用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 完了.....(所有叩門面試,結果公佈)
樓主: kowlboy
go

完了.....(所有叩門面試,結果公佈) [複製鏈接]

回覆:完了.....(所有叩門面試,結果公佈)

我幫阿女報了一些競爭較大的小学,但連後備也沒有,是否要再不斷写求立位信?

引用:我幫阿女報了一些競爭較大的小学,但連後備

原帖由 busy_penny 於 14-06-23 發表
我幫阿女報了一些競爭較大的小学,但連後備也沒有,是否要再不斷写求立位信?

...
依家派咗邊間?你又叩邊間?有無2nd in?

回覆:kowlboy 的帖子

我只係叩咗一間一直心儀嘅學校,今日去完second in 仲要等結果。還好我只係叩一間,冇諗過呀囡平日好多野講嘈嘈閉,去到現場嗰一刻佢會緊張到不停係度玩手指,後來佢話我哋係度又有一個校長同主任令到佢好緊張唔敢講野。如果要In好多間嘅小朋友真係覺得佢哋好慘咁細個就要接受呢D咁嘅壓力。

回覆:完了.....(所有叩門面試,結果公佈)

其實如果連sed in都無,是否即係寫幾多封求位信都無用?唔知有無人試過無sed in,但寫完求位信變了後備生或正選呢

nillnill 發表於 14-6-23 23:18
各位加油
今早去其中一間面試
與一位家長傾談

之前有聽過, 有學校提及, 當叩門位的學生確定後, 會有一個時限(例如通知註冊後數天), 如果有學生註冊後幾日又放番位, 學校未必會再call, 始終叩門位唔係一定要收足哂, 但呢個程序加重左學校/員工工作負擔(在正常學校運作外), 所以聽講第二次面試時都直接同左家長講, 如唔係首選學校會即時找另一人. 所以大家要以平常心面對, 太緊張對小朋友對家長都唔係好事呀!

(當然, 亦有學校講明, 一路有位會一路call人頂上, 直到九月開學幾日都會......)

回覆 pcpcbbc 的帖子

身邊真的有人是靠人事入的,實力真的好像不太有用!
‹ 上一主題|下一主題