用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 Ls 叩門面試次數
樓主: joan1021
go

Ls 叩門面試次數   [複製鏈接]

回覆:Ls 叩門面試次數

問返轉頭,咁樓主joan1021,你可吾可以話比我知你係咪冇任何人推薦/推薦信,自己交叩門申請去学校跟住收到学校call interview?如果係就証明交去既申請真係有人会睇

引用:其實你問我有关求職信我真係吾知,而我个人

原帖由 bluebluebe 於 14-06-23 發表
其實你問我有关求職信我真係吾知,而我个人覺得LS咁出名又出过咁多名人,每年既1%留比一d如校董或对学校有 ...
呢個只係妳個人嘅諗法。如果真係有心想入讀LS,寄一封精簡嘅叩門信又有幾難?如果想追一個靚女,但心諗佢實好多人追而放棄,你又點知佢鐘意嗰個唔係你?

引用:Quote:longlokma+發表於+14-6-22+23:39+其

原帖由 mk3288 於 14-06-23 發表
我都好想知如此拔苗助長的學生可以叻幾耐?
邏輯上,你已經將叻等同谷,閱讀習慣等同谷,总知考到直資私小,就是因為夠谷,要不然有家底。有時間,睇吓YW 林校嘅書,你會明白要教好孩子,唔一定要靠谷和大富大貴。

mk3288  做人眼光長遠D,放長眼看多幾年再下判斷吧。  發表於 14-6-23 01:01

Argyle 發表於 14-6-23 00:34
By the way, 美東村係41網架?咁你估竹園村小孩入LS or MCS, 比起DG or DB,邊個機會大?叩門?

...
still LS or MCS, 甲一。你有冇見過着DGJS校服女孩在公屋出入, 真心問(唔計搬校那幾年)? DGS就有。

lugano  好同意 ==> 你有冇見過着DGJS校服女孩在公屋出入, 真心問(唔計搬校那幾年)? DGS就有。  發表於 14-6-30 12:04

回覆:Soundervolt 的帖子

比喻得幾好,所以都有d怪自己吾行动,而家交应該太遲了??但講真,我身边真係有个case,有力人仕推薦,1 1 0
星期三in,叩門信都吾使自己交去,吾使筆試,只循例見下个仔同家長。

bluebluebe 發表於 14-6-23 01:01
比喻得幾好,所以都有d怪自己吾行动,而家交应該太遲了??但講真,我身边真係有个case ...
如果真係有心讀LS或其他學校,不如同囝仔一齊努力一年,攞個亮麗嘅成績表去叩門,咁先至實至名歸吖嘛。冇料單憑關係入到去讀都只系于充素,冇乜意思。

引用:Quote:原帖由+mk3288+於+14-06-23+發表我都

原帖由 Argyle 於 14-06-23 發表
邏輯上,你已經將叻等同谷,閱讀習慣等同谷,总知考到直資私小,就是因為夠谷,要不然有家底。有時間,睇吓 ...
教好和教"叻"幼稚園生去考私小或直資小一是兩回事

引用:Quote:原帖由+lawsonmoon+於+14-06-22+發表

醒目開學勳章 貢獻勳章

Soundervolt 發表於 14-6-23 01:12
如果真係有心讀LS或其他學校,不如同囝仔一齊努力一年,攞個亮麗嘅成績表去叩門,咁先至實至名歸吖嘛。如果 ...

同意
要响小一叩門特圍,就好似玩多一輪直私面試,對性格上欠自信,慢熱或不善溝通嘅小朋友嚟講,真係有難度
無嘢好得過亮麗嘅成績表!
但呢份成績表只係入場卷,仲要考筆試
有無前輩可以分享,筆試程度會係:(a)要插嗰級下學期?(b)定係會更深?
我唔係想谷,如果係a,咁好多教深一年嘅私小學生已經應付有餘(成績表都見到係A啦!)

恐龍家

小曳人 發表於 14-6-23 07:13
同意
要响小一叩門特圍,就好似玩多一輪直私面試,對性格上欠自信,慢熱或不善溝通嘅小朋友嚟講,真係有難 ...

每一個小朋友喺幼兒時期嘅身心發展進度都唔同,有啲小朋友會比較慢,喺申請小一面試時比較蝕底,但進入P1後,大部份小朋友都會開始成熟懂事,能力上嘅差別會比較縮小。而且用一兩年時間喺原校證明自己嘅實力係去叩門最直接、最convincing嘅做法。 各名校每年都有唔少學生叩門申請插班,可以想象裡面大部份都會係原校入面嘅精英,大家喺學術及校外活動上嘅成績亦會係叮噹馬頭。筆試只喺ensure一下入圍學生對各叩門學校現有學術水平嘅能力。如果係有實力嘅小朋友應該難唔到佢地。反而面試會比較重要,從而分出高下。因為面試時學校會了解到更多小朋友本身嘅質素、性格、學習環境、家庭教育、自理能力、父母對子女嘅教育理念......等等。名校係喜歡Pluralistic developed student多過 Well trained apprentice.

