用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 想帶2歲仔仔報言語訓練班,有咩好介紹? ...
go

[聽/語障] 想帶2歲仔仔報言語訓練班,有咩好介紹? [複製鏈接]

仔仔兩歲啦,仲未識講野,只識叫媽媽,咩都叫媽媽,呢排成日大叫或者尖叫,有時會無啦啦丫丫叫既,但唔知佢想表達什麼請教各位有經驗家長指點下邊間言語訓練師好d可以介紹給我?謝謝!
PS:住在太古,太遠未必方便,因為仲要湊埋個細b.
   3    0    0    1

回覆:想帶2歲仔仔報言語訓練班,有咩好介紹?

健康院有冇跟你個仔個情況?2歳先發現仔仔言語遲緩?私人排期做言語訓練都要等幾個月。我仔在協康會返左幾堂一對一。

引用:仔仔兩歲啦,仲未識講野,只識叫媽媽,咩都

原帖由 loyaldior 於 14-06-22 發表
仔仔兩歲啦,仲未識講野,只識叫媽媽,咩都叫媽媽,呢排成日大叫或者尖叫,有時會無啦啦丫丫叫既,但唔知佢 ...
言語訓練係一對一,媽媽跟埋睇住上,因為媽媽要學技巧,返到屋企自己再訓練。你要帶埋細b去?又真係幾吾方便,你考慮下搵親戚家人睇細b,你自己帶仔仔上訓練。

仔仔一歲9個月經健康院轉介去大口環根德兒童醫院做評估,結果係發展遲緩,特別言語方面得9個月 情況令人好擔心
funghon家長你指既協康會,係5係青蔥計劃? 好唔好架?有冇效? 仲有冇其他機構介紹下? thanks

引用:仔仔一歲9個月經健康院轉介去大口環根德兒

原帖由 loyaldior 於 14-06-23 發表
仔仔一歲9個月經健康院轉介去大口環根德兒童醫院做評估,結果係發展遲緩,特別言語方面得9個月 情況 ...
你仔係發展遲緩,可能要考慮密集式訓練。
係青䓤計劃,我個仔返左四堂,而家都只是剛適應,不過都一次比一次進步小小啦。

引用:仔仔一歲9個月經健康院轉介去大口環根德兒

原帖由 loyaldior 於 14-06-23 發表
仔仔一歲9個月經健康院轉介去大口環根德兒童醫院做評估,結果係發展遲緩,特別言語方面得9個月 情況 ...
我pm左你

其他有言語治療的機構有:
聖雅各樂寧 2186 8451
耀能 2336 5061
明愛 2866-4694
‹ 上一主題|下一主題