用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局何壽南小學 保良局何壽南評價
樓主: wkywinnie1c
go

保良局何壽南評價 [複製鏈接]

回覆 kk9129helen 的帖子

保良局第一張永慶中學

引用:請問大家對何壽南的評價?有感2測4考十分吃

原帖由 wkywinnie1c 於 14-06-22 發表
請問大家對何壽南的評價?有感2測4考十分吃力, 除保一聯繫外,其學術水平是否很高?因要放棄私小,懇請給予 ...
何壽南搬34網 - 小一選校 - 教育王國 - http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2961870&extra=page%3D2

引用:請問大家對何壽南的評價?有感2測4考十分吃

原帖由 wkywinnie1c 於 14-06-22 發表
請問大家對何壽南的評價?有感2測4考十分吃力, 除保一聯繫外,其學術水平是否很高?因要放棄私小,懇請給予 ...
何壽南搬34網 - 小一選校 - 教育王國 -

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2961870&extra=page%3D2

回覆:PalFan 的帖子

覺得阿仔讀得唔開心,仍然選擇催谷……佢點解唔開心?因為日日要溫習?我只想了解下,我仔仔也好動,過兩年小一,心情好複雜

回覆:maaron727 的帖子

聽講唔太注重英文, 主要係數學方面強所以英文較弱唔知係唔係真?

RE: 保良局何壽南評價

回覆 cyberz 的帖子

何小其實每方面都着重的,中英數都注重,學生品行校風也很好啊!可能英文課本没有好像有些 “名校” 用深半年甚至一年,給人感覺不太著重英文吧!

回覆 Pinky88 的帖子

還有一點值得一提,學校得到保良局資助,小一和小二同學在英文課堂加入 oxford rwi 課程啊!

回覆:Pinky88 的帖子

原來進步了唔少, 以前英文真係差 d,  而家值得同囝囝考慮

回覆 PalFan 的帖子

請問你吔係邊間校舍的呢?  係咪有二間的?
因為我剛搬離黃大仙, 我都想了解下
感謝回答

cubixluk 發表於 15-9-9 13:41

得一間!
校舍今年仲係43網(新蒲崗)度.......但新校舍如無意外下年就可搬去34網(啟德發展區)了。

引用:回覆+Pinky88+的帖子 還有一點值得一提,

原帖由 Pinky88 於 15-07-11 發表
回覆 Pinky88 的帖子

還有一點值得一提,學校得到保良局資助,小一和小二同學在英文課堂加入 oxford rwi  ...
真的嗎?可否講多些?

回覆:wkywinnie1c 的帖子

我仔也是民小有學位了,但也報了自行20分!現在還拿不定主意那間好些!入小學要考慮中學....

民小是直屬小學上民中機會大點,中游也沒問題
但保良何壽南上保一要靠自己多點,精英班才有望....但細佬可成必收生

保一是很好,band 1a.....比民中band 1b還好! 但民生呢幾年在進步及upgrade中,學校水平也不斷提升....
很難做決定

cubixluk 發表於 15-9-9 13:41

何壽南得一間, 我個仔今天讀中一,

cyberz 發表於 15-7-10 18:03
聽講唔太注重英文, 主要係數學方面強所以英文較弱唔知係唔係真?

佢地注重英文, 但程度真係唔及出面水平.

我仔依家先知自己英文好差. 努力追緊

何小中文底打得好好, 所以個仔升中後, 佢先知自己原來中文叻過人. 當然唔係太叻個種啦, 佢自己都唔係勤力個種人

每日有幾多功課?學校老師是否好嚴?多吾多背默?你囝囝六年小學,讀得開心嗎?

coffeeyu 發表於 16-2-20 16:35

每日有幾多功課?學校老師是否好嚴?多吾多背默?你囝囝六年小學,讀得開心嗎? ...

由於個仔冇乜自律性溫書, 學校比較嚴, 對佢當初有一定幫肋, 剛入學考尾30左右, 慢慢後追上考中上.

我就由2年級沒有跟進任何功課, 佢比我更怕欠教, 因為老師會罰. 佢覺得由一變二功課仲慘, 所以功課同默書都好自律.

佢話小學好辛苦, 因為功課量多.依家話升中開心好多, 因為冇乜功課, 反而到我做家長擔心

甘都得,好好笑,不用跟功課實在好,你唔使擔心,你囝囝而家邊間中學?

學校課外活動多唔多,如入唔到精英班,老師會否不理會?

coffeeyu 發表於 16-2-22 18:10

學校課外活動多唔多,如入唔到精英班,老師會否不理會? ...

課外活動因應自己去報名參加. 學校一直話冇精英班, 只有2班普教中和2班普通班.

但大部份名次較前的是普教中, 所以有一部份家長覺得係精英班.

但聽個仔講功課量和教課進度比普通班多和快.

反而好睇咩老師, 有一部份用心教學, 呢D老師都分佈不同班別.佢地不會不理會, 反而放很多心機在不聽話的學生身上.

當然, 老師會給那些勤力的學生機會多很多.

‹ 上一主題|下一主題