用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局何壽南小學 保良局何壽南評價
go

保良局何壽南評價 [複製鏈接]

請問大家對何壽南的評價?有感2測4考十分吃力, 除保一聯繫外,其學術水平是否很高?因要放棄私小,懇請給予意見參巧

6    0    0    0

引用:請問大家對何壽南的評價?有感2測4考十分吃

原帖由 wkywinnie1c 於 14-06-22 發表
請問大家對何壽南的評價?有感2測4考十分吃力, 除保一聯繫外,其學術水平是否很高?因要放棄私小,懇請給予 ...
何壽南本身十分好,讀得好穩入保一very good。值唔值得放棄私小,要睇邊間私小啦。

引用:請問大家對何壽南的評價?有感2測4考十分吃

原帖由 wkywinnie1c 於 14-06-22 發表
請問大家對何壽南的評價?有感2測4考十分吃力, 除保一聯繫外,其學術水平是否很高?因要放棄私小,懇請給予 ...
其實兩測四考仲好,分多次,合格率相對提高

回覆:保良局何壽南評價

但要達到頭40名才可入保一

wkywinnie1c : 請問你是不是叩門成功了嗎?

兩測四考其實不算多,慈雲山天主教小學是4測4考,幾乎每個月都要溫習,超谷,功課量又多,考試大部分也是高階思維題目。

謝謝各位!估唔到一山還有一山高,4測4考再加默書,全年馬不停蹄,真係要努力讀書

叩門結果應該是6月30前通知,只想掌握多點資料,其實已睇過bk何壽南綱但很少資料可參巧。聽說學校很嚴,中文和數學科也好,只是英文科較弱,大家有沒有同感呢?

哪所私小?就咁講很難比較

樓主, 我只可以講你的小朋友一定要谷得先好入, 我係舊生, 但我自行都冇選, 因為你真係要頭30名先可入保一, 我當年都係上保一, 但入到去, 真係要好勤力咁讀, 而家諗返轉頭, 可以話係冇童年, 而我到今時今日, 成世人最唔開心就係由何小五年級到保一中七, 因為只係讀書考試....

本身是民幼生會直上民小

若不用比學費也有相約的水平,當然值得考慮

若不用比學費也有相約的水平,當然值得考慮

回覆 2ndsister 的帖子

童年冇回億...但大個可能冇咁辛苦
當你一路 半工讀時~先係最辛苦

其實.星期日..放長假.帶小朋友去玩.一樣可以的

Anniemun  Agree  發表於 14-6-22 23:05

wkywinnie1c 發表於 14-6-22 13:35
何壽南大約有(50%b1,3x%b2,1X%b3)的學生,樓全可作參考。

回覆 don0730 的帖子

要半工讀, 只係因為你當初唔勤力啫...冇話辛唔辛苦, 自己攞嚟...

想當初我都驚2測4考, 但因為測驗不用計分, 又考得少, 所以壓力不大. 反而對一D懶讀書小朋友來講係好事.

我個小朋友出年升小六了. 坦白說在校園是否樣樣順利. 讀得愉快. 我知自己個仔讀得唔開心. 可能佢比較好動, 樣樣事情要坐定定差不多隔日溫書的感覺很辛苦. 但有一點比較欣賞的是校風學習氣氛濃厚, 因為身邊同學成績不差, 所以也會推動到個仔努力一點.

好像默書, 他們會知道不合格後果嚴重, 罰抄留堂等. 因此自己會自律一點去溫習, 養成90分是必需, 而100分便應該的感覺. 因此默書薄基本是全100. 不是單單我個仔有呢個情況. 而係班內大部份的學生也一樣.

但因為有保一聯繫. 所以程度也不會太淺, 不然質素下降便會導致師弟妹之後升讀保一的學位變少. 這是我所聽聞的地方.

師資來說, 好的有, 熱心有, 打工心態也有. 只是間間都會遇到. 有的學生會特別受老師歡迎, 小麻煩, 學業好, 當然偏心程度也會有, 這是不變的定律.

但自己個仔比較麻煩一種. 喜歡駁咀, 坐不定, 曾經不同老師教導都有不同問題發生. 但在家長立場看, 有人可以管冶是非常好的. 不然我都唔知自己點令個仔自律去溫書. 好像考試不好, 因為第一科呈分緊張失手, 主科老師便特別抽私人時間幫助個仔. 呢D熱心老師唔係成日遇到. 但這間小學遇到的不會少.

知識是一環扣一環, 現在不努力打好底子. 升中便會很吃力. 但小朋友階段自律比較少. 特別男仔貪玩. 所以小學會我會選擇催谷型. 因為相信自己個仔肯讀同比人迫讀會得. 每間學校都有憂點和缺點. 搵間啱自己個小朋友.   

回覆:PalFan 的帖子

多謝您!有價值的分享!
可惜小兒只是後備生

引用:樓主,+我只可以講你的小朋友一定要谷得先好

原帖由 2ndsister 於 14-06-22 發表
樓主, 我只可以講你的小朋友一定要谷得先好入, 我係舊生, 但我自行都冇選, 因為你真係要頭30名先可入保一,  ...
好多家長都唔理的,我堅持孩子童年要開心,放棄追名校,但就受盡白眼

hazelwong123    發表於 17-11-23 12:46

請問什麼叫 保一?

‹ 上一主題|下一主題