用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 一於HOLD爆D學位
go

一於HOLD爆D學位 [複製鏈接]

雙非家長:叩門不果就回內地讀書
http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20140607/52559358

保障本地資源, 其實好簡單
   0    0    0    1

引用:+本帖最後由+梵高+於+14-6-19+19:07+編輯+\

原帖由 梵高 於 14-06-19 發表

呢位大6媽係咪後來比人影到叩12網學校𠹭個?

引用:+本帖最後由+梵高+於+14-6-19+19:07+編輯+\

原帖由 梵高 於 14-06-19 發表

唔洗hold都唔會收佢啦下話,喇沙唔係傻的…

哈哈,咁易叩咩!

梵高 發表於 14-6-19 19:07
http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20140607/52559358
Hold 爆D位只會傷害大部分本地家長,對雙非家長不大影響,我相信本地家長無咁激進。

回樓主.:如果未睇過先前D帖,就會比你昆到....大把香港家長都等緊位呀大哥.你唔放就算啦.成日搵埋D藉口,雙非叩門,你估D學校傻架.你放位先講啦

bxxd 發表於 14-6-19 19:55
回樓主.:如果未睇過先前D帖,就會比你昆到....大把香港家長都等緊位呀大哥.你唔放就算啦.成日搵埋D藉口,雙非 ...
其實佢都好可憐,佢把小朋友上學應該去求知(求知識),轉變成投資(用大量金錢,大量時間,去改變小朋友),這樣的小朋友從小,心理會有問題,處處為求目的不擇手斷,從小學會爸爸的自私自利(明明已經選好所需學校,就算有幾個offer在手都唔放住),變成人際關係出現問題。大家睇完明白就算,希望唔好有人對號入座啦。

回yuenedmund:
原來你有追開架...簡直係句句精景呀.比個like你.....我以為得我呢個低質人咋......very good

回覆:一於HOLD爆D學位

係樓主眼中,個個都低質架啦,你地啲人無叩門結果,無心儀學校係你地技不如人,係佢角度可能係投資失敗,或者無能力投資。如果養育一個小朋友用金錢或者係投資咁嘅態度,佢小朋友都好可憐,又好可悲架,不過有錢外國人心態,我地呢啲低質人唔明架嘞。

bxxd 發表於 14-6-19 20:22
回yuenedmund:
原來你有追開架...簡直係句句精景呀.比個like你.....我以為得我呢個低質人咋......very good ...
無辨法啦 ,呢個時候咁多家長煩惱中,居然有D人無口德在挑機,自以為是,你估真係有兩個錢,比最好的物質小朋友就好叻咩。有最好的小學都無用。

討論區 是討論地方 有反方論述 自然有正方論述
如果玩到人生攻擊 謾罵家人呢 版主應該公平做野

回正題
hold位其實對本地家長有多大影響 開學學校唔夠人 自然打比家長
只是遲早問題. 相反現在放位最大得益者是單雙非和中介人
因為時間會消耗死他們. 他們最後只有兩個結果 路途長遠返學 或 回內地讀書

梵高 發表於 14-6-19 20:45
討論區 是討論地方 有反方論述 自然有正方論述
如果玩到人生攻擊 謾罵家人呢 版主應該公平做野
你估呢道城市論壇咩,又正方又反方。講返正題,如果hold爆D位有助雙非來港入學,相信大部分家長讚成,但是為咗私心,為咗鬥氣而講D唔理性的話,會傷害好多本地家長小朋友。相信版主睇到能理解我們這班本地家長。

純粹路過,但,好奇問,叩門位每間學校都得幾個位,你係學校,你會選咩學生?咩家庭?

又回覆梵高帖子:

見你出帖我當然要回啦..我都想提高自己質素架.呢度得我回覆你,其他人回覆我咋.....但我又唔覺自己有人身攻擊呀.因我都係因你所說而作出分析.如果你話我人身攻擊,我反而覺得你對雙非人身攻擊呀..佢地咁容易叩到直資?.抵比佢地啦...你早D放位咪仲好...雙非讀晒你放D位,無雙非同你小朋友一班,何其高尚呀..弊!教精左你添...D直資又真係傻,一有人放就即刻比晒D雙非.....你唸到咁好的hold位理由,真係佩服,(唔知講佩服係咪係人身攻擊呢)..我就蠢啦,放左D位....唉,響呢度要向放左位那兩間學校家長致歉,有雙非入去讀呀.

引用:又回覆梵高帖子:見你出帖我當然要回啦..我

原帖由 bxxd 於 14-06-19 發表
又回覆梵高帖子:

見你出帖我當然要回啦..我都想提高自己質素架.呢度得我回覆你,其他人回覆我咋.....但我又 ...
笑爆嘴

Hold位可杜絕雙非?即使可行,亦是損人不利己,仲要影響埋其他需要學位的小朋友,下下下策。

弊...剛剛想起....我放左那兩間令到雙非入左去,但樓主又咁巧合地又入讀,咁點算好呢?...雙非入讀咪影低晒架,咁真係點算好呢?..正如我先前話齋,千揀萬揀,一定揀中爛燈盞..好像買電器咁,點解係都要買中易壞個部呢?阿彌陀佛

回覆:bxxd 的帖子

好一句何其高尚!
若果要講雙非同港人爭學位,應該由n年前講起......
人地雙非俾左咁多錢落嚟生,又俾左咁多時間栽培個細路,人地落嚟等你放個個位,有咩唔啱,你俾左幾層樓嘅錢栽培個細路,人地可能俾左幾幅地嚟培育個細路呢,等你個位有咩唔啱?放左嘅位,係由雙非兒童接,有無數據support?人地放左出嚟嘅位就一定輪到雙非兒童架咩?唔好吹水唔抺咀,歪理說成道理,誤導觀眾先得架。

bxxd 發表於 14-6-19 21:58
又回覆梵高帖子:

見你出帖我當然要回啦..我都想提高自己質素架.呢度得我回覆你,其他人回覆我咋.....但我又 ...

我一早在其他貼 表明如何禁止單雙非啦
其實邊D人日日抓爛腳叫人放位 目的是什麼?

反正我在整件事沒有利益的 保障本土運動便是這樣

一個機會都要禁止他們. 報紙賣的只是冰山一角 要數據便參考衛生處 + 教育處

回覆:一於HOLD爆D學位

弟日雙非落來攞綜援,又同佢鬥攞?本土運動就係用一切手段排外?得返黎又係乜質素嘅本土文化?

‹ 上一主題|下一主題