用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一,咩類數學啱學
樓主: nonochow
go

小一,咩類數學啱學 [複製鏈接]

引用:Quote:pooh仔+發表於+14-6-23+10:45+運算真

原帖由 Moneyy太 於 14-07-02 發表
睇小朋友性格岩唔岩囉,又唔使講得咁激進既,
我小朋友就上緊公文數,而家都可以應付到,
到佢考試時我另外上網 ...
我點會同自己荷包鬥氣喎

joanthony 發表於 14-7-2 22:51
我仔k2開始上enopi, 令佢數感好之餘, 文字題都好好, 而且有critical thinking, 呢兩點已好過一味死操的公文 ...
請問邊本係好tricky 的數學練習。可介紹嗎?

joanthony 發表於 14-7-2 22:51
我仔k2開始上enopi, 令佢數感好之餘, 文字題都好好, 而且有critical thinking, 呢兩點已好過一味死操的公文 ...
I want to know which Maths supplementary exercise has tricky questions. Please inform. Thanks much.

一年班重點唔多, 其實真係唔駛特別出去學。
得閒陪小朋友多D 解題, 因為佢地好多時都唔肯睇題目 >__< 睇到topic 係加就將所有數字加哂 ! 所以一做"比多比少" 題就好辛苦。
另外, 進位借位概念要好, 大人要代入小朋友角度去諗, 13-8, 15-7, 呢D對佢地黎講係難既。一開頭最好係學 3減唔到8, 問10借, 咁10-8=2, 因為仲有3, 咁2+3= 5, 咁到最後佢地諗減數會快&準好多。
出去學都係教呢D, 有時間既梗係自己教好啦

‹ 上一主題|下一主題