用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 第一次中文考試合格,仲要超出左我期望。 ...
樓主: rean_chau
go

第一次中文考試合格,仲要超出左我期望。 [複製鏈接]

natnatbaby 發表於 14-6-24 09:53
恭喜!!努力就是出路。堅持的心態也很重要因素。囡囡小四,中文閱讀仍是6字尾。今個暑期要再努力,希望上 ...
你哋學校有無網上閱讀理解做? 例如:快樂閱讀花園。我朋友介紹咗個方法好好。因為芭蕾舞所有小朋友都係長頭髮, 要吹頭, 咁佢就開部電腦, 一邊吹頭, 一邊叫囡囡做, 日日吹頭都可以做到一兩篇。真係very good。我雖然唔係做花園, 但就放啲書, 一邊吹頭佢一邊睇好蘋果, 真係好好利用到時間, 以前吹頭佢哋只係發夢。

little_yolky 發表於 14-6-24 11:12
你哋學校有無網上閱讀理解做? 例如:快樂閱讀花園。我朋友介紹咗個方法好好。因為芭蕾舞所有小朋友都係長頭 ...

哈哈哈, 咁都比你地諗到, 我係咪要幫個囝留長髮呢? 佢依家咁短唔駛吹喎!!!
希望每天開心渡過 ;-)

Jessy 發表於 14-6-24 12:23
哈哈哈, 咁都比你地諗到, 我係咪要幫個囝留長髮呢? 佢依家咁短唔駛吹喎!!! ...
我哋班芭蕾舞家長, 等阿囡落堂無嘢做, 咪八下呢啲囉。

貓太太 發表於 14-6-24 09:01
我也想分享下。我女兒小一,她也是英強中弱,雖然我在上年升小一的暑假已開始執中文科,但開學後發現還是相差 ...
成績好好喎...其實最重要係見到進步!!!

回覆 rean_chau 的帖子

可唔可以具體教下我點溫, 我地同阿女都追得好辛苦, 我地未教的都溫埋, 但都只係有3x分..........

引用:Quote:natnatbaby+發表於+14-6-24+09:53+恭

原帖由 little_yolky 於 14-06-24 發表
你哋學校有無網上閱讀理解做? 例如:快樂閱讀花園。我朋友介紹咗個方法好好。因為芭蕾舞所有小朋友都係長頭 ...
我囡學校做閱讀階梯,但囡亂估亂做多,未看清楚又同貪快。我覺得做纸張練習效果比較好,因可教她圈出重要字句,寫段号等。

貓太太 發表於 14-6-24 09:01
我也想分享下。我女兒小一,她也是英強中弱,雖然我在上年升小一的暑假已開始執中文科,但開學後發現還是相差 ...
大家就好啦, 小朋友英文咁好, 我阿女小一, 仲係睇緊一頁一兩行果啲咋。中文已經睇緊全部字既書, 英文有咩辦法學番好呀?好彩佢學校英文又鬼咁淺。

我係咁爬文, 今個暑假打算叫佢每日睇一小時英文書, 又聽30分鐘audio book。但係咪好辛苦呢, 因為仲要睇一小時中文書同寫作。定索性聽一小時audio book好啲呢? 有咩好方法? 我自己英文唔好, 剩係識教中文, 連邊本英文書啱佢睇都決定唔到。

little_yolky 發表於 14-6-24 11:12
我大女都會0係吹頭個陣拎d書睇 (有時會畫畫,有時砌lego,總之唔會畀自己悶),話係吹頭書,細女又有樣學樣拎本書坐隔離等吹頭
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:第一次中文考試合格,仲要超出左我期望。

多謝大家分享!
如果我想幫個仔升小一呢個暑假執好D中文,點做最有效?拎佢小一D書黎學定嗎?佢黎緊間小學除左英文科,全部都係中文的。我預左佢初初數學,連睇題目都唔識。。。。佢鍾意睇書,但只會拎英文書睇。英文書,佢睇緊chapter books,但中文書,我諗佢只有青田我會讀系列橙色果set o既程度。。。。

回覆:rean_chau 的帖子

‹ 上一主題|下一主題