用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 Ls 叩門面試次數
樓主: joan1021
go

Ls 叩門面試次數   [複製鏈接]

Argyle 發表於 14-6-22 19:01
呢個說話有令人有些疑惑: 1) DB仔撑LS什麼呢?2)是大部分還是少數撑?3)什麼逐流呢?直資制度容許社會有流 ...

多年嚟,學界面DBS同LaSalle互相都視對方學校係主要較勁對手,甚至戲稱為”宿敵"。

連宿敵都出嚟撑對手依然維持不收費、不篩選嘅派位津校學原則十分難得啫!
妳可以話直資制度容許社會有流動,但呢個制度又會產生更多不公平現象。喺選校時可揀跨區,再唔係可以叩門或插班,每年都有大量學生咁做,DBS、DGS, SPCC、GH未轉直資前都係咁。每個制度都有佢本身嘅缺陷,亦只有無奈
接受

回覆:Ls 叩門面試次數

好多人話LS係無"真正"既叩門位?真係真心想知有無人係完全無关係又無喺門口等,只係將叩門信同porfolio寄掛号比校長而又收到學校既call去interview最後又成功叩到既例子??
因為我諗就算你仔有好勁既porfo都要有人打开你封信來睇先得o假~

引用:+本帖最後由+Soundervolt+於+14-6-22+22:34

原帖由 Soundervolt 於 14-06-22 發表
坦白講,叩門制度係最欠透明度嘅制度,和公平扯不上半点關係。我識唔少叻仔,除咗因為唔係41網,可以填都填晒LS1 1,叩門見都無,得見。律校第一階段世襲機制,比直資私校收生更不公平。我想知你識幾多DB撑LS?

Argyle 發表於 14-6-22 19:01
呢個說話有令人有些疑惑: 1) DB仔撑LS什麼呢?2)是大部分還是少數撑?3)什麼逐流呢?直資制度容許社會有流 ...

不如你真心答我Maryknoll有多住新界北彧深水埗既小童or DGJS多?LS多or 男小拔多?好似现在LS收那幾個扣門校長位已有人question佢哋,更何況直資係全部自己收生?!一個不完美既制度應該去改善佢,並唔係揾個更衰既去取代佢。名校轉直资容許社會流動?係, if anf only if 收生後才準拿學生背景资料和冇能力交學費的由政府包底。但現實就不是這樣運作。我始終相信一個住美東村既小妹妹和小弟弟,入到瑪記和LS既機會係多過DGJS和男小拔好多好多倍。男拔轉直资經過長達九個月爭論,好多舊生如我是反對的, 最後既協定係學费资助額不設上限,不是政府要求的10%,才内部得以通過。

bluebluebe 發表於 14-6-22 23:05
好多人話LS係無"真正"既叩門位?真係真心想知有無人係完全無关係又無喺門口等,只係將叩門信同porfolio寄掛 ...

LS每年都唔會對外公報有幾多叩門或各级嘅插班位數目,但我可以好肯定講真係有人冇背景、冇關係、冇喺門口等,單憑將求學信同portfolio放抵喺校務處,繼而得到筆試(插班)同面試機會後被取錄。

引用:Quote:Argyle+發表於+14-6-22+19:01+呢個說

原帖由 lawsonmoon 於 14-06-22 發表
如果住新界北讀到MCS,我諗九成幾都係世襲呱? 如果孩子有實力(你可以唔認同K3孩子有咩分別),你都唔會想佢抽獎再叩門呱?

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+14-06-22+發

原帖由 Argyle 於 14-06-22 發表
坦白講,叩門制度係最欠透明度嘅制度,和公平扯不上半点關係。我識唔少叻仔,除咗因為唔係41網,可以填都填 ...
其實幼稚園生去考小一,可以幾有代表性?咁算幾公平?有資源的家長将幼稚園孩子狂操,学埋小二的知識去考小一,咁叫做叻??我完全不認同这种收生方法,亦不觉得能"考入"直資私小的幼稚園生叫做叻,sorry!

Argyle 發表於 14-6-22 23:25
坦白講,叩門制度係最欠透明度嘅制度,和公平扯不上半点關係。我識唔少叻仔,除咗因為唔係41網,可以填都填 ...

