用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 玫瑰崗學校(小學部) 2014/2015 沒報過玫瑰崗,請問可否會收叩門生? ...
樓主: kimichang
go

2014/2015 沒報過玫瑰崗,請問可否會收叩門生? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+babibobo+於+14-06-21+發表玫

原帖由 tabomini 於 14-06-21 發表
是否有得見就收?
咁又未必喎!我聽高班媽媽講(我小朋友讀玫幼),有幾個玫幼生,面試完都不收。

回覆:tabomini 的帖子

阿仔和同學一齊interview, 但是仔同學收reject 信。

回覆:2014/2015 沒報過玫瑰崗,請問可否會收叩門生?

亞仔話有筆試,做英文重組句子

英文聽,說,就沒問題, 寫,認字未必有能力.
catcc200您仔仔很厲害.

我女, 讀維多利亞, 但重組只有訓練中文阿...

請問,,,還會考什麼呢

真的謝謝您的回答,給我很大的信心..如果考上了,我想給您聯絡..看是否同班...哈...

catcc2000..對了...我今天去了 HK cannosa 面試了....有120人...可能錄取15人把.
6.24放榜....但我的心可能跟您一樣仍在玫瑰崗,

catcc2000,您也為了小朋友花了很多心思,,值得敬佩....我想我也是值得敬佩的媽媽.很用心.但,我只希望在辛苦後的選擇是正確的.

回覆:kimichang 的帖子

我冇去canossa 啦,冇校車ma,我仔同你女同一間幼稚園架,不過唔知同唔同campus. 俾多個鼓勵你,我覺得玫小幾鍾意維記d小朋友,有幾個叩門都收左

我冇去canossa 啦,冇校車ma,我仔同你女同一間幼稚園架,不過唔知同唔同campus. 俾多個鼓勵你,我覺得玫小幾鍾意維記d小朋友,有幾個叩門都收左

謝謝, 我們是LK校. 我都鼓到這點.因為教學有點像. 且語言絕對不是問題.
可否問您2個問題.

1. 如果不是校車問題,您是否還會選擇cannonsa, 非玫瑰崗?
2. 同校,我女只學英文單字, 從來都沒有英文重組.您仔仔如何取勝這點呢?
我有點擔心我女兒, 說聽絕對沒問題, 英文都應付, 但寫,認字差D.

引用:catcc2000..對了...我今天去了+HK+cannosa+

原帖由 kimichang 於 14-06-21 發表
catcc2000..對了...我今天去了 HK cannosa 面試了....有120人...可能錄取15人把.
6.24放榜....但我的心可能 ...
唔好意思,我想問一下canossa今年嘅面試模式?

Canossa嘅情意結係我母校,話哂讀左13年,知道學生唔差得去邊,但心知現在比我那年代谷了很多又怕怕,冇玫小我會選cshk,有嘅小小偏玫小,讀開維記都係想佢開開心心。

學校好似係冇英文重組,但經常要佢地自己寫故事,我估都學到句子結構,我仔話d題目好淺喎,唔知係咪。另我有請NET teacher上門,每星期一個鐘,都有造句、默書。反而我依家要搵個老師補中文。

CATCC 2000, 我與您的想法相同...我女今天表現不錯, 但我的心思仍想著英小, 想延續他們的開心及英文能力.所以,一直在等待VSA. 我近來才.知道玫瑰崗是英小.我以為是中小. 請問您有沒報VSA呢?

但經常要佢地自己寫故事,--------係啊 ...有有有,不過,有私教,應該會好點...

係, 我女班同學有3個入玫瑰崗,,,今天謝師宴中知道的....話一般人不選擇的原因, 老師容易換及中學的問題......對我來講,似乎OK的.

冇報VSA,我兩個細路太貴,除了學費他們還有很多其他課外活動同補習,條數好com計

多謝您的回答.我要開始準備了...但考不考普通話?

忘了.恭喜您.終於定了小學

亞仔剛說筆試除了英文還有數學加數,冇中文喎

謝謝...我女數學很厲害..可放心...
對了...我寫信給學校校長, 請問可用中文嗎..您用英文還是中文.
‹ 上一主題|下一主題