用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 乜獎都無攞過! 請問可以點選校?
樓主: lalalam27
go

乜獎都無攞過! 請問可以點選校? [複製鏈接]

回覆:乜獎都無攞過! 請問可以點選校

其實,請問一聲,考到直資,又唔讀,可以咩?
係唔係等到大抽獎失敗後再扣門呀?

我不否認小朋友應該以學業行先, 但現今教學有點過龍. 以前半天上學, 現在全日上學, 但有的家長仲要小朋友放學再補習催谷, 坦白講, 我大人工作8小時都要抖下氣, 返屋企可以唔用腦休息, 而小朋友因為要拎好成績而催谷, 我就不太讚成. 有時追分數真係玩死人. 偏偏我又係其中一份子, 明知而要去追分數

引用:Quote:goodenough+發表於+14-6-20+17:40+唔

原帖由 王家爸爸 於 14-06-20 發表
跨界別高手有獎學金,所以直資,官校和津貼沒有什麼區別。
有時並不是錢的問題,心態和生態環境都是考慮因素。

PalFan 發表於 14-6-20 18:00
我不否認小朋友應該以學業行先, 但現今教學有點過龍. 以前半天上學, 現在全日上學, 但有的家長仲要小朋友放 ...

追成績之餘,又要記住不進則退,你以為KEEP到成績就夠,點知人地已經超越左你....
有成績之餘,又要有獎有才能護身,拎多D籌碼係手.
所以,唔好等五年班先計劃,一年班就鋪路,升中路,每步路都係有血有汗,.
呢個升中遊戲好現實又殘酷,汰弱溜強,但到大抽獎就純睇運,咩邏輯!

王國會長

引用:如果小學生涯裡面乜獎都無攞過, 淨係band+

原帖由 lalalam27 於 14-06-20 發表
如果小學生涯裡面乜獎都無攞過,
淨係band 1頭係唔係自行收生時機會係超微呀!我開始心慌慌喇:naug ...
睇下係乜奬,如果只係d 豬肉奬就作用不大了

引用:其實,請問一聲,考到直資,又唔讀,可以咩

其實,請問一聲,考到直資,又唔讀,可以咩?
係唔係等到大抽獎失敗後再扣門呀?

...
可以咩?唯有等後著。後著可以係往海外升學,亦可以係叩門。

不過,而家升中人口下降,頭三成功率應該唔低,呢個先至係好多家長的後著!

引用:Quote:原帖由+lalalam27+於+14-06-20+發表

原帖由 瑩瑩老豆 於 14-06-20 發表
睇下係乜奬,如果只係d 豬肉奬就作用不大了
豬肉獎都能分辨是好是壞,但校際音樂節係公認的比賽,難道又公平咩?考左八級然後參加校際的一級,二級,或三級
唉,最好笑的係,這樣取得名次的話,為學校爭光就有優點。我唔知俾咩反應好,只有一片無奈,反而悔恨自己為人母親者,唔夠人家聰明

悔恨唔識為亞仔舖好條康莊大道

俗語有話“書到用時方恨少”,
但現今社會係“無獎揚時才知輸”

睇完, 都唔係好明, 收生準則好難界定......

goodenough 發表於 14-6-20 18:39
有時並不是錢的問題,心態和生態環境都是考慮因素。
有一定的道理,但我覺得小朋友要學習如何正面面對複雜的學校生態環境,以為將來的工作做準備。

引用:Quote:goodenough+發表於+14-6-20+18:39+有

有一定的道理,但我覺得小朋友要學習如何正面面對複雜的學校生態環境,以為將來的工作做準備。 ...

的確如是

goodenough 發表於 14-6-20 18:48
可以咩?唯有等後著。後著可以係往海外升學,亦可以係叩門。

不過,而家升中人口下降,頭三成功率應該唔低 ...
未來兩年還算可以,在之後人口增長回升,情況將會改變。

引用:Quote:goodenough+發表於+14-6-20+18:48+可

未來兩年還算可以,在之後人口增長回升,情況將會改變。
競爭將會更激1

lalalam27 發表於 14-6-20 20:58
競爭將會更激1
看到今年K3家長的小學叩門情況真系心酸,六年後會在中一叩門的時候重演。

引用:Quote:goodenough+發表於+14-6-20+18:39+有

有一定的道理,但我覺得小朋友要學習如何正面面對複雜的學校生態環境,以為將來的工作做準備。 ...
唔係小朋友,係大人呀!小朋友係外面適應時遇到的問題就是第日大人同樣要面對的問題。所以大人要考慮亦要學習。

引用:Quote:lalalam27+發表於+14-6-20+20:58+競

看到今年K3家長的小學叩門情況真系心酸,六年後會在中一叩門的時候重演。 ...
所以,最好揾定後著。

goodenough 發表於 14-6-20 21:16
唔係小朋友,係大人呀!小朋友係外面適應時遇到的問題就是第日大人同樣要面對的問題。所以大人要考慮亦要學 ...
大人面對和解決問題的能力很多時候還不如小朋友。

回覆:王家爸爸 的帖子

大人搵後著時,最後咪又難為了小朋友。

引用:大人搵後著時,最後咪又難為了小朋友。 +

大人搵後著時,最後咪又難為了小朋友。
大人係自私D架,專做利己損人的事。佢地心中,難為D小朋友唔怕,最緊要唔好難為自己。

‹ 上一主題|下一主題