用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 deleted
go

deleted [複製鏈接]

2    0    0    0

回覆:入左國際後,大家有冇改變

上興趣班我覺得並不是谷,大前提是小朋友是否有興趣吧!IS(中學前)的功課量十分少,上興趣班並不辛苦,反而很有趣。LS每天功課量大,加上測驗默書,每要花費3-4小時才完成,才會覺得上興趣班是苦差。
我女兒就算放學後上完興趣班,也還有很多空餘的時間。

谷的是明知不喜歡和時間,也要為證書之類的原因強迫去做。

choinicole    發表於 14-8-5 14:03

引用:上興趣班我覺得並不是谷,大前提是小朋友是

原帖由 紅紅 於 14-06-20 發表
上興趣班我覺得並不是谷,大前提是小朋友是否有興趣吧!IS(中學前)的功課量十分少,上興趣班並不辛苦,反 ...
Exactly. I like the ways that IS teach, and don't like those meaningless recitals and dictation. My child also participates EC activities but I never aimed to get certificates, awards etc. He has been trying different activities, classes and had his say in choosing what he likes.

Sweetheartb

其實系家長心態多d,同讀IS和LS無關。

我只係要小朋友補中文,因學校中文唔得.但我係請家教, 學習進度因應兩個孩子能力同興趣調整, 唔會谷佢, 寧願佢學得慢, 但保持興趣.  ls唔同, 一定要追進度, 所有學生基本上都要同一level. 係 is, 就算數學同英文, 都會比學生多d空間, 唔會話要全部達某一標準.  is 可貴之處係會等小朋友, 但ls係唔等人, 你只會追到氣咳.

學興趣班我諗係家長心態姐.  我個女唔鍾意學樂器, 佢學左兩年, 我由佢唔學, 我覺得呢d冇 得迫.  不過我諗係現今家長中, 不論LS/IS, 唔迫女兒學樂器都算異數. 反而我個仔ok, 咪比佢學law.  唯一我要求一定要學游水, 呢樣冇興趣可言, 但我唔要求參加比賽, 除左為個人自救, 亦係強身健體.

其他再學物野, 就係佢地興趣, 反而我個仔想學多d, 我唔多想, 因為想佢有多d時間玩.  基本上我個個星期都會約d朋友仔或同學仔來玩, 好多時食埋晚飯, 所以我唔想排到密密麻麻學野, 社交同relax都好重要.

補習語文我覺得不是大問題,正如我所說IS功課量少,很多free time, 一星期上一兩天語文話也不辛苦吧!

除非是每天也要補2-3小時,沒有時間做其他事情。再者,我覺得IS學生補中文,不算是谷成績,只是想學習好母語吧。至於英文科,如程度不夠,補習一下也應該,因為IS是英語教學,如果英文程度不夠又不加理會,係會影響平時學習的,上課會更吃力,更不能enjoy校園生活,因為英文是IS最基本的要求,不谷小朋友也不代表要完全放任吧?

另外是,語文學習也可以是一種興趣,好似我十三四歲時,不知幾恨學日文呢!學識可以看日本動漫嘛!而我先生,他也從少學習法文,他說很喜歡看Asterix, Tintin

正如樓上JM講,其實課外活動不在乎數量還是什麼課程,最重要是家長的心態和懂得分配時間。

回覆:elmostoney 的帖子

我女兒讀過一年本地幼稚園,反而果時冇乜比佢上課外活動,每天放學去下午茶,之後趕回家做功課,佢寫字好慢,快則30mins慢則2hrs先寫完2版生字,因為佢有時又氹又鬧都唔肯寫,根本冇心情比佢學其他嘢,反而上IS先有時間參加多些課外活動。

Bean2012 發表於 14-6-20 10:44
其實興趣班完全理解係需要,但補習到底係咪必須呢?我見好多都由Yr1開始補,大家既小朋友有冇出去補呢?

有冇補習需要係自己覺得有冇需要。
1.有人驚跟唔上去補習;2. 有人驚跑得慢去補習;3. 有人想跑快D去補習;4. 有人人補佢補去補習;5. 有人堅決唔會去補習;
唔知你屬於邊類?
其實1,2,3,4,5都冇錯。即使小學唔使考試;從小打好個底永遠冇錯。

...

點解有時間睇書做自己野就叫HEA?  我唔太同意呢個諗法.  我個女學校冇物功課, 但我覺得佢學識好多野, 有時間睇書, 同人玩, 呢D先係人生.  

引用:點解有時間睇書做自己野就叫HEA?++我唔太同

原帖由 elmostoney 於 14-06-20 發表
點解有時間睇書做自己野就叫HEA?  我唔太同意呢個諗法.  我個女學校冇物功課, 但我覺得佢學識好多野, 有時 ...

Agree

唔係做大量功課,成曰不停output ,冇時間看课外書(input) 就係叻!

引用:點解有時間睇書做自己野就叫HEA?++我唔太同

原帖由 elmostoney 於 14-06-20 發表
點解有時間睇書做自己野就叫HEA?  我唔太同意呢個諗法.  我個女學校冇物功課, 但我覺得佢學識好多野, 有時 ...
agreed

引用:補習語文我覺得不是大問題,正如我所說IS功

原帖由 紅紅 於 14-06-20 發表
補習語文我覺得不是大問題,正如我所說IS功課量少,很多free time, 一星期上一兩天語文話也不辛苦吧!

除 ...
嘩,原來IS都要補英文, 仲以為只要補中文。

引用:Quote:原帖由+紅紅+於+14-06-20+發表補習語

原帖由 happyhealthymin 於 14-06-22 發表
嘩,原來IS都要補英文, 仲以為只要補中文。
其實LS都一樣有人補中文,那IS為何不可能補英文?我只是好general咁講,不是話英文是必補科,各人需要不同,有需要咪做!不用嘩!就算在英國土生土長的英國人,也不是英文科個個A, 香港人又會中文科個個攞A嗎?

haha...always sensitive topic.

引用:haha...always+sensitive+topic.

原帖由 annie40 於 14-06-22 發表
haha...always sensitive topic.

這樣才有討論價值嘛,總比google search就可找到答案的topic有趣

引用:Quote:原帖由+happyhealthymin+於+14-06-22

原帖由 紅紅 於 14-06-22 發表
其實LS都一樣有人補中文,那IS為何不可能補英文?我只是好general咁講,不是話英文是必補科,各人需要不同 ...
I can't agree with you more.

is 補英文都係好個人嘅決定, 睇學校要求, 小朋友或家長對自己要求.  我個大女8歲, 冇補英文, 暫時睇唔出有需要.  或者大d要學下d寫作technique都唔定, 但暫時冇, 佢串字同文法都ok, 以佢年齡來講, 有時間睇多d書已足夠.  你冇input, 點會有output?
‹ 上一主題|下一主題