用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 請問有冇上過或上緊協康會「伴我同行」的家長 ...
go

請問有冇上過或上緊協康會「伴我同行」的家長 [複製鏈接]

我個仔四歲,收倒通知可以上呢個課程,一星期返四個上午,但要$6200一個月。
佢被評有自閉傾向,語言就慢左兩年,同埋只肯說英文,返緊主流k1。老師話佢唔同人哋玩,但佢會同妹妹玩的。
想問下呢個計劃其實有冇用呢?主要係做咩訓練呢?希望有家長可以分享下,謝謝。

1    0    1    0

回覆:請問有冇上過或上緊協康會「伴我同行」的家長

我都想知,因為真係唔平。

引用:我個仔四歲,收倒通知可以上呢個課程,一星

原帖由 肥虎媽 於 14-06-22 發表
我個仔四歲,收倒通知可以上呢個課程,一星期返四個上午,但要$6200一個月。
佢被評有自閉傾向,語言就慢左 ...
我都有相同問題,是否找言語治療較直接?

回覆:callmebabe 的帖子

係呀,真係幾貴,仲聽說係無言語治療的。

我個仔上緊, ok wor , 導師成日同我溝通,我覺得值得嘅。上密集班又可以同其他小朋友接觸,都幾好吖。

回覆:肥虎媽 的帖子

我都排紧水边围概伴我同行 之前话四日班系6000 就算甘贵都话要排半年 请问你系边区?!
具体内容吾知 5月30号有个讲座专讲伴我同行 但我无去到
听闻系几好概 相对其他机构 协康会 就算贵都放心d

回覆:肥虎媽 的帖子

推一推!我都想知有冇媽咪可以分享小朋友讀左之後既成效⋯?

我囡囡有上過伴我同行大半年左右,初初唔知佢學過d乜,因為係奶奶幫手湊去上堂,而我只知協康d姑娘會因不同小朋友用適合的方法去訓練,都有3T跟進。我要到個女讀咗幾個月後,報讀其他訓練,d導師做評估時,先發現囡囡原來都識好多。

我覺得報乜嘢訓練都好,最重要係家長配合,係屋企自己跟住教小朋友。

回覆:idak 的帖子

黎緊都要面試,到時再問清楚先。

2012年我仔參加過協康會馬鞍山的伴我同行幾個月,當時仔仔約2歲半,有隔週ST同特殊導師。佢地主要會教認知(如:分大小、形狀)、小手肌訓練、練專注、大肌肉活動等,亦有圖片教學法。報讀前,我有很高的期望。但後來我覺得那位特殊導師教得麻麻,人手亦唔夠,仔仔好抗拒上堂,反而仔仔上主流幼兒班又OK喎。所以上左四個月就停左。

請問你有排政府e位嗎?

引用:推一推!我都想知有冇媽咪可以分享小朋友讀

原帖由 西瓜貓 於 14-06-24 發表
推一推!我都想知有冇媽咪可以分享小朋友讀左之後既成效⋯?
我個仔參加過私人和協康,後者真係好N 倍!私人嗰間,哼,日日放3條片,日日清,究竟佢係喺2.5 hours 嘅半日班內每40 分鐘換一次片定係「另有用途」,我就唔知,之後即刻唔讀呢間私人啦。如果換片換得咁密,咁喺課堂時間又有幾長呢?

引用:Quote:原帖由+西瓜貓+於+14-06-24+發表推一

原帖由 Vichang 於 14-06-25 發表
我個仔參加過私人和協康,後者真係好N 倍!私人嗰間,哼,日日放3條片,日日清,究竟佢係喺2.5 hours 嘅半 ...
你小朋友有冇肚痾先?如果冇病日日換咁多片唔正常喎⋯

回覆:西瓜貓 的帖子

我都係排早期訓練,無排兼收位,咁係咪e位?因我成日分唔清i,e,s位!

回覆:zhfl729 的帖子

請問你幾耐之前开始排水边圍?

引用:Quote:原帖由+Vichang+於+14-06-25+發表我

原帖由 西瓜貓 於 14-06-25 發表
你小朋友有冇肚痾先?如果冇病日日換咁多片唔正常喎⋯
冇肚痾,日日冇3條片,連工人姐姐都覚得奇怪。總之出面d 私人密集更加唔可靠!

回覆:Vichang 的帖子

朋友係協x都試過d片日日清啦!

回覆:sshoney 的帖子

我大約排左四五個月囉

呢個課程係咪等於私人s位?

回覆:Useless 的帖子

算係卦
但佢無st,ot,pt的訓練,而係主力處理溝通

‹ 上一主題|下一主題