用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小三做數慢和粗心大意可怎樣?
go

小三做數慢和粗心大意可怎樣?

平時見我仔做數 concept 好 ok, 做學校功課幾乎次次都全對(冇限時),就是慢條斯理,兼粗心大意,今次考試機乎唔合格,因做得慢成板冇做,他本來就是一個愛發白日夢愛畫畫的人,要佢去操數,肯定攞佢命,有其他方法嗎?

醒目開學勳章

引用:平時見我仔做數+concept+好+ok,+做學校功課

原帖由 tangerine 於 14-06-23 發表
平時見我仔做數 concept 好 ok, 做學校功課幾乎次次都全對(冇限時),就是慢條斯理,兼粗心大意,今次考試機 ...

找一個同级的(快手)同學仔一起操數(計時),開始前可吃喝玩樂一下。

「考試機乎唔合格,因做得慢成板冇做。」我女兒試過的。

do more

Yukyuk 發表於 14-6-24 02:28
找一個同级的(快手)同學仔一起操數(計時),開始前可吃喝玩樂一下。

...
做完後可吃喝玩樂一下可能更有效,先做完(及正確)先吃喝玩樂。

醒目開學勳章

引用:Quote:Yukyuk+發表於+14-6-24+02:28+找一個

原帖由 王家爸爸 於 14-06-24 發表
做完後可吃喝玩樂一下可能更有效,先做完(及正確)先吃喝玩樂。

其實前後都可以吃喝玩樂的。

玩都可以是正確的事。
要小孩肯主動練習的方法之一,就是给予一個快樂滿足的感覺。
與同年紀相約的孩童一起玩,說說笑笑,心情都好些!
看見別人積極的行為也會被感染。

王家爸爸    發表於 14-6-24 10:59

王家爸爸 發表於 14-6-24 10:26
唔好搵過程度差太遠, 唔係次次無得食, 阿仔就會無心機。

如果concept ok, 只係慢, 就一定要操!讀書同房屋政策一樣, 應該有短、中、長線政策。操卷係有效短時間加分同加快速度既好方法。所謂熟能生巧, 做得慢係因為唔夠熟, 要諗, 所以一定要操。可以快樂地操。

我個仔之前數學都唔得, 但開始左操數之後, 近幾次數學成績都係A. 我覺得數學唔操真係好難拎高分.

因為數學題離不開相同形式, 只係生果代替了蛋糕等. 所以當考試接觸相同題目數題時. 小朋友考試先唔會失手.

回覆:PalFan 的帖子

多謝幾位意見,睇怕都走唔甩操數同鬥做卷,就安排一下讓他愉快地操

死操爛操啦...

由簡單既開始做

仲要唔好怕悶,基礎+-一定要做得好快,唔係肯定唔夠時間做野

數真喺要操,喺不二之法。要操到快而準。