用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有感而發
go

有感而發 [複製鏈接]

而家好多輕度都入主流,

0    0    0    0

回覆:有感而發

幼稚園定小學?

回覆:我係女仔 的帖子

唔明你想表達咩

依,我明明無send 到架,點解出左黎既,放且都未打完

其實我都係大約想講,好多輕度派左入左主流,變相好多資源都去佢地度,變左無咁嚴重果批又雖要支援果批小朋友得唔到適當的訓練,同照顧,因為資源有限,只可比左d嚴重果d先

大家認唔認同呢?

0甘我又唔覺得好多輕度入主流
大前提係學校有無真心推行融合教育
其實學校如果有心攪融合,自然會有經驗分配好人手安排
唔會忽視任何一個小朋友
0甘如果你小朋友入融合小學,0甘當然間小學收特殊須要小朋友比例自然多
0甘就唔好介意點解有輕度都入主流,人地都係想比機會小朋友試下
當然有人好想入特校,所以a餐,b餐大家有權選擇條路點行
所以你擔心小學照顧唔到你小朋友,或者介意學校收太多特殊學生
咪搵其他學校

回覆:apple~y 的帖子

樓主令我諗起一個舊同事,住官塘可以幫老婆約在瑪麗生仔,作動那天要老婆搭巴士去。

引用:0甘我又唔覺得好多輕度入主流大前提係學校

原帖由 apple~y 於 14-06-20 發表
0甘我又唔覺得好多輕度入主流
大前提係學校有無真心推行融合教育
其實學校如果有心攪融合,自然會有經驗分配 ...
其實都係早排參觀另一間既學校老師同我講既,佢話真係好大壓力,但派到必定要收

佢都叫我試下揀另一間學校,因我個仔智能唔錯

錯左地方,智能唔錯就多d去小學雜談搵人傾,

其實外國都好普遍, 輕度讀主流唔係乜野問題, 最大問題是香港教育制度和模式, 傳統, 填鴨式, 多功課, 多默書, 重成績, 追分數, 跟本令到普通小朋友都吃力, 唔好話SEN/輕度小朋友, 外國大多活動教學, 包容, 輕鬆氣氛學習.

相信香港地無乜邊個老師唔壓力大, 因為壓力大而拒絕教, 不如叫佢唔好做啦, 呢個世界無十全十美的人, 人人都有不同需要, 最緊要大家互相尊重和包容.

最好人工高,唔屎做!

系香港,人人都要納税,可享政府福利,佢地都有選擇樓權,要話只好話政府!樓主小朋友的智力唔錯,融合唔好諗,唔好同有需要的小朋友爭資料!

引用:錯左地方,智能唔錯就多d去小學雜談搵人傾,

原帖由 apple~y 於 14-06-20 發表
錯左地方,智能唔錯就多d去小學雜談搵人傾,
係果個老師講咋,佢都好似唔太想收個仔,佢話見左都未必收架

醒目開學勳章

我係女仔 發表於 14-6-20 16:11
係果個老師講咋,佢都好似唔太想收個仔,佢話見左都未必收架

大家小朋友都係SEN, 各自也有不同的問題及需要, 這條路已經不容易行,  我們同路人要互相支持及互相鼓勵, 有人比自己小朋友差, 也一定有人比自己小朋友好, 何必作一些冇謂的比較!

另外, 你話那位老師同你講: 佢唔太想收另外一個小朋友? 個老師咁樣講嘢既, 佢會唔會對住另一個家長又講同一番說話, 話其實唔太想收你個仔架? 講真, 我對呢個老師既口德有所保留.

引用:+本帖最後由+pinkdoll+於+14-6-20+16:37+編

原帖由 pinkdoll 於 14-06-20 發表
其實我好鐘讀多sen 既學校,因為証明多經驗,又多人鐘意呢間學校,但當比呢間學校既老師講完,我有點唔開心,同失望

引用:系香港,人人都要納税,可享政府福利,佢地

原帖由 lulumelody 於 14-06-20 發表
系香港,人人都要納税,可享政府福利,佢地都有選擇樓權,要話只好話政府!樓主小朋友的智力唔錯,融合唔好 ...
不是我講智能唔錯,係果個老師講

引用:+本帖最後由+pinkdoll+於+14-6-20+16:37+編

原帖由 pinkdoll 於 14-06-20 發表
不過我覺得佢只係想嚇走我,唔想多個sen 學生入黎

回覆:apple~y 的帖子

講得好,支持

回覆:我係女仔 的帖子

樓主,可能你依家個心好亂,表達得吾好,令人誤會你意思。

今時今日,香港小學吾怕收吾倒學生,所以咪話你仔仔智能吾錯,叫你選擇其他學校囉。這是語言藝術。

引用:樓主,可能你依家個心好亂,表達得吾好,令

原帖由 Capricorn2521 於 14-06-21 發表
樓主,可能你依家個心好亂,表達得吾好,令人誤會你意思。

今時今日,香港小學吾怕收吾倒學生,所以咪話你 ...
明白,只係覺得有少少比人嚴氣咁……

‹ 上一主題|下一主題