用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一數學考試失手,控制唔到唔開心
樓主: cosyfook
go

小一數學考試失手,控制唔到唔開心 [複製鏈接]

回覆 FATSHIT 的帖子

"叻"笑死人咩!!!

小一初期就比左枝錄音筆佢自己攪掂.  到下學期發覺好晒時間, 所以叫左當時讀k2 的妹妹幫手讀默, 除左解決左哥哥默書問題, 亦可加強妹妹閱讀能力

by the way, 記憶有分長期/短期, 明日默今日溫, 好多時默完幾星期後會好多生字唔記得, 未能夠真正吸收.  我地鍾意一早默, 盡量在無準備情況下默, 咁就可以知佢本身有幾多料(就算unseen 都唔怕), 到默前只會默多一次錯字便算.  雖然無人咁叻次次啱晒, 但average 唔會錯多過1個字(只會漏字mouth:" />), 最緊要係我地大人唔洗癆氣

引用:小一一直科科9X分,大考數學突然失手得7X分

仔仔錫錫你 發表於 14-6-30 11:18
回覆 FATSHIT 的帖子

"叻"笑死人咩!!!

吟都已經很好了,見你以前DPOST講叩到雙仁,雙油(有錯請更正),你小朋友一定係好TOP個D。吟妹妹係咪都係讀同一間學校?其實四間中,點解會選仁立,唔介意可否講講你的看法?其實你小朋友唔駛你勞氣已經好好

數學同中英唔同, 好睇當時表現, 如平時有9X, 大考要打9折, 因為通常有10分會幾tricky, 佢地咁細有時會有奇怪想法又或者亂左未轉到, 所以好難怪!
平時多做會好大幫助.

cosyfook  我就是臨測驗考試才做練習,看來真要在平時做多少少才行。謝謝你!  發表於 14-7-3 09:52
‹ 上一主題|下一主題