用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教所有名校家長
go

請教所有名校家長 [複製鏈接]

請問各位
1申請表張相好緊要嗎? 需要刻意去影幾佰蚊既相嗎?
2著校服定咩特別既DRESSING CODE成功??
3家長又需要著咩呢?
4需要連家長都參加面試班嗎?? 著重面試父母嗎?? 小朋友面試是否這樣重要??
5個個都幾吋厚沙紙 連賣旗果張都有用嗎? 有冇一張都無既小朋友考到呢?
6本人覺得幼稚園面試是無準則的, 識答可以吾收, 吾識可以收
小學面試會否這樣滑稽呢? 靠運氣??
7夠竟我需要培訓小朋友學術型,EQ型, 主動型 邊樣最重要呢  ?? 個個都試晒三字經 英文又LARK LARK聲 要去到咩先叫標準

本人小朋友只是K1生 但很迷惘 不知怎樣栽培下一代....請各位過來人賜教 等我從這個方向入手 如果不是料子 早啲放棄

6    0    0    0

回覆:請教所有名校家長

我只可答你,唔需要影樓相、華衣美服、面試班、沙紙,唔好將不守規矩、坐唔定美化為本性好動,學術方面我比較着重理解,少認字,喺現今情況不太合適,不能作準。

引用:請問各位+1申請表張相好緊要嗎?+需要刻意去

原帖由 monmonbbb 於 14-06-21 發表
請問各位
唔同名小有唔同準則喎,你目標係边間小学先?不過我可以話你知讀名幼通常升名小,如果有人話,考小學係唔睇边間幼稚園出身,就一定係假,你睇返名小收生啦,大多數係边D幼稚園?村幼多定名幼多?

至於沙紙。。。舉個例子,2個小朋友考同一間小學,结果同分數,但a小朋友有5張沙紙,b小朋友有3張,学位就得一個,你估名小學会選a同學定b同學呢?

引用:Quote:原帖由+monmonbbb+於+14-06-21+發表

原帖由 xyzroom 於 14-06-21 發表
唔同名小有唔同準則喎,你目標係边間小学先?不過我可以話你知讀名幼通常升名小,如果有人話,考小學係唔睇 ...
咁橋我同事剛剛話我知現今流行逆向選校理論,即就你希望小朋友將來讀咩類型中學,去找出連繫小學,跟著決定讀邊間幼稚園

引用:Quote:原帖由+xyzroom+於+14-06-21+發表唔

原帖由 conniemar 於 14-06-21 發表
咁橋我同事剛剛話我知現今流行逆向選校理論,即就你希望小朋友將來讀咩類型中學,去找出連繫小學,跟著決定 ...
意思完全一樣,你就更加直接,畀個five嚟先啦

回覆:monmonbbb 的帖子

咩相,咩cert都係假,interview 時最緊要主角醒目,主動,及真係有料到。

引用:Quote:原帖由+xyzroom+於+14-06-21+發表唔

原帖由 conniemar 於 14-06-21 發表
咁橋我同事剛剛話我知現今流行逆向選校理論,即就你希望小朋友將來讀咩類型中學,去找出連繫小學,跟著決定 ...
好耐啦

引用:咩相,咩cert都係假,interview+時最緊要主

原帖由 derek0811 於 14-06-22 發表
咩相,咩cert都係假,interview 時最緊要主角醒目,主動,及真係有料到。

...
幾歲人仔,面試時間咁短,其實真係唔容易

醒目開學勳章 貢獻勳章

monmonbbb 發表於 14-6-21 21:43
請問各位
我有去影相,$2xx,同留念,對效用就無太大期望如果咁啱要返學,咪校服囉,否則便服,smart casual,唔好著到花仔花女咁!
我地大人都係smart casual
家長面試通常安排响2nd in,有d學校就同日一齊去,但分開見,基本上係揀仔,但如果醒目仔有個怪獸家長,咁就sorry喇!衰咗!
我地都係得d學校豬肉獎,但考入唔收portfolio嘅學校,其實都好多學校唔收portfolio
同上,幼稚園更睇家長!!因為小朋友太細,怕生唔出奇!但小學,主要睇小朋友,有少數學校唔見家長。運氣?無可能單單運氣就搞得掂啦!

培養孩子自信有禮,愛閱讀,終身受用,讀咩學校都無問題!

恐龍家

映相不要扮大人映什麼側身照,正正常常,映返学生証件相去交得勒

培養孩子自信有禮,愛閱讀,終身受用,讀咩學校都無問題!
真係講中晒,有禮唔爭嘢玩入咗50百仙,你諗吓做老師揀人你最憎乜嘢細路。大部份學校都有 group play 環節,一試便現曬形。
至於 個人檔歷 簡單易明,太多字大厚,你做老師有心機看嗎?

monmonbbb    發表於 14-6-22 22:34

monmonbbb 發表於 14-6-21 21:43
請問各位
請問樓主如何判別回答你的人真是名校家長?

monmonbbb  對對糊~~只靠估  發表於 14-6-22 22:35
monmonbbb  對對糊~~只靠估  發表於 14-6-22 22:35

仲可細分考、插、抽、世襲、識人、三隻金撈入。

babie2    發表於 14-6-22 23:12

其實唔駛理係唔係名校,比意見啫,楼主自己去分析

引用:Quote:monmonbbb+發表於+14-6-21+21:43+請

原帖由 anntx3 於 14-06-22 發表
請問樓主如何判別回答你的人真是名校家長?
上網問嘢預咗有少吹水,冇分析能力就冇人幫到你。

係有人吹水

上網問,不如買啲學界出嘅書。不過家長多數未必信,都仲係種意幫仔女補習、補習、再補習……

引用:Quote:原帖由+monmonbbb+於+14-06-21+發表

原帖由 xyzroom 於 14-06-21 發表
唔同名小有唔同準則喎,你目標係边間小学先?不過我可以話你知讀名幼通常升名小,如果有人話,考小學係唔睇 ...
如果我是校長,我會揀少沙紙的果個,因為家長唔駛點train 都可以同一個train 好行的人同分,試想邊個叻D?

原帖由 芝士BB 於 14-06-22 發表
如果我是校長,我會揀少沙紙的果個,因為家長唔駛點train 都可以同一個train 好行的人同分,試想邊個叻D?: ...
你又点知3張果個冇呢?。。。会唔会5張果個係大把時間所以考咗5張,而3張果個因为冇時間所以只能應付3張。。。校長冇咁多時間去了解每個小朋友,只能在有限的資料上,找校長自己應為最適合的学生

‹ 上一主題|下一主題