用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 喇沙校友創辦國際幼園
樓主: elbar
go

喇沙校友創辦國際幼園 [複製鏈接]

早於三、四年前看準區內家長對報讀傳統名校的需求,故開始「組班」籌劃開辦私立獨立幼稚園- speculators?

現時課程已獲傳統名校的退休副校長及教育局有近四十年督學經驗的人士擔任顧問- who? why not give names?

「普通小學在小一、小二的英文科教授單字,寫短句子,傳統名校卻已要求學生作文。」-  so ???

校長將由外國人擔任,將幼稚園塑造成國際學校。- make up artist??

新校將於今年九月開校,國際班及本地班的全年學費逾五萬元,林溥來坦言校舍及學校註冊程序(截至六月中)已踏入尾聲,「當局指毋須再補交文件,相信不會影響開學。」- why sounds like a pub with all document submitted to get  license to sell wine before opening?

吸取德怡中英文幼稚園續租不果的經驗,他透露與業主今年三月起簽約十五年,確保租約不影響辦學。- play smart and safe?

La Salle alumni must feel bad to read the above article, or advertisement.  

HKTHK 發表於 14-7-20 23:21
回覆 liliankaykay 的帖子

The school doesn't start till Sep, how can you be a user
雖然九月先開學,但阿囝係度上緊playgroup, 咁我算唔算用家?

annie40 發表於 14-7-21 17:35
早於三、四年前看準區內家長對報讀傳統名校的需求,故開始「組班」籌劃開辦私立獨立幼稚園- speculators?

...
話明係新校,做廣告有咩出奇?

annie40  家長信廣告去搵學校,悲哀也!  發表於 14-7-21 23:30

教育需要的是教育家,而非企業家。

企業家可以指揮幾萬員工去搵大錢,惜其技倆完全不會為教育自己家中的小魔怪而增值。傳統名校是前人師生一點一滴努力累積而成的果,讀過名校的人應該很明白,而非拿過去曾就讀學校的名聲去氹人交錢食白果。本來毫無關連的教育path,,引人遐想,是不道德。

annie40 發表於 14-7-21 23:29
教育需要的是教育家,而非企業家。

企業家可以指揮幾萬員工去搵大錢,惜其技倆完全不會為教育自己家中的小 ...

每一間新的學校透過宣傳令別人知道學校存在,教育理念係好正常不過的事,點解硬要說成企业家?有些學校也會透過簡介會,開放日去令更多家長認識學校難度都是企业家?
還有你錯了,其實有些家長選擇呢間新校,係因為佢小班教學,(當然係因為新校的緣故),最重要係感受到老師和職員的愛心。如同樓上有媽媽話副校會好認真回覆電郵,我自己都感受到副校的認真。我曾經向副校提過可能唔比阿囝讀佢學校,因為c6唔想,佢竟然話退番registraton fee 比我先,仲鼓勵我同老公傾傾先,最重要選擇後大家都覺得舒服。

我想講我咁耐以來未見過所謂的喇沙校友,選擇呢間學校前完全唔識佢。我選擇佢係因為呢間學校適合囝囝,冇諗過入咩名校,如果係,我囝囝其實有好幾間名幼選擇!

我的意見是針對文章,而非看扁貴校,如果家長覺得好便可以了。

個人意見是如果我是家長,又很喜歡孩子的學校,必定主動反映EK其他家長對文章的反應給學校,避免推廣得「不倫不類」,壞了名聲。重點是教學突出,家長支持,而非租約十五年,唔怕比人迫遷咁大抱負。

引用:Quote:HKTHK+發表於+14-7-20+23:21+回覆+li

原帖由 sunnymama2 於 14-07-21 發表
雖然九月先開學,但阿囝係度上緊playgroup, 咁我算唔算用家?
想請問未註冊己可收play group?

回覆:喇沙校友創辦國際幼園

如果單單睇呢篇報導,我都的確有d反感,但我覺得可能係報導方式同校監表達方式有偏頗。我個人講番學校的方針和態度,係希望家長唔好被因為一篇未能反映現實的文章誤導。學校有分local同international stream, international stream target小朋友讀國際學校,唔單單只係培訓小朋友入傳統名校。成篇報導連呢間學校以芬蘭教育為宗旨都無講到...........但學校的確向住呢個目標進行, 如鼓勵閱讀,混齡教學等等。連我只帶小朋友番Summer camp亦能做到這些!校內的老師和員工都係有愛心,有熱誠的,欣賞並接納不同性格的小朋友之餘,會set target俾佢地成長。暫時只親身感受到這些。希望小朋友真正讀N班時能分享更多。

引用:Quote:原帖由+sunnymama2+於+14-07-21+發表

原帖由 poonseelai 於 14-07-22 發表
想請問未註冊己可收play group?
同教育局註冊開n同k班與開一般playgroup的商業註冊模式不同。

我當年十六年家長,以為有點常識,原來現在的小B家長已經知道

同教育局註冊開N班和K班與開一般playgroup的商業註冊註冊模式不同

睇呢我要快D去學下點樣開間「大學」的註冊模式, 輕則比人笑「大鄉里」,毫無準備下,隨時阿女無書讀。好大穫!

回覆:喇沙校友創辦國際幼園

非喇沙不入的國內家長實爭住讀啦

引用:我係用家,覺得學校好有愛心,我問學校有問

原帖由 liliankaykay 於 14-07-19 發表
我係用家,覺得學校好有愛心,我問學校有問必答,家校合作十分好。我用email問教小朋友問題,仲會寫成篇長 ...
Kln city 邊度

‹ 上一主題|下一主題