用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 Ls 叩門面試次數
樓主: joan1021
go

Ls 叩門面試次數   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+longlokma+於+14-06-21+發表

原帖由 xyzroom 於 14-06-21 發表
你講得非常啱,弱肉強食世界裡係應該咁做。。。但一間傳統神校,担起育苗重责,係咪應該对(有关学生)進行 ...
学校有功課輔導班的,反而無拔尖精英班。要帮助学習能力較弱的学生,其實家庭比学校的角色重要得多,始於学校一级成2百多人,学校不可能个别照顧太多。另外,勸退是很極端情況,学校不会单纯因成绩差便勸退学生,要從客观及正面方向去想,不適合A校的学生,有机会在B校發光發亮,何必太过執著,否則只會苦了自己孩子。

引用:Quote:原帖由+xyzroom+於+14-06-21+發表你

原帖由 longlokma 於 14-06-21 發表
学校有功課輔導班的,反而無拔尖精英班。要帮助学習能力較弱的学生,其實家庭比学校的角色重要得多,始於学 ...
喲。。原來有功課班,詳情係点?

我都係LS嘅用家,唔好以訛傳訛,標籤LS係地獄式咁去谷學生,XX學校唔谷又可輕輕鬆鬆愉快學習,公開試又可成績彪炳。LS係唔會對學生勸退,法例亦不容許。LS亦有輔導班去幫助有需要嘅學生。但如果學生點都跟唔上,學校就會聯絡家長討論問題,咁又有人話學校俾家長同學生勸退壓力,咁未免對學校唔公道。無論邊間學校都有學生唔適合就讀而離開,唔好講到名校就話會趕跟唔上嘅學生離開,戴有色眼鏡嚟下判斷。我眼見有同學成績都幾差但都照讀咗幾年,不過我相信唔會喺書院再見到佢。

引用:++我都係LS嘅用家,唔好以訛傳訛,標籤LS係

原帖由 Soundervolt 於 14-06-21 發表
我都係LS嘅用家,唔好以訛傳訛,標籤LS係地獄式咁去谷學生,XX學校唔谷又可輕輕鬆鬆愉快學習,公開試又可 ...
我識有個妈咪今年阿仔升小5,佢話学校勸退过佢,但阿仔平均成绩都有7字頭,佢話如果唔係有細佬跟尾,就唔讀啦。。。佢咁講,我咁聽。。。求証

xyzroom 發表於 14-6-21 12:33
我識有個妈咪今年阿仔升小5,佢話学校勸退过佢,但阿仔平均成绩都有7字頭,佢話如果唔係有細佬跟尾,就唔讀 ...
個別個案好難解釋,妳同我都唔係當事人更難了解箇中問題。但去到升小五應該未必係想勸佢離開。可能學生有啲主科成績唔多理想,學校想提醒家長要囝仔再加努力先至過到馬路,大家對說話理解唔同啫。

引用:Quote:xyzroom+發表於+14-6-21+12:33+我識

原帖由 Soundervolt 於 14-06-21 發表
個別個案好難解釋,妳同我都唔係當事人更難了解箇中問題。但去到升小五應該未必係想勸佢離開。可能學生有啲 ...
不少家長对老師的說话好敏感,人地善意提醒一下,就以為学校又投訴又勸退…………

longlokma 發表於 14-6-21 07:17
LS的学生大部份来自九龍塘名幼,幼稚园教快教深幾多不一定有用的,LS不需要学生追趕学年,而是要讓学生享受 ...
真正LS家長嘅說話

引用:Quote:原帖由+longlokma+於+14-06-21+發表

原帖由 xyzroom 於 14-06-21 發表
喲。。原來有功課班,詳情係点?
当孩子有功课輔導需要时,老師会联络有关家長,家長亦可嘗試联络驻校社工尋求援助,另外,学校亦会派小六成绩優良的大哥哥指導小学弟,互相關顧。

引用:Quote:原帖由+xyzroom+於+14-06-21+發表喲

原帖由 longlokma 於 14-06-21 發表
当孩子有功课輔導需要时,老師会联络有关家長,家長亦可嘗試联络驻校社工尋求援助,另外,学校亦会派小六成 ...
好似官方發言人,朗讀學校章程一樣,但願真實世界一樣完美

回覆:Argyle 的帖子

唉!.........算吧! 既然非用家有此想法,我(用家)不想再争論和解釋。

回覆 小曳人 的帖子

你個仔讀邊間糼稚園架,個個都吟勁既,叩到入LS

原帖由 Argyle 於 14-06-21 發表
好似官方發言人,朗讀學校章程一樣,但願真實世界一樣完美
你就不要信好了,LS和我也没有絲毫損失

回覆:joan1021 的帖子

請問你嘅小朋友係咪返p.m. class? 我個小朋友都係讀KV k3, 話唔定大家認識😊

回覆:Ls 叩門面試次數

那唔怪得叩門時LS喜歡收KV生,據聞Kv也有勸小朋友退學的case

引用:那唔怪得叩門時LS喜歡收KV生,據聞Kv也有勸

原帖由 lkf_leung 於 14-06-21 發表
那唔怪得叩門時LS喜歡收KV生,據聞Kv也有勸小朋友退學的case
因為咁樣所以情投意合?

回覆:Ls 叩門面試次數

爛gat吧了

引用:那唔怪得叩門時LS喜歡收KV生,據聞Kv也有勸

原帖由 lkf_leung 於 14-06-21 發表
未聽过会勸退喎

longlokma 發表於 14-6-21 15:34
你就不要信好了,LS和我也没有絲毫損失
我都碰到過非用家家長,堅稱名校生非富則貴,我話實情唔係咁樣,但D人就是喜歡堅信想像而非事實。

“If you tell a big enough lie and tell it frequently enough, it will be believed.”
― Adolf Hitler

mk3288 發表於 14-6-22 11:19
我都碰到過非用家家長,堅稱名校生非富則貴,我話實情唔係咁樣,但D人就是喜歡堅信想像而非事實。 ...
呢D咪係高登巴打口中O既葡萄X?
‹ 上一主題|下一主題