喺妳心目中嘅叻仔未必喺其他人或學校眼中係叻仔。

回覆:Soundervolt 的帖子

咁如果係真係如你所講,即係所有寄/交去既叩門申請佢地都係打开來睇??

引用:咁如果係真係如你所講,即係所有寄/交去既

原帖由 bluebluebe 於 14-06-22 發表
咁如果係真係如你所講,即係所有寄/交去既叩門申請佢地都係打开來睇??

...
你認為求職信人事部是否全部一定睇哂?你去求職但人地唔请,可否就话人一定已內定请谁?

bluebluebe 發表於 14-6-22 23:41

...

係會全部都睇! 我講嗰個小朋友宜家喺班入面坐我個仔隔離,成績十分堅!

Argyle 發表於 14-6-22 23:25

扣門那幾個叫校長位,連對教署也不用交代,所以有些考筆試都仲得。點解咁聚焦這1%唔夠既學位,而唔理直资私校那100%既位?直、私校點解考之前要問你是否舊生、父母職業、有些要住址證明?點解唔收了你才問?你估SPCC收有關係人氏幾多%?如果佢地係津校又會係幾多%?佢地都算坦白、透明。要讚?!

引用:Quote:Argyle+發表於+14-6-22+23:25+坦白講

原帖由 Soundervolt 於 14-06-22 發表
喺妳心目中嘅叻仔未必喺其他人或學校眼中係叻仔。
可能係,不過如果你講公平,最少都俾叩門申請人一個面試機會呀?直資私校at minimum 都有得in 呀!叩門?咁公平,叩門位攞晒出黎再抽囉!

引用:Quote:原帖由+Argyle+於+14-06-22+發表坦白

原帖由 longlokma 於 14-06-22 發表
其實幼稚園生去考小一,可以幾有代表性?咁算幾公平?有資源的家長将幼稚園孩子狂操,学埋小二的知識去考小 ...
如果你講孩子K2、3無分别,咁你叩門申請又收portfolio? 你話家長封申請信寫得好所以有得見,咁孩子父母文化水平不高唔多識寫信咪又係死?你話直資揀學生背景,叩門位咪一樣揀?!

lativ  強詞奪理  發表於 14-6-26 00:23

引用:+本帖最後由+lawsonmoon+於+14-6-22+23:51+

SPCC 同spb 係exception, 其他直資私小世襲%-定無咁高

引用:Quote:原帖由+longlokma+於+14-06-22+發表

如果你講孩子K2、3無分别,咁你叩門申請又收portfolio? 你話家長封申請信寫得好所以有得見,咁孩子父母文化 ...
唔明点解你成日執著於幾个叩門位,不停鑽牛角尖。

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+14-06-22+發

可能係,不過如果你講公平,最少都俾叩門申請人一個面試機會呀?直資私校at minimum 都有得in 呀!叩門?咁 ...

如果攞番嗰幾個叩門位出嚟再抽過,係唔係需要好似六合彩咁,有電視直播,又有太平紳仕監場,仲要閣下有睇住攪珠,先至公平?學校已經收咗咁多未經篩選嘅學生,剩番嗰幾個位俾有潛質同有準備嘅人都無可厚非。

回覆:longlokma 的帖子

其實你問我有关求職信我真係吾知,而我个人覺得LS咁出名又出过咁多名人,每年既1%留比一d如校董或对学校有貢獻既人既推薦人真係不出為奇亦理所當然,只不过我自己有諗过為左个細佬試下交哥哥既叩門信去LS,但最後我覺得可能最終根本吾会有人睇(打开个信封)所以放棄左。。。所以真心想知究竟有無我所指既成功例子啫。。。

longlokma 發表於 14-6-22 23:39
其實幼稚園生去考小一,可以幾有代表性?咁算幾公平?有資源的家長将幼稚園孩子狂操,学埋小二的知識去考小 ...
我都好想知如此拔苗助長的學生可以叻幾耐?

引用:+本帖最後由+lawsonmoon+於+14-6-22+23:31+

By the way, 美東村係41網架?咁你估竹園村小孩入LS or MCS, 比起DG or DB,邊個機會大?叩門?

‹ 上一主題|下一主題