小曳人  多謝指教  發表於 14-6-23 15:45

Argyle 發表於 14-6-22 23:50
可能係,不過如果你講公平,最少都俾叩門申請人一個面試機會呀?直資私校at minimum 都有得in 呀!叩門?咁 ...

你都幾有趣, 你question津校自己揀那幾個扣門校長位,但就支持直資自己揀100%既位!你覺得俾$50, $100報名費,人地俾個1st round group in大龍鳳你睇,就會公平過扣門?!1st in幾多分鐘?做D好簡單既task,問D好簡單既問題, 西走了什麽人?仲係大部分人?真係幾條簡單問題?

引用:Quote:Argyle+發表於+14-6-22+23:50+可能係

原帖由 lawsonmoon 於 14-06-24 發表
係你主觀覺得直資收生只攪大龍鳳,只睇家長背景,背後只有不公平…… 如果喺咁,嗰啲考到6、7間直資嘅小朋友,佢哋啲父母一定識晒啲學校啲校長,校董,…… 唔好咁幼稚啦

Argyle 發表於 14-6-24 14:00
係你主觀覺得直資收生只攪大龍鳳,只睇家長背景,背後只有不公平…… 如果喺咁,嗰啲考到6、7間直資嘅小朋 ...
你諗錯方向, 俾你做商業校長,你唔care 是否有人事,是否要有權有錢。最重要係唔好冇錢交學費既學生多個10%, 條數邊個找?我都唔明政府點解諗條咁既屎例?要知道全港拿資助津貼既學生係35%, 你set 10%是否惹人犯罪?冇犯法。

回覆:lawsonmoon 的帖子

路過想請問,插班申請原校是否知道?(如果被取錄當然知道,我想问未被取錄或不被取錄之情況)謝謝

FATSHIT  朋友試過考試,之後佢讀個間校長好似知吟,定唔知佢多心,佢話好在成功左,佢內心其實好驚  發表於 14-6-25 00:59
FATSHIT  呢個真係要好小心,我覺得如係同宗教會危險D,因大家圍內可能識,有D係同一個校監架  發表於 14-6-25 00:56
小曳人  應該唔會知,放心!  發表於 14-6-24 14:46

直資學校明明就是一盤政府有份資助的生意,偏偏D人唔願意承認更加唔好講面對。生意就肯定要賺錢稼啦,津貼學生越多利潤越小。冇听過有直資學校收生不足蝕錢咩?

回覆:Ls 叩門面試次數

LS真係惹火

kinyee125 發表於 14-6-24 14:39
路過想請問,插班申請原校是否知道?(如果被取錄當然知道,我想问未被取錄或不被取錄之情況)謝謝

...
點解你問我既?我犬兒不是讀LS或DBS。如果你問我,我會好懷疑原校有乜本事知道?除非你自己講。

kinyee125  用手電落message整來整都落唔到,求其回應一個吧了。  發表於 14-6-24 20:13

引用:Quote:Argyle+發表於+14-6-24+14:00+係你主

原帖由 lawsonmoon 於 14-06-24 發表
你諗錯方向, 俾你做商業校長,你唔care 是否有人事,是否要有權有錢。最重要係唔好冇錢交學費既學生多個10%,  ...
不如你睇清楚大部份直資小學學費再講啦。Eg,YW收千幾蚊一個月,你學得香港有幾多家庭付担不來?佢收既學生都可以來自一般家庭。又例如DB,人哋搞緊基金會支援學生。你話你係男拔舊生?睇你寫緊咩就知係咪啦。

貢獻勳章

回覆:Argyle 的帖子

各位會員,你地已經離題,如果無改善,我會建議關閉本話題。

另外,敬請各位友善發問,溫馨回答。

cutekiddy  Support!我都係見個神校post火虊味重先deleted!發現有人態度好有問題!  發表於 14-6-24 18:54

Argyle 發表於 14-6-24 16:56
不如你睇清楚大部份直資小學學費再講啦。Eg,YW收千幾蚊一個月,你學得香港有幾多家庭付担不來?佢收既學生 ...

relax, 辯論既弱點係生氣。其實我在#164末段已答了你,你冇睇清楚啫,DBS係公開講资助人數不設上限,數總要人找,咪基金找囉。我在EK數年,認識我既人知道我是針對那三五所名校轉直資;新辦的直資我係neutral的。Sorry, YW不是我針對的對象
‹ 上一主題|下一主題