用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 乜獎都無攞過! 請問可以點選校?
樓主: lalalam27
go

乜獎都無攞過! 請問可以點選校? [複製鏈接]

goodenough 發表於 14-6-20 12:53
有冇公職呀,例如班長、風紀這些,冇就出年六年班積極D囉。不是要大家個個都有特異功能,可以獎項護身,但 ...
“公職”用處不大。

simonkawah  YES,亞女做到HEAD PREFECT,老師叫試聖傑靈.IN 都冇得IN.  發表於 14-6-20 13:45

回覆:lalalam27 的帖子

每年band 1組別有萬幾人, band1A都有幾仟, 只是成績好的大有人是, 成績好加課外活動出色的亦不少。

你上港華及九華的網頁, 查看他們的入學計分方法, 收集多些資料, 就會有個概念那些學校較適合, 入讀機會較大。

王國會長

sonkhl 發表於 14-6-20 13:17
回覆 lalalam27 的帖子

而家競爭好大,有money都不一定有得talk.
你話捐錢比佢起棟大樓就有得talk.

回覆 lalalam27 的帖子

呢個年頭不一定,由其一些新校長上場,做法可能不同。我相信"自古成功在嘗試"你唔試唔爭取,肯定冇。試咗唔得,都開心。

瑩瑩老豆 發表於 14-6-20 13:38
你話捐錢比佢起棟大樓就有得talk.
想起SPCC的李莊月明樓

sonkhl  這大樓命名與佢兩個仔入讀無關,時間差很多年。不過當年用他們父親姓名都實收。  發表於 14-6-20 14:01

lalalam27 發表於 14-6-20 11:45
但是……我和亞仔心儀九華和港華呢,偏偏唔係自己嗰區
我仔都係B1, 佢去年IN九華, 4格有2格冇野填(音樂及體育)沒有獎. 佢有個同學名次在佢之下, 但人地樣樣獎都有
唔知係咪咁就收咗個個同學唔收我個仔.

王家爸爸  心理壓力可不少窩。   發表於 14-6-20 16:49

回覆:乜獎都無攞過! 請問可以點選校

正正因為咁而優心

引用:Quote:goodenough+發表於+14-6-20+12:53+有

原帖由 王家爸爸 於 14-06-20 發表
“公職”用處不大。
最多在課外活動一項輸蝕少少,總好過乜都冇。如果是band 1頭就唯有用成績搭夠。

有時D band 1頭學校,唔會集中叫一間中學的同學去面試的,通常每間都會叫幾個,所以唔需要理人家別校的情況,你的真正對手反為是同校同學。你們學校報這間中學的同學中,最好成績的幾位應可以獲得面試,而成績最好又加獎項的當然機會最大,之後嘅例如有成績沒獎項或有獎項輸成績的,都好視乎還有沒有位給你們學校的同學了。

有些家長話自己小朋友band 1頭,又有獎項,但依然冇得見。好大程度是因為同校對手太強。排名次第唔係唔睇,但學校質素相差唔遠的情況下,跟本連學校都好難分。所以排得前唔等如一定得,否則喇沙這些名校就只會收幾間名小學的學生就夠。

因此,在報頂級學校的同校同學中,一般出現在那個排名次第內的成績都比較接近。看一看你身邊有甚麼同學已足夠!

相反,到band 1中或以後的學校,成績的重視比重則相對增加。你睇返以往SFA獲九華面試的數量,可以多達3、40人,如果在直資還算是普通,但情況出現在非常有限學額的受歡迎官津,是說明了成績仍然是主導自行收生面試的因素。

最後是否成功就靠大家同學面試的表現。九華在上年的介紹會中,校長都講明,進入面試的同學將全以面試的分數來決定,之前的分數將會撥歸零。

王家爸爸  最多在心理上輸蝕少少,其他影響力沒有想像中的那麼大。  發表於 14-6-20 16:56

jessjesswong 發表於 14-6-20 16:16
我仔都係B1, 佢去年IN九華, 4格有2格冇野填(音樂及體育)沒有獎. 佢有個同學名次在佢之下, 但人地樣樣獎都有 ...
但現實可能是:除非同學音樂八級以上或體育是地區冠軍,否則實際影響可能非常小。

Yanamami  喺既,不過可以俾人個印像:我唔喺死讀書架。禁囉~  發表於 14-6-20 16:56

其實面試佔好重比例, 反而係小朋友面試係咪淡定, 談吐, 自信等. 都可以影響到. 你可以先注重呢一點, 同個小朋友傾多D, 第一步唔好比佢有種感覺唔夠其他人叻先. 有獎都唔一定贏任何人, 但冇自信心, 未見先輸啦!

讀書叻唔係人人做得到, 呢D都係小朋友時間浸出來既努力成果,  加油!

王家爸爸    發表於 14-6-20 17:06

PalFan 發表於 14-6-20 17:03
其實面試佔好重比例, 反而係小朋友面試係咪淡定, 談吐, 自信等. 都可以影響到. 你可以先注重呢一點, 同個小 ...
其實,音樂人,體育人,讀書人是不同的人。需要在其中一個領域比競爭對手排名高。

最重要的是保持小朋友和大人的心理素質,不要被其他人厚厚的文件攪亂陣腳。

引用:Quote:PalFan+發表於+14-6-20+17:03+其實面

其實,音樂人,體育人,讀書人是不同的人。需要在其中一個領域比競爭對手排名高。
...
偏偏就係有些同學是可以跨界別。他們可同時有成績、音樂和運動的獎項。

goodenough 發表於 14-6-20 17:25
偏偏就係有些同學是可以跨界別。他們可同時有成績、音樂和運動的獎項。

...
這可是真的心理壓力窩,但如果是跨界別高手,點解唔選擇DBS或SPCC?

回覆:乜獎都無攞過! 請問可以點選校

我識個朋友個仔係band 2,但因為某某運動好掂,攞學界獎冠軍,結果入左band  1 中的中學。結果中一成績包尾。
有時真係唔係好明,為乜呢?

goodenough 發表於 14-6-20 17:25
  ...
但真正做到跨界別...為數係好少
始終一日只有24小時...3個界別都要用唔少時間去練習~~~

引用:Quote:goodenough+發表於+14-6-20+17:25+偏

這可是真的心理壓力窩,但如果是跨界別高手,點解唔選擇DBS或SPCC?
唔係個個想讀直資的。之前咪有家長考到直資都放棄,寧願担心到7月。

ha8mo    發表於 14-6-22 13:16

lalalam27 發表於 14-6-20 17:39
我識個朋友個仔係band 2,但因為某某運動好掂,攞學界獎冠軍,結果入左band  1 中的中學。結果中一成績包尾 ...
個人認為學生應該集中精力學習,而不是因為音樂或運動而放棄學習。

王家爸爸 發表於 14-6-20 17:06
...
係, 每間中學都會預留不同學位給不同種類既學生, 但佔的比例必定是讀書最重. 所以要入心儀中學, 面試這部份是非常重要的.

王家爸爸  所以小朋友要集中精力在學習上。  發表於 14-6-20 17:50

goodenough 發表於 14-6-20 17:40
唔係個個想讀直資的。之前咪有家長考到直資都放棄,寧願担心到7月。
跨界別高手有獎學金,所以直資,官校和津貼沒有什麼區別。
‹ 上一主題|下一主題