港生大戰,沙田91真係咩區咩人都有,沙田 ...
咁你又講得啱, 同埋沙田中學網好真係街頭巷尾D人都知, 如我O係附近住, 我都走過黎啦

引用:Quote:chunchunlee+發表於+14-7-4+15:22+回

咁都唔得, 同埋有咁多人放佢第2,  ...
冇錯,沙崇小早幾排10內也抽中,大仔當年冇填沙崇小大抽獎,但都派到去。現今沙田小學質素拉近了很多,不再是只有果4間。

回覆 nc2000 的帖子

我第二填主風都入唔到

我是新會員,正因為女兒派小一而上 EK 看資料...
本來也不覺得政府的教育有問題,現在覺得超級大問題。
女兒派位派到了竟然是 11 志願! 連佢D同學及興趣班同學都有 3個派 10 -13 志願.....電腦有冇攪錯!!
女兒由 k1開始已經學好多樣野,有文有武..之前有間私校收左,但係我們都係想佢在沙田上學....但係㸃解咁??
6月7日後立即佢扣門,接著 1st interview 同 2nd interview....等到 7月2日...1個月後才有2間小學收了我女兒  ....足足擔心了整個月。
雖然自己對政府教育已經沒有信心,但希望大家不要灰心。

終於叩門成功。前日放咗四寶個位。呢幾星期真係可以講身心疲累。現在終於可以放下心頭大石。我真係好明白各位未有消息嘅家長感受,我徹底明白,因為之前我都感同身受。大家不耍灰心,有小朋友放位你地就有希望。努力呀!你地又冇試過叩89區?有朋友話重有學校收後備生,你地試下啦!

引用:終於叩門成功。前日放咗四寶個位。呢幾星期

原帖由 ShepherdBush 於 14-07-05 發表
終於叩門成功。前日放咗四寶個位。呢幾星期真係可以講身心疲累。現在終於可以放下心頭大石。我真係好明白各 ...
你叩到邊間??

梁小

91區。只有梁小我冇得in.

回覆 ShepherdBush 的帖子

我都仍然係四寶,可否分享仍有那些小學可叩門啊??謝謝你!

不方便在這兒講。你如果想走出四寶,試下89 區,果區冇咁重災呀。

ShepherdBush 發表於 14-7-5 15:03
終於叩門成功。前日放咗四寶個位。呢幾星期真係可以講身心疲累。現在終於可以放下心頭大石。我真係好明白各 ...
Good!

ShepherdBush 發表於 14-7-5 15:51
不方便在這兒講。你如果想走出四寶,試下89 區,果區冇咁重災呀。

但依家先去89網都無用啦,

未到九月,大家重有希望。重有人會再執位,雖然位係少D , 大家不要灰心呀!

我小朋友係上年派位的,都係派咗去沙田不受歡迎的其中一間…我都是叩門失敗,被迫去讀的!
由於我還有一小朋友,所以在入讀前,我已訂下目標,要給小朋友做靓成績表,証明我小朋友唔係蘿底橙無人要的…今年佢真的成功轉到另一間小學了…所以各位未有offer的妈妈不要灰心,下年可插班的!
Btw,我讀的不受歡迎學校,校長老師都很热心積極的,真是不差的!但既然有更好的offer,為何不試呢?

引用:我小朋友係上年派位的,都係派咗去沙田不受

原帖由 babylovemama 於 14-07-06 發表
我小朋友係上年派位的,都係派咗去沙田不受歡迎的其中一間…我都是叩門失敗,被迫去讀的!
由於我還有一小 ...
咁你小朋友未叩到前係讀邊間?

‹ 上一主題|下一主題