用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 黃埔宣道自行及十抽獎入伊中容易嗎?
go

黃埔宣道自行及十抽獎入伊中容易嗎? [複製鏈接]

請問各位家長,
黃埔宣道band 1頭想入伊中是否相當難?
如果自行和搏甲部抽獎,係唔係機會都微呢? 是否都會優先紅磡灣官立小學呢?

1    0    0    0

回覆:lalalam27 的帖子

學校過往有人入伊中嗎? 以什麼名次入? 每年多少個? 是否以特異功能入? 學校有公佈這些資料嗎? 如有, 你就可得出大約數據。 如不, 你應該問下班主任有關track record

引用:學校過往有人入伊中嗎?+以什麼名次入?+每

原帖由 Horsebbj 於 14-06-20 發表
學校過往有人入伊中嗎? 以什麼名次入? 每年多少個? 是否以特異功能入? 學校有公佈這些資料嗎? 如有, 你 ...
Thanks
過往兩界都無入過伊中,但我朋友希望個內入讀,但唔清楚官校的收生標準?

回覆:黃埔宣道自行及十抽獎入伊中容易嗎?

希望個仔入讀,但唔清楚官校的收生標準?

回覆 lalalam27 的帖子

九龍城區官小並不是優先, 只是於乙部抽獎時多1X個聯校位.

知道,唔該晒!

自行或可一試。。。每年6百幾人報,揀2百人左右面試,所以要band 1 頭才大機會。至於抽獎,甲部全港band 1 抽10個位,機會微。乙部得2、3個位比九龍城,機會微。

自行或可一試。。。每年6百幾人報,揀2百人左右面試,所以要band 1 頭才大機會。至於抽獎,甲部全港band 1 抽10個位,機會微。乙部得2、3個位比九龍城,機會微。

引用:自行或可一試。。。每年6百幾人報,揀2百人

原帖由 jeffzhang 於 14-06-20 發表
自行或可一試。。。每年6百幾人報,揀2百人左右面試,所以要band 1 頭才大機會。至於抽獎,甲部全港band 1  ...
坊間話要十名內才有機,我朋友個仔好似係三十幾名,係唔係無乜機

引用:Quote:原帖由+jeffzhang+於+14-06-20+發表

原帖由 lalalam27 於 14-06-20 發表
坊間話要十名內才有機,我朋友個仔好似係三十幾名,係唔係無乜機

...
伊中好衰架,睇完排名次第就睇校內成績。一睇考30幾都知有難度。

視乎個別小學,亦視乎校內名次(包括非呈分試),有D小學頭10都未必有得in,有D頭20卻又有得in。個人覺得頭20已經好微。。。。

迦密一向收好多黃埔宣小的同學,部份會自行,部份子係抽獎。迦密應該幾清楚黃埔宣小的同學,不如自行時摶下全in的迦密,大抽獎又試下華英比較實際。

回覆 jeffzhang 的帖子

同意。今年仲離譜,有個同學考1X,DB有得in,但伊中居然無得in,雖然最後DB都無收呢個同學,但覺得嘥了自行一個機會,有些唔抵。
wbmom

引用:迦密一向收好多黃埔宣小的同學,部份會自行

原帖由 goodenough 於 14-06-21 發表
迦密一向收好多黃埔宣小的同學,部份會自行,部份子係抽獎。迦密應該幾清楚黃埔宣小的同學,不如自行時摶下 ...
Thanks
黃埔宣道自行選迦密係唔係要頭五十就機會大呢?

Is 迦密 better than 伊中?

2012-2013小六升中結果
迦密中學 12 人
華英中學 5 人
東華三院黃笏南中學 8 人
旅港開平商會中學 4 人
喇沙書院 2 人
Total 31人
Are the above schools better than 伊中?

回覆 goodenough 的帖子

2012-2013小六升中結果
迦密中學 12 人

回覆:jmk2012 的帖子

各花入各眼。只不過黃埔宣道入伊中機會相對較低,只靠自行,又要band 1 較前既學生先有得in,難度高。

回覆:wbmom 的帖子

DB有in?是否特異功能作用?QE 通常in 200人左右,應該十分重視學術成績,唔係好覺佢有考慮特異功能。

‹ 上一主題|下一主題