用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 一於HOLD爆D學位
樓主: 梵高
go

一於HOLD爆D學位 [複製鏈接]

梵高 發表於 14-6-20 12:42
你要幫單/雙非講說話, 支持蝗禍是你自由

本人一直宣示令單/雙非及其孩子不會有好日子過 ...

嘩,唔洗咁偏激呀。

little_yolky 發表於 14-6-20 12:54
但內地小孩都有高質素, 本地家長都有無品的。我係學校, 會揀聰明又有品的家庭。
...
同意.咁啱你樓上有一個!

ww08423  x2  發表於 14-6-20 13:10

Ryan_baba 發表於 14-6-20 13:02
嘩,唔洗咁偏激呀。
佢唔只偏激內地人,其實佢最唔喜歡本地家長無(投資)在小朋友身上,但係派到或叩到一線小學。覺得依家還叩門的家長低死,無做事前工課,唔比錢投資或無錢投資的家長小朋友入唔到一線小學是非常合理的。

Bengylum 發表於 14-6-19 21:16
純粹路過,但,好奇問,叩門位每間學校都得幾個位,你係學校,你會選咩學生?咩家庭? ...
老實講, 依家就算唔係要跨境既小朋友, 有健康發展的真係唔一定多。返學返全日, 放學要補習, 唔補習要谷十項全能, 然後考試考唔好被阿爸阿媽炳, 考得好但無滿分, 阿媽問你果兩分死咗去邊, 放暑假諗住可以透下, 點知仲衰過返學, 日日去興趣班排到密質質......呢一代小朋友仲有咩健康發展可言。

Bengylum  爸爸媽媽有智慧地為孩子選擇, 安排實在唔容易!  大家努力學習, 漫漫長路!  發表於 14-6-20 13:38

yuenedmund 發表於 14-6-20 13:12
佢唔只偏激內地人,其實佢最唔喜歡本地家長無(投資)在小朋友身上,但係派到或叩到一線小學。覺得依家還叩門 ...
反蝗虫同叫本地家長爭氣, 基本上是同一樣野

識睇未呀, 唔爭氣, 唔出聲, 將來便出現蝗禍

引用:Quote:bxxd+發表於+14-6-19+23:54+樓主最叻

原帖由 梵高 於 14-06-20 發表

啲小朋友無罪架,係政府的無能同家長的崇外心理累咗他們。小小年紀就日日山長水遠咁返學,有很多仲要語言不通,他們無得揀架。快樂童年亦很可能因此而大打折扣,我唔認同他們的父母,但稚子無辜。你的言語太偏激啦,calm down

Bengylum    唔關D 細路仔事!  發表於 14-6-20 13:32

回覆梵高的帖子:
所以我咪佩服你囉。你咁有見地,我巧想知你揀邊間啫。我就渣啦,㨂左間直資咋
。又唔hold 位。不過,如果你想雙非唔好過,更加要去讀d收雙非的,玩死佢地。依家你同埋d港童一齊,普通話又學唔到(都唔應該學)英文又未必叻。down grade 晒噃。重有單非的另一半係香港人。唔同雙非呀。你唔好自亂陣腳呀。唔好short左呀。我要升level 架

bxxd 發表於 14-6-20 13:24
回覆梵高的帖子:
所以我咪佩服你囉。你咁有見地,我巧想知你揀邊間啫。我就渣啦,㨂左間直資咋
。又唔hold 位 ...
點會自亂陣腳呀, 我由一開始是對事不對人, 點及你對人不對事呀.

你出去開過新貼 講下蝗虫的美妙啦

bxxd 發表於 14-6-20 13:24
回覆梵高的帖子:
。又唔hold 位 ...

呢次我真係唔幫你,叫人唔好short左.

去goo??? or yaho??, key in 梵高性格 睇左先啦! van Gogh Syndrome 梵谷症候群

係咪提升左你層次小小呢?

回cutekuddy, 好精警。剛先醒起

引用:Quote:bxxd+發表於+14-6-19+23:54+樓主最叻

原帖由 梵高 於 14-06-20 發表

我覺得你有理由对雙非反感,因為佢部分人利用制度漏洞攞着數。但係如果伸延到單非,理據又係咩呢?我有外國黎香港做嘢嘅朋友,佢地啲仔女都未必讀lS,一樣同本地人競爭,你係咪一樣睇法呢?

回梵高。
你的回帖,又將我降呢了。我混亂了又真係唔明。我係對人不對事。但你尊針對單雙非就對事不對人。真係唔只高,係超高。

一個激少少的貼

已經看到幾多蝗虫支持者/非非人 浮曬上黎

Argyle 發表於 14-6-20 13:38
我覺得你有理由对雙非反感,因為佢部分人利用制度漏洞攞着數。但係如果伸延到單非,理據又係咩呢?我有外國 ...
因為好多單非人士, 再申請其他蝗落黎, 明白未.

簡單D講, 等於傳染疾病一樣

我咁低,回你d帖都回到氣咳啦。你寫一句,我回十句,差成十倍,邊有時間開新帖吖。你又衰鬼啦,問你讀邉間又唔答。

梵高 發表於 14-6-20 13:18
反蝗虫同叫本地家長爭氣, 基本上是同一樣野

識睇未呀, 唔爭氣, 唔出聲, 將來便出現蝗禍
回(煩膠):你真係對號入座?我真係唔明白你點解咁偏激,反蝗蟲呢句已經唔禮貌,唔好聽。又話唔會比好日子人哋過,你作為家長如果你小朋友在學校見到國內小朋友叫人哋小蝗蟲,你估老師會點話你小朋友?如果老師致電給你話小朋友説人蝗蟲,你又會否話老師作為本地的教育者,你咁唔爭氣,覺得自己小朋友無錯,比個like佢,學校理念同自己唔一樣選擇退學?你覺得依家香港的家長們唔爭氣, 唔出聲, 將來會出現蝗禍。咁你一家搬返火星住啦,唔好話生活在香港,地球都唔惜合你。

bxxd 發表於 14-6-20 13:47
我咁低,回你d帖都回到氣咳啦。你寫一句,我回十句,差成十倍,邊有時間開新帖吖。你又衰鬼啦,問你讀邉間又唔答 ...
玩起底, 你唔去中聯辦申請?

yuenedmund 發表於 14-6-20 13:47
回(煩膠):你真係對號入座?我真係唔明白你點解咁偏激,反蝗蟲呢句已經唔禮貌,唔好聽。又話唔會比好日子人 ...
反蝗蟲好難聽, 系你自己對號入座. 你認蝗蟲我無辦法

我邉有資格揾中聯辦吖。眼尾都唔會睇吓啦。其實我地都幾啱傾吖。向左走向右走。

醒目開學勳章 王國長老

版主按: 討論內容已政治化, 請到親子王國「時事擂台」, 發帖討論, 謝謝!

http://www.baby-kingdom.com/foru ... display&fid=728

現將此帖關閉, 敬請注意!
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛
‹ 上一主題|下一主題