用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 乜獎都無攞過! 請問可以點選校?
樓主: lalalam27
go

乜獎都無攞過! 請問可以點選校? [複製鏈接]

引用:Quote:goodenough+發表於+14-6-20+21:16+唔

原帖由 王家爸爸 於 14-06-20 發表
大人面對和解決問題的能力很多時候還不如小朋友。
大人手法暴戾,小朋友最愛用眼淚!

王家爸爸  好押韻   發表於 14-6-20 21:54

回覆:goodenough 的帖子

其實……,大人都係為子女未來舖好條靚路而變得隨波逐流

回覆:乜獎都無攞過! 請問可以點選校?

其實我個女一樣冇乜獎項,只是靠成績,操行獎,班長和風紀這些去考學校,之前一樣有直資offer。

而我亦見到自己表弟憑成績由慈幼插班入了香港華仁,佢一樣冇乜獎項的。

回覆:jc_mom 的帖子

請問表弟成績係唔係全級頭五呀?

引用:請問表弟成績係唔係全級頭五呀? +

原帖由 lalalam27 於 14-06-21 發表
請問表弟成績係唔係全級頭五呀?
Yes

keep 住B1 頭, 一定冇風險, 冇獎項唔緊要, 我舊同事負擔唔起個仔學野$$, 有興趣既野佢上網自學, 一個獎都冇, 個仔一路B1頭, 精英班, 衣家讀港大二年級。

引用:keep+住B1+頭,+一定冇風險,+冇獎項唔緊要,+

原帖由 Johnnylaisma 於 14-06-21 發表
keep 住B1 頭, 一定冇風險, 冇獎項唔緊要, 我舊同事負擔唔起個仔學野$$, 有興趣既野佢上網自學, 一個獎都冇 ...
多謝你支持,但學校收生要求好似隨住社會發展進步而不斷提高,老實講,舊時邊有話一體一藝,但現在,少咁樣嘢都好似少咁忽肉咁

回覆:乜獎都無攞過! 請問可以點選校

現在才擔心無獎亦於事無補, 其他家長已經給了意見, 集中精神考好呈分試, 保持在頭位置,日後選校以成績評分比率高的中學來申請, 增加勝算。

回覆:乜獎都無攞過! 請問可以點選校

中學揀運動音樂嚟收嘅,我估最多都唔過20%,其他八成九成嘅都係睇學業成績!

如果自己唔係運動音樂特別勁嘅,就只有去爭果八九成嘅位,做乜要理人家果一兩成最後收咗啲乜嘢人!

不過話時話,如果我係中學校長,見到個學生除咗學業之外,乜嘢體育音樂義務工作課外活動都空白一片嘅,確實係會大大扣分,去到面試都冇個好嘅解釋,就真係會放佢在隊尾!

lalalam27 發表於 14-6-21 11:07
多謝你支持,但學校收生要求好似隨住社會發展進步而不斷提高,老實講,舊時邊有話一體一藝,但現在,少咁樣 ...
宜家都6月尾,仲有2星期左右就放榜喇,反正點諗都唔會改變到D咩野,仲只會令自己好大壓力,不如放鬆心情迎接吧!
自從考完畢業試當日,我就同小朋友日日去吃喝玩樂,暫且將放榜事拋開先,唔好困住自己係呢個局面.,成日想住,會好辛苦呀!

Band5 發表於 14-6-21 14:02
中學揀運動音樂嚟收嘅,我估最多都唔過20%,其他八成九成嘅都係睇學業成績!

如果自己唔係運動音樂特別勁 ...
但係總是有大量家長深信入左校隊/音樂幾級...小朋友就能順利入好學校...將運動音樂既好處搞錯方向~~~

ansonisme 發表於 14-6-21 22:32
宜家都6月尾,仲有2星期左右就放榜喇,反正點諗都唔會改變到D咩野,仲只會令自己好大壓力,不如放鬆心情迎接吧! ...
其實唔係唔想放鬆,只係放鬆唔到!

mcl203 發表於 14-6-21 23:15
但係總是有大量家長深信入左校隊/音樂幾級...小朋友就能順利入好學校...將運動音樂既好處搞錯方向~~~

...
想入好學校,除了成績之外,運動和音樂的獎項又應該可以幫到手的.

引用:Quote:ansonisme+發表於+14-6-21+22:32+宜

原帖由 goodenough 於 14-06-21 發表
其實,亞囝讀邊間,大至上都應該心裡有數,但總是想要更好,這……是貪念嗎? 這……是唔知足嗎? 其實這只是為人父母者希望在能力範圍之內盡力俾子女最好最適合而已。
祝各位8/7有好消息

引用:Quote:原帖由+goodenough+於+14-06-21+發表

原帖由 lalalam27 於 14-06-22 發表
其實,亞囝讀邊間,大至上都應該心裡有數,但總是想要更好,這……是貪念嗎? 這……是唔知足嗎? 其實這只 ...
想要更好的,而只要能力做到,我諗都唔算係貪。知足係在乎快唔快樂,只有當你知足的時候,你才會快樂。因為知足者貧亦樂,所以,知唔知足,問一問自己快唔快樂就得。

goodenough 發表於 14-6-21 23:22

出去行下,做下運動,BBQ,plan旅行,轉移視線........都可以幫助到放鬆點!

王家爸爸  Good idea!  發表於 14-6-22 13:04

引用:Quote:goodenough+發表於+14-6-21+23:22+其

原帖由 ansonisme 於 14-06-22 發表
出去行下,做下運動,BBQ,plan旅行,轉移視線........都可以幫助到放鬆點!
...
好方法!
一無嘢做停下來,就自自然想起搵邊間好呢!真係人都癲呀
贊成思想轉移

‹ 上一主題|下一主題