用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 馬灣啟思無學券了
樓主: haruhimiyuki
go

馬灣啟思無學券了 [複製鏈接]

收到電郵,有點擔心,囡囡下年K1第一年沒有學卷,不知道學校會有什麼轉變。

啟思所有分校取消學券好似上年已公佈

雖然我個女都有ma wan 啟思 pn offer,但我都係決定去 st. cat 讀

引用:啟思所有分校取消學券好似上年已公佈雖然我

原帖由 RMH 於 14-06-27 發表
啟思所有分校取消學券好似上年已公佈

雖然我個女都有ma wan 啟思 pn offer,但我都係決定去 st. cat 讀 ...
你都係住馬灣的嗎?st Catherine有無校巴入來?

回覆 RMH 的帖子

啟思不是所有學校也取消學券, 只是馬灣、愛琴及匯景2015/16 年度開始取消學券.
其他分校還有學券的.

回覆:haruhimiyuki 的帖子

SC應該冇。 見過LH, 宏福有校車。囝囝讀York都有校車入島。

我住 pi, 無校車,所以打算搬

對於馬灣啟思退出學卷一事, 感到非常不滿和心痛, 子女升讀今年N班, 非常合理地會希望來年在原校升讀K1, 尤其有哥哥姐姐在該校就讀中, 學校只是兩個多月前通知我們, 我們已無法尋找其他有N班的學校, 然後在原校升讀K1,  對事件感到非常突然和不滿, 完全奪去家長的選擇權, 心痛學校罔顧家長的感受.

其實很明白學校為何要退出學卷, 事實上學卷制對學校有很多的制肘, 退學卷學校可以有更大的自由空間發展, 對子女的將來學習也是好事, 老師也會輕鬆很多, 但必須在在合理情況下退出學卷, 學校只用短短的兩個多月時間通知我們, 絕對不合乎情理, 家長難以接受, 實在不想在原本輕輕鬆鬆的暑假裡要東蹦西跑地尋找學校, 事實上兄弟姊妹就讀不同的幼稚園, 家長難以安排接送時間, 尤其在馬灣這個小島上.....

相信沒有家長希望學校急速退出學卷, 如果可以延遲一年退出, 家長學校都可以安心地放暑假, 真的希望學校會鄭重地考慮延遲退出學卷計劃!!!

引用:對於馬灣啟思退出學卷一事,+感到非常不滿和

原帖由 mrmrsyipbb 於 14-06-28 發表
對於馬灣啟思退出學卷一事, 感到非常不滿和心痛, 子女升讀今年N班, 非常合理地會希望來年在原校升讀K1, 尤 ...
非常同意,家長很無奈,冇得選擇

我曾經都諗過搬,但馬灣一落樓小朋友巳經可以周圍玩,我覺得好似好開心咁。搬咗出去,就冇可能了。所以希望馬灣啟思收呀。佢到現在好似仲開始未收表報名,係唔係呀??

引用:我曾經都諗過搬,但馬灣一落樓小朋友巳經可

原帖由 Jemaine 於 14-06-29 發表
我曾經都諗過搬,但馬灣一落樓小朋友巳經可以周圍玩,我覺得好似好開心咁。搬咗出去,就冇可能了。所以希望馬 ...
黎緊8月會報N班,報左先!!

回覆 Greensofa 的帖子

回覆 haruhimiyuki 的帖子

請問大家最後點決揀啊?原校升k/島外讀k/搬...我選擇左出島外返k,希望我無做錯決定啦
‹ 上一主題|下一